Reflecții din vocea cunoașterii, partea a VI a
Posted on 20/01/2022

  • Ceea ce omul numește proces de gândire reprezintă de fapt vocea cunoașterii, care inventează povesti, spunându-ne lucruri care le știm deja și încercăm să dea un sens lucrurilor pe care nu le cunoaștem. Din păcate, această voce ne determină sa facem multe lucruri care ne fac rău.
  • Vocea din capul nostru este precum un cal sălbatic care ne duce unde vrea el. Dacă vom îmblânzi calul, îl vom putea călări, iar cunoașterea va deveni un instrument de comunicare care ne va duce acolo unde vom dori noi.
  • Omul nu are nevoie de dialogul sau interior. El poate cunoaște și fără a gândi, cu ajutorul percepțiilor și simțurilor sale. De ce să ne risipim energia spunându-ne lucruri pe care le cunoaștem deja sau făcându-ne griji în legatură cu altele, pe care nu le cunoaștem? Când vocea mentală încetează să mai vorbească, omul experimentează starea de pace interioară.
  • Soluția pentru îmblânzirea mincinosului din mintea dumneavoastră consta în a înceta să mai credeți ce vi se spune. Dacă veți urma doua reguli: nu credeți ce spuneți și nu-i crede nici pe cei din jur, minciunile în care credeți la ora actuală nu vor putea supraviețui acestui scepticism și vor dispărea pur si simplu.
  • Adevărul supraviețuiește cu ușurință scepticismului nostru, dar acest lucru nu este valabil și în ceea ce privește minciunile. Acestea nu pot supraviețui decât dacă suntem de acord cu ele. În schimb, adevărul rămâne adevăr indiferent dacă suntem sau nu de acord cu el. În aceasta constă frumusețea adevărului.
  • Vocea cunoașterii vă conduce viața, și ea reprezintă un tiran. Dacă veți refuza să mai ascultați această voce, ea va deveni din ce în ce mai tăcută și vă va vorbi din ce în ce mai puțin, până când nu vă va mai putea controla deloc. Când vocea își va pierde puterea asupra dumneavoastră, minciunile nu vă vor mai guverna viața, iar dumneavoastră veți redeveni autentic.(de Don Miquel Ruiz)
No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *