Protejează-ți creierul
Posted on 11/03/2021

Creierul tău controlează alte sisteme din corp și este baza gândurilor și emoțiilor tale, a bucuriilor și a tristeților tale. Fară dubii, este cel mai important organ din corp. Mici modificări în neurochimia sa pot conduce la mari transformări  în starea ta, rezistența ta, memoria, concentrarea, gândurile, sentimentele și dorințele tale.

Astfel că este vital să îl protejăm de factori negativi ca toxine, inflamații și stres.

Daca ești atent/ă cu creierul tău și el este atent cu tine.

Cum?

Evită toxinele. În afară de acțiunile evidente – ca atunci când nu inhalezi super-glue sau gaze de eșapament –fii atent / ă la alcool, care acționează prin privarea de oxygen a celulelor creierului : acel bâzâit este sentimentul de înecare a neuronilor.

Minimizează inflamația . Când sistemul tău imunitar se activează ca să facă față infecțiilor sau alergenilor, trimite prin tot corpul tău mesageri chimici numiți cytokine. Din păcate, citokinele pot zăbovi în creierul tău conducând către o stare de spirit precară și chiar către depresie (Mier și Watkins 1998; Shiepers, Wichers și Maes, 2005).

Astfel că aplică pași practici în reducerea răcelilor și a gripei ca de exemplu spălându-te mai des pe mâini și evitând acele alimente care îți pot afecta sistemul imunitar. De exemplu, mulți oameni au reacții inflamatorii la boabele ce conțin gluten (secară, grâu) și / sau produse derivate; nu este o surpriză , din moment ce aceste alimente au fost introduse acum aproximativ 10000 de ani, un moment mic în evoluția de 200 milioane de ani  a modului de a se hrăni a mamiferelor, primatelor și a uman. Nu ai nevoie de simptome evidente ale alergiilor pentru a face un test medical de sânge ca să îți arate că glutenul și produsele lactate nu sunt bune pentru tine. Pe cont propriu, începe să reduci consumul până la zero al acestor grupe de alimente timp de 2 săptămâni și analizează dacă observi o diferență în sănătatea ta fizică sau mentală; dacă observi modificări, atunci cel mai bine este să păstrezi distanța de această categorie de alimente : eu fac asta pentru mine și sunt o multitudine de alternative delicioase.

Practică exerciții regulate care promovează creșterea de noi structuri neuronale, inclusiv nașterea unor celule în creier.

Relaxează-te. Hormonul stresului – cortizolul sensibilizează în același timp ceasul deșteptător al creierului –luptă sau fugi / amigdala – și slăbește (chiar micșorează) regiunea denumită hippocampus, care pune frâne în fața reacțiilor de stres. Prin urmare, într-un cerc vicios, stresul de azi te determină să devii mai sensibil la stresul de mâine. În plus, din moment ce hipocampusul este de asemenea critic în fabricarea amintirilor, o dietă zilnică plină de stres (chiar și începând cu sentimente de frustrare, iritare sau anxietate) creează dificultățiîn capacitatea de a învăța lucruri noi sau în a pune sentimentele în contextul adecvat. Un important antidot la stres este relaxarea care activează liniștirea și calmarea zonei parasimpatice din sistemul nervos; te invit să revezi partea a 4 a, referitor la modalități bune de relaxare. (Sursa – PH.D. Rick Hanson – Just One Thing (Va urma))

 

8 Comments
 1. Cadaru Maria says:

  Bună ziua. Mă numesc Maria și vă rog frumos să îmi spuneți de unde aș putea să comand un ulei din gama DoTerra? Am văzut că și dumneavoastră folosiți și ști povestit de ele. Vă mulțumesc.

 2. Ciobanu Aliona says:

  Salutare Doamna Niculina… cum pot sa cumpăr cărțile dumneavoastră .Ma aflu în Italia. Va mulțumesc

 3. Misaila Geta Gina says:

  As dori sa achizitionez cartile doamnei psiholog Niculina Gheorghita,sunt in Italia

 4. Nistor Zizi says:

  Buna ziua! Va rog frumos Sa Imi spunteti Daca adresa cabinetului dv e ca din harta prezentata! Adica str Morii? Va multumim!

 5. Dorin Oșan says:

  buna seara dna Niculina. care ar fi exercitiile care construiesc noi structuri neuronale

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.