Transforma-ti situatiile nefavorabile în oportunitati
Posted on 05/09/2012

 În viaţa de zi cu zi întâlnim diverse situaţii care parcă, pentru un timp ne scot din echilibrul noctru intern şi extern pe care zicem noi „l-am clădit cu greu”. Întrebându-mă de multe ori ce rost au aceste încercări în viaţa noastră am ajuns la concluzia că acestea de fapt sunt nişte oportunităţi prin care noi învăţăm şi stăpânim nişte aspecte din interiorul nostru pe care nu le-am exersat.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiţă

Astfel după o încercare sau o situaţie nefavorabilă, tragem de cele mai multe ori diverse învăţăminte şi lecţii de înţelepciune fantastice. O să vă indic mai jos câteva dintre ele:

1. Situaţiile nefavorabile ne oferă de cele mai multe ori o altă perspectivă asupra vieţii. Adică dacă am trecut printr-o boală gravă, atunci când va apărea una mai uşoară o tratăm mai detaşat deoarece ştim că ne putem vindeca. După ce ne-am revenit dintr-o boală grea, o pană la maşină sau faptul că se strică ceva în casă nu mai par probleme atât de grave. Poţi să te ridici deasupra micilor neplăceri ale vieţii de zi cu zi şi să îţi canalizezi atenţia asupra lucrurilor cu adevărat importante din viaţă. Astfel înveţi că unele aspecte interioare care ţin de manifestarea divinităţii din noi.

2. Situaţiile nefavorabile ne descoperă potenţialul divin necunoscut încă. După ce ai supravieţuit unei încercări dificile sau ai depăşit un obstacol, devii mult mai puternic din punct de vedere emoţional. Viaţa te-a testat şi ai trecut testul cu bine. Astfel îţi creezi o nouă reţea neuronală prin care când v-a apărea un nou obstacol în calea ta vei şti cum să-l abordezi cu credinţă şi fără suferinţă. Provocările de fapt aduc la suprafaţă tot ceea ce este mai bun în noi – ne descoperim abilităţi noi despre care nici nu bănuiam că sunt, descoperim în noi perseverenţa, credinţa şi tăria de caracter de care avem nevoie pentru a depăşi provocarea respectivă.

3. Situaţiile nefavorabile ne încurajează să facem schimbări şi să acţionăm. Multor oameni le este mult mai uşor să meargă pe căi bătătorite, pe obişnuinţe şi nu realizează că datorită acestor acţiuni deja ştiute şi experimentate viaţa lor devine foarte anostă şi plictisitoare. Când apare o provocare te forţează cumva să schimbi obişnuinţele şi să găseşti soluţii noi. De fapt asta înseamnă evoluţie când descoperi o altă metodă de experimentare. Astfel că provocările de multe ori sunt modalităţi prin care Sinele Divin ne atenţionează că nu suntem pe drumul, calea care duce la descoperirea şi manifestarea Dumnezeului din noi. Când apare o provocare ea de fapt ne indică că stagnăm şi ar fi bine să acţionăm pentru a depăşi ceea ce am trăit până atunci şi să aducem în prim plan alte modalităţi de atrăi.

4. Situaţiile nefavorabile ne oferă lecţii valoroase. Gândeşte-te la exemplul unei asocieri sau a unei afaceri eşuate. Când te asociezi cu cineva pe un anumit proiect, de fapt, nu ai încredere în tine că îl poţi realiza. Nu după mult timp asociatul sau cel cu care credeai că vei merge până în pânzele albe şi că e omul cu care vei clădi ceva magnific, începe să-şi arate faţa. Adică vrea să tragă toate beneficiile şi foloasele asupra lui, numai el a făcut totul până la un punct, şi asta deoarece l-ai lăsat să intre în proiectul tău. De fapt Sinele Divin îţi creează o oportunitate pentru a învăţa că tu eşti destul de puternic şi capabil să-ţi faci orice proiect vrei, dispui de toate resursele pentru a duce la împlinire tot ce ţi-ai propus, şi asta deoarece visul tău este doar visul tău. Nimeni nu se poate implica mai bine şi cu mai multă responsabilitate în visul tău, decât tu.

În cazul unei afaceri eşuate, întreprinzătorul poate învăţa lucruri care îl fac să reuşească spectaculos cu următoarea afacere. Poate învăţa din greşelile trecute de cum să nu mai facă, pentru a reuşi.

