Regăsirea echilibrului interior
Posted on 23/10/2021

I.  Ce reprezintă echilibrul interior?

Echilibrul interior în accepțiunea mea, reprezintă alinierea corp-minte-spirit.

Cu alte cuvinte alinierea a ceea intenționez, cu ceea ce doresc și cu ceea ce vreau.

Autor articol: Piholog Niculina Gheorghiță

Atunci când aceste 3 dimensiuni au același numitor comun trăim echilibrul interior.

Dezechilibrul provine din faptul că una intenționăm, alta ne dorim și de multe ori nu știm ce vrem. Confuzia aceasta ne face nesiguri, neîncrezători, nehotărâți, iar aceste stări duc la frustrări, durere interioară și suferință. Uneori nu avem puterea interioară sau forța ca să aliniem aceste elemente, însă dacă căutăm soluții găsim. Eu personal am găsit o soluție pentru a fi în echilibru interior atât pentru mine cât și pentru cei din jurul meu, folosind uleiurile esențiale, tehnica afirmațiilor, starea de prezență și alte resurse pe care le voi expune mai jos.

II.  Chimia creierului și uleiurile esențiale;

Prin structura mea de ființare sunt o fire curioasă și caut mereu soluții la situațiile noi care apar, ca să mă pot ajuta pe mine și pe cei din jur.

Astfel căutând o soluție pentru clienții mei și pentru cei apropiați,  ca atunci când nu sunt cu mine în terapii sau activități să se poată echilibra interior singuri oriunde s-ar afla am găsit uleiurile esențiale ca resursăde susținere.

Spuneam mai sus că sunt o fire curioasă așa că săptămâni la rând am studiat și căutat informații despre cum ne pot susține aceste esențe și am găsit foarte multe materiale, studii și experimente legate de faptul căuleiurile esențiale care au moleculă terapeutică, modifică chimia creierului și implicit chimia corpului. Această modificare duce la echilibrarea interioară, emoțională și relațională.

Astfel pot da câteva exemple găsite în acele studii și cercetări realizate de specialiști în neurobiologie.

Folosind ulei de Lemon prin inhalare sau topic, determină creierul să secrete anumiți neurotransmițători care dau claritate mentală, inteligență creatoare și o luciditate puternică a minții care te duce în starea de prezență, în aici și acum și rămâi ancorat cu mintea în ceea ce faci fără a mai baleia între trecut și viitor. Asta te ajută să-ți menții echilibrul interior pentru a crea stări de împlinire și reușită prin activitățile pe care le faci.

De asemenea folosind topic uleiul esențial de Neroli, creierul secretă Gaba, un neuromodulator care îți dă starea de liniște și calm. Aceste stări te ajută să iei decizii și să faci alegeri asumate, să manifești responsabilitate și să trăiești pacea minții și liniștea inimii.

Folosind topic sau difuzat uleiul de Whisper creierul secretă ocitocina, un neurotransmițător care dă starea de conectare, de integrare relațională și de bucurie.

Uleiul Rose ajuta creierul și sistemul digestiv să secrete serotonina care este neurotransmițătorul fericirii și asta însemnă că vei putea trăi starea de fericire mai ușor, scapi de așteptări și de atașamente iluzorii.

Jasmin ajută creierul să secrete Dopamina, neurotransmițătorul care te ajută să ai motivație și determinare în proiectele și planurile pe care ți le-ai propus.

Această chimie ne influențează pentru ne aduce și păstra echilibrul interior.

Pentru a ne menține starea și a schimba chimia creierului e necesar să le folosim des, constant și timp îndelungat adică între 6-9 luni (atât durează până se creează o nouă atitudine).

Deoarece aceste esențe ne susțin pentru a secreta creierul acea chimie o perioadă între 30 min și 2 ore, în același timp lucrezi conștient cu mintea ta (prin diverse tehnici de  mindfulness), pentru a transforma acele programe mentale prin care mereu intri în vechi comportamente distructive și a implementa altele optime vieții și evoluției tale.

În discuțiile mele cu cei din jur le  spun că aceste esențe te ajută să faci un salt în chimia creierului însă nu îți creează o rețea neuronală sau un program mental nou.

Acestea se creează prin atenție psihică focusată pe un obiectiv stabilit conștient.

De aceea personal am creat, urmez și lucrez cu câțiva pași pentru a-mi menține echilibrul interior.

