Paiul și bârna
Posted on 12/09/2022

Este un citat în biblie care spune: ”De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău și nu vezi bârna din ochiul tău? ” Sau cu alte cuvinte :Lasă paiul din ochiul altuia și uită-te la bârna din ochiul tău.

Psiholog Niculina Gheorghiță

Meditând în ultimul timp la acest citat și la înțelesul profund cuantic din spatele lui, am descoperit același înțeles ca și al Proverbul românesc: când arăți cu un deget spre cineva ( pentru critică sau judecată) de fapt 3 degete sunt îndreptate către tine (adică tu ai de 3 ori mai multe fapte care merită criticate și judecate).

De fapt persoana care arată cu degetul este persoana care a adunat atâta noroi în suflet încât ca să nu se mai simtă vinovată, aruncă cu acel noroi spre cineva din exterior care strălucește prin ceea ce face.

Neputând fi la nivelul celui care strălucește vrea să-l murdărească să nu mai strălucească așa tare. Astfel manifești niște emoții autodistructive pentru că tu ești singurul care vei avea de suportat consecințele manifestării unei emoții sau a alteia.

Din punct de vedere academic spune Brene Browen că “Emoția este biologie, e biografie, e comportament și povestea din spate”.

Una dintre emoțiile autodistructive pe care aș vrea să le analizăm azi este Invidia.

Cel care arată cu degetul de fapt este invidios pe succesul și strălucirea celui spre care arăți un deget.

Aș vrea mai jos să vă dau definiția invidiei că poate e de folos cuiva, mai ales celor care manifestă această emoție.

Invidia – sentiment egoist de părere de rău, de necaz,

de ciudă provocat de succesele sau de situația bună a altuia.

Din această definiție se observă că Invidia implică doi oameni și apare doar când unul duce lipsă a ceea ce are celălalt.

În anumite materiale am găsit că invidia fură bucuria celui care o manifestă.

Astfel există două tipuri de invidie:

  • Simplă -„arată bine sau are o rochie frumoasă” dar nu-ți fură bucuria
  • Malițioasă -„nu meritai”, ”eu trebuia să merg acolo”, și asta fură bucuria.

Invidia apare când vrem ceva ce are cealaltă persoană. Însă chiar dacă pentru moment obții ceva asemănător,  îți fură bucuria vieții iar tu atunci când stai cu tine în dialog interior realizezi că e posibil să ajungi să ai ce are celălalt însă nu te bucuri și nu poți străluci la fel. Asta deoarece fiecare are de manifestat anumite caracteristici și stări care l fac fericit. Oricât ai râvni să fii fericit ca celălalt, nu vei reuși, deoarece fericirea este unică, subiectivă și depinde de percepția pe care o dăm noi vieții fericite. Unul poate fi fericit că are apă de băut și se scoală dimineața sănătos, iar unul poate fi fericit dacă trăiește înconjurat de natură și animale de companie, iar altul poate fi fericit dacă merge să se cațăre pe munți, etc.

Pentru cei care vă surprindeți sau v-ați dat seama că manifestați invidie faceți zilnic (fie direct, fie prin mesaje) o apreciere către persona pe care o invidiați. Pentru că opusul invidiei este admirația care ne inspiră dorința de a lăsa lumina celorlalți să strălucească, de a-i recunoaște pe ceilalți ca fiind unici și divini.

Iar când spunem o apreciere începem să dezvoltăm admirația.

De asemenea vă las mai jos definiția admirației:

Admirația – sentiment de încântare, de stimă, de apreciere

față de cineva sau ceva.

Admirația nu ne face să ne dorim să fim acea persoană căreia-i adresăm aprecieri

 ci admirația pentru altcineva ne face să vrem să fim buni în ce facem noi.

Iar energia emisă prin admirație vă ajută să vă vindecați de invidie.

Din bătrâni se spune că este loc sub soare pentru toată lumea. Fiecare dintre noi putem străluci într-un domeniu sau altul dacă avem pasiune și intenții curate în spate.

Dacă intențiile sunt manipulatoare și egoiste nu putem face lumina din noi să strălucească, va fi plină de umbre și noroi. Iar așa cum am spus mai sus când noroiul dă pe dinafară și nu l mai poți sau nu te mai poți suporta îți îndrepți atenția către cineva care strălucește pentru a-l descărca acolo și a te simți tu mai ușor.

Însă este o iluzie pentru că, la nivel cuantic tot ce-i al tău și dai altora prin gând, vorbe sau fapte( constructive sau nu) ți se va întoarce înmiit, pentru că e creația ta și nimeni nu o poate anihila sau schimba, ci doar tu. Se mai numește efectul bumerangului.

De cele mai multe ori asta se întâmplă când ți-e lumea mai dragă – vorba românului. De ce atunci? Pentru că odată emise acele gânduri sau mizerii la adresa cuiva în timp uiți ce ai făcut sau ai spus, ești detașat și nu te mai controlezi. Și atunci are loc bumerangul să se întoarcă la creator.

Să aveți zile minunate în compasiune, empatie, admirație, pace și bucurie

1 Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.