Reflecții din vocea cunoașterii, partea a V a
Posted on 18/01/2022

  • Noi suntem autorii poveștii pe care o trăim. În povestea noastră, totul se învârte în jurul nostru, lucru firesc, căci noi suntem centrul percepțiilor noastre. Povestea este relatata din această perspectiva.
  • Noi cream o imagine pentru eroii secundari din povestea noastră, cărora le atribuim anumite roluri. Singurul lucru care îl cunoaștem cu adevărat în legatură cu aceștia este povestea pe care o cream în ceea ce îi privește. În realitate, noi nu cunoaștem pe nimeni cu adevărat, la fel cum nici alții nu ne cunosc pe noi.
  • Respectul este una din marile expresii ale iubirii. Dacă altcineva încearcă sa vă scrie povestea vieții dumneavoastră, înseamnă ca nu vă respectă. Considera probabil ca nu sunteți un bun artist și că nu vă puteți scrie singur povestea personală, deși v-ați născut cu această unică menire.
  • Singura modalitate prin care ne putem schimba povestea personală constă în schimbarea convingerilor noastre legate de noi înșine. Dacă renunțăm la minciunile în care credeam până acum, legate de noi înșine, celelalte minciuni (legate de cei din jur) vor dispărea de la sine. Ori de câte ori vom schimba eroul principal al poveștii, întreaga poveste se va modifica, adaptându-se la noul erou principal.
  • Nu vă pierdeți niciodată timpul interpretând realitatea într-o maniera prea personală. Atunci când cineva vă vorbește, el se adresează de fapt eroului secundar din povestea lui. Orice v-ar spune oamenii, acest lucru nu este decât o proiecție a imaginii lor despre dumneavoastră. În realitate, nu are nimic de-a face direct cu dumneavoastră.
  • Oamenii sunt povestitorii lui Dumnezeu. Stă în natura noastră să inventăm povești, să interpretam tot ceea ce percepem. Fără luciditate, noi ne transferăm puterea personală poveștii în interiorul căreia trăim, iar aceasta se scrie de la sine. Prin intermediul lucidității ne putem redobândi controlul asupra poveștii. Înțelegem atunci ca noi înșine suntem autorii ei, iar dacă nu ne place, o schimbăm pur și simplu. (De Don Miquel Ruiz)
No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.