III.  Pași în regăsirea echilibrului interior:

  •      Tehnica afirmațiilor. Este o tehnică antică și de demult, m-au inspirat alții dinaintea mea (Florence Schovel Shin, O.M.Aivanhov, Ramtha) pentru a o aduce în zilele noastre sub această formă în atenția celor care doresc să lucreze conștient cu ei.

Prin această tehnică creăm conștient și implementăm în subconștient noi programe mentale prin atenția psihică pe care o dăm.

Astfel afirmațiile îi oferă creierului nostru direcția în care să meargă cu atenția prin stabilirea unor obiective clare. Procesul afirmării anuleazălimitările impuse de mintea conștientă, redirecționează dialogul negativ și ne deschide către posibilitățile reușitei și succesului în domeniul pentru care lucrăm prin afirmații.

De aceea putem folosi cu succes afirmațiile următoare:

Eu sunt dintotdeauna echilibrul interior;

Eu sunt dintotdeauna liniște și pace interioară;

Eu sunt dintotdeauna bucurie în manifestare.

  • Un alt pas important utilizat de mine mereu este activarea stării de observator prin tehnici de mindfulness.

De asemenea cercetătorii din neuroștiință: dr. Daniel Siegel, dr.Richard Mendius, Dr. Rick  Hanson ne îndrumă să folosim:

tehnica respirației în 4 timpi pentru echilibrul interior (adică săputem ieși din emoțiile care ne copleșesc și ne scot din echilibru);

tehnica privirii într-un punct fix (colțul unui tablou sau un punct de pe perete sau un copac de afară sau un vârf de munte) fără mișcare pentru a lăsa ruminațiile sau gândurile interioare să plece fără a le da energie. Adică obiectivul nostru este să privim acel punct fix fără săemitem sau să rulăm gânduri de nici un fel.

tehnica prezenței, adică orice facem să fim în acum( de ex dacă spăl vase sunt atentă cum curge apa, cum mișc mana pe vase, senzațiile mâinilor la atingerea cu apa, etc);

De asemenea în multe tehnici de mindfulness, important este să facem ceva la îndemână integrat în activitatea zilnică, cu care mintea noastră va fi ușor de acord, că este prin rutinele zilnice – este recomandarea lui O.M. Aivanhov din cartea Reguli de aur pentru fiecare zi(adică el spune despre tehnicile de mindfulnes încă din anii 1950 sau Peter Deunov care spune despre ele de acum 100 de ani). Evitați săfaceți acțiuni complicate pentru că asta solicită mult consum de energie și va fi preluată de creierul reptilian, ca o corvoadă și în foarte scurt timp ajungeți să renunțați.

  • Utilizarea uleiurilor esențiale necesare zilnic și chiar de mai multe ori pe zi;

Sunt câteva uleiuri esențiale special create pentru planul emoțional și mental. Acestea sunt:

1. Passion-uleiul pasiunii, care te va ajuta să reaprinzi sentimentele pline de viață, pasiune și bucurie.  

Ți-ai pierdut de ce-ul, pasiunea?

Blendul Passion te va ajuta să reaprinzi pasiunea în viața ta.

Cu  Passion, vei găsi îndrăzneala de a începe ceva nou, precum și de a descoperi bucuria continua pentru binecuvântările actuale din viața ta.

  2. Motivate – uleiul motivației

Blendul vine în completarea afirmațiilor pentru curaj și încredere în sine.

Încurajează stare de bine și motivația.

Dacă experimentezi stagnarea în viața ta sau te găsești lipsit de inspirație și încredere sau ești într-o stare profundă de pesimism atunci este necesar să faci o schimbare în viata ta prin Motivate și începe să îți conduci viața în direcția creativității.

Blendul Motivate inspiră simțurile permițând să dărâmi blocajele care stau între tine și potențialul tău creator. Dacă ai nevoie de motivație să faci curat în casă, să începi antrenamentele pentru o întrecere sportivă sau ca să îți ridici din nou pensula, acest blend motivațional te poate susține cu încredere și curaj în a înlocui perspectiva pesimistă pe care o ai asupra vieții cu o perspectivă optimistă și plină de posibilități

  3. Cheer – uleiul bucuriei

Cu o aromă strălucitoare și proaspătă, Cheer a fost conceput pentru a ajuta la promovarea sentimentelor optimiste, contracarând în același timp emoțiile negative care apar în mod natural în viața de zi cu zi. Când te simti pierdut, amestecul de uleiuri esențiale Cheer așteaptă să te ajute să înlocuiești sentimentele negative cu o dispoziție ușoară și însorită. Atunci când tensiunile cresc sau sentimentele copleșitoare abundă, difuzarea sau aplicarea topic a blendului Cheer poate ajuta la promovarea unui mediu înălțător și vesel.