5. Situaţiile nefavorabile deschid uşi noi. Spunea un părinte într-o discuţie: „când ţi se închide o uşă este semn că o alta mai bună ţi s-a deschis în altă parte”. Adică când ţi s-a închis o uşă nu te răzvrăti, nu rămâne blocat, nu te plângi altora, nu îţi plânge de milă, ci mergi şi caută uşa care este deschisă şi te aşteaptă să-i păşeşti pragul. De exemplu dacă îţi pierzi serviciul nu te lamenta ci caută un alt servici care de cele mai multe ori este mai potrivit pentru tine şi îţi aduce satisfacţii mai mari. Ajungi să îţi pierzi serviciul deoarece nu eşti împlinit acolo, mereu eşti nemulţumit şi obosit. Universul împreună cu Sinele tău Divin văd asta şi caută un serviciu mai potrivit pentru tine, iar pentru asta caută o oportunitate prin care să fii dat afară din serviciu, pentru a merge în locul cel mai potrivit pentru evoluţia şi împlinirea ta. Interesnt, dar când eşti în problemă e greu să vezi lucrurile aşa. Dacă atunci când eşti în provocare intri în poziţia de observator, şi te întrebi „ce gândesc eu acum?” şi „ce simt eu acum?”, vei intra în contact cu Sinele tău Divin care te va îndruma unde să mergi şi ce să faci.

6. Situaţiile nefavorabile ne învaţă să fim recunoscători. În contextul exemplului cu serviciu, atunci când ţi-ai găsit serviciul potrivit cu satisfacţii şi bucurii mari, vei spune ”ce bine că m-au dat afară că eu nu aş fi fost de acord să plec şi nu aş fi căutat un serviciu mai bun care să mă împlinească şi aş fi stat acolo şi acum, deoarece era un loc „căldicel”, dar în timp mă plafonam”. Cred că multora dintre dumneavoastră care aţi trecut printr-o astfel de provocare aţi ajuns la un moment dat să fiţi recunoscători de ceea ce vi s-a întâmplat. Puteţi extinde aceste explicaţii şi la alte situaţii gen relaţii nepotrivite, pierderi de orice natură, etc. Problemele şi dificultăţile în special cele care implică pierderi şi privaţiuni, te ajută să apreciezi mai mult diverse aspecte ale vieţii.

O mare binecuvântare şi oportunitate pentru a ne schimba realitatea este să ne concentrăm pe binecuvântările pe care le-am primit printr-o pierdere. În general ne îndreptăm în direcţia gândurilor dominante, de aceea dacă ne concentrăm asupra aspectelor pentru care trebuie să fim recunoscători, vom atrage multe experienţe fericite în viaţa noastră. Maeştrii spirituali ne îndrumă să fim recunoscători pentru orice, pentru apa pe care o bem, pentru aerul pe care îl respirăm pentru lumina soarelui, pentru toate situaţiile care ne apar în cale. Se pare că aceasta este explicaţia: fiind recunoscător gândurile pozitive creează realitate şi astfel apar experienţe asemănătoare gândurilor tale.

7. Situaţiile nefavorabile ne ajută să ne clădim încrederea şi respectul de sine. Când îţi aduni tot curajul şi hotărârea pentru a depăşi o provocare, te simţi puternic, competent şi devii mai încrezător în tine. Asfel scapi de diverse frici, cum ar fi: frica că nu poţi face faţă, frica de necunoscut, frica de ridicol. După ce ai depăşit o provocare îţi spui „dacă am trecut peste asta pot trece peste orice”. În acele momente simţi că eşti valoros, iar aceste sentimente pline de încărcătură şi în concordanţă cu potenţele Sinelui tău Divin, te vor ajuta în toate acţiunile pe care le vei iniţia în viitor. Dacă ai scos la suprafaţă o părticică din potenţialul divin şi ai început să îl manifeşti asta înseamnă că ai trăit un adevăr pe care nimeni nu ţi-l mai poate lua, şi nimeni nu-ţi va mai putea spune că tu nu eşti în stare, că nu poţi, că nu ai resurse, că nu ai „pile”, etc. Astfel devii tu şi începi să manifeşti acel „a fi”, acel nemărginit care nu poate fi limitat.

Spor la lucru şi aveţi încredere în partea divină din voi.

Rețineți că în voi se află puterea de manifestare în ceea ce vă privește, iar ceea ce gândiți devine realitate mai devreme sau mai târziu.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și conștientizare.

3 Comments
  1. multumesc foarte mult Niculina pentru acest articol si pentru toate celelalte articole extraordinare… sunt de un real folos… sa mai constientizez inca o data aceste lucruri… pe se pare ca le uit in situatii de criza… dar din fericire reusesc sa ma redresez destul de repede… multumesc din nou..cu mult drag..

  2. nina banu says:

    Multumim cu recunostinta Niculina pentru tot ce ne inveti sa facem in viata noastra ca sa traim frumos usor si bine .Asa e !

  3. Cramer viorica says:

    Mulțumim, Niculina! Sunt foarte interesante aceste informații! Eu le consider…terapiile vieții! Daca Sinele tău dă semn de …roșu,data viitoare va trece numai pe verde! (dacă este in constiient).

Your email address will not be published. Required fields are marked *