4. Forghive – uleiul iertării

Aroma proaspătă și lemnoasă a blendului Forgive inspiră o atmosferă de împământare și completează afirmațiile de ușurare și răbdare.

Porți o povară care devine din ce în ce mai grea cu timpul?

Ți-ar fi mai bine să renunți și să te confrunți cu un viitor liber și fără furie sau vinovăție?

Fiind unul dintre cele șase amestecuri de aromaterapie emoțională, amestecul de uleiuri esențiale Forgive oferă un ajutor organic pentru depășirea unui trecut negativ și imboldul către un viitor luminos.

Adesea, procesul de depășire a experiențelor dificile, relațiilor sau sentimentelor se poate dovedi a fi o sarcină grea, dar trăind cu emoții pline de durere, furie și tristețe poate provoca, de asemenea, o ruptură în bunăstarea generală, care se poate accentua cu timpul. De aceea recomand să-l folosiți până ieșiți din acea durere emotional(6 luni). Și încă ceva timpul nu le rezolvă ci le accentuează și le adâncește. Tot ce nu e integrat e reprimat și în timp creează mari daune la nivel de personalitate.

5. Peace – uleiul păcii

Aroma completează afirmațiile de pace și mulțumire.

Momentele angitate ale vieții te copleșesc și te sperie? Peace ofera momente vesele și pline de  “nu e necesar să fie totul perfect pentru a găsi pacea”. Încetinește, respiră adânc și reconectează-te cu blendul. Momentele de cotitură pot oferi bucurii doar crezand ca “Vă fi bine” și cu câteva picături din blendul Peace.

Când apar sentimente de teama, iritabile sau înfricoșătoare, îndreptăte catre Peace. Acest amestec calmant poate fi difuzat sau aplicat topic pentru a calma, pentru a transmite starea “departe de griji”și pentru a încuraja sentimentele de mulțumire și pace.

6. Console- uleiul consolării și a integrării

Să pierzi ceva sau pe cineva drag poate fi extrem de confuz și dureros. Cuvinte nespuse și întrebari fără răspuns pot menține starea de îngrijorare și rătăcire.

Acest ulei deopotrivă floral și lemnos sprijină în a închide ușa în fața tristeții și îndeamnă în a face primii pași pe calea speranței către vindecarea emoțională.

Durerile ascunse și stările de jale compleșitoare sunt purtate în suflet, de cele mai multe ori lăsându-ne fără de speranță și melancolici.

Tristețea poate deveni epuizantă și poate afecta starea de bine dacă îi permitem.

Console ne sprijină în generarea sentimentelor de confort, de bine interior prin învăluirea cu un sentiment de “îmbrățișare” ce abundă în miresme florale și lemnoase.

Fie că suferi după pierderea cuiva drag corelată cu durerea unei dezamăgiri, fie că ai nevoie de putere în a purta poverile zilnice încă o zi, Console este gata să ofere o extra-doză de putere emoțională de-a lungul zilei.

VI.  Cum ne menținem echilibrul interior, zi de zi.

Trăind conștient prin atenție la gânduri, vorbe și fapte;

Folosim aceste uleiuri esențiale;

Prin a Fi responsabili pentru viața noastră și a evita să așteptăm să facă cineva ceva pentru noi;

A ne asuma atât succesul cât și eșecul ca făcând parte din procesul nostru de creștere și dezvoltare;

 V.  Conștientizarea faptului că noi suntem responsabili doar de stările noastre și nu de stările celor din exterior, adică nici cei din exterior nu sunt responsabili de stările noastre ci doar de ale lor.

Cu această conștientizare punem reflectorul pe noi și pe ce avem noi de experimentat și de făcut.

Dacă ceva nu ne place la noi putem schimba prin ce v-am scris mai sus, și atât, fără așteptări.

Vorba unui maestru: când mi-am dat seama că totul depinde de mine m-am liniștit

Să vă fie de folos și pentru liniște, pace și echilibrul interior.

Vă mulțumesc că sunteți aici

5 Comments
  1. Teodora Vâscu says:

    Mulțumesc frumos pentru acest frumos dar!
    Iertare pentru că v-am descoperit abia astăzi, 11 ian.2023.

Your email address will not be published. Required fields are marked *