Integrarea experiențelor
Posted on 13/02/2022

O parte din preocupările mele zilnice sunt legate de manifestarea, vindecarea și dezvoltarea ființei umane pe toate planurile.

De acea azi vă ofer un articol despre cum integrăm experiențele noi în creierul și mintea noastră și cum ne putem ”umple” din interior spre exterior.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

Creierul uman a evoluat pe 3 paliere:

  1. Creierul reptilian – foarte concentrat pe siguranță;
  2. Subcortexul(creierul limbic) – creierul mamifer care are amigdala limbică care este foarte concentrată pe satisfacție. Amigdala este parte a subcortexului care se află pe trunchiul cerebral;
  3. Neocortexul uman care este foarte concentrat pe relații cu privire la nevoia noastră de conectare;

Deci fiecare dintre noi are în sine un fel de a fi datorită activării anumitor părți din creierul său.

Nevoile noastre date de aceste structuri ale creierului sunt:

  • siguranță;
  • satisfactie;
  • conexiune;

     Ce avem de făcut pentru a fi în echilibru?

Pentru a fi în echilibru este necesar să satisfacem aceste nevoi prin diverse acțiuni.

Vă ofer câteva exemple de acțiune conștientă, pentru a reuși să ajungem echilibrul funcțional de care avem nevoie cu toții.

– este necesar să căutăm peste zi experiențele care ne dau suficientă siguranță;

– este necesar să căutăm experiențe care ne dau suficientă satisfacție, a plinătății, a unui sentiment de mulțumire și de recunoștință;

– este necesar să creăm suficientă conectare și legături cu oamenii din jur (dacă avem oameni în jurul nostru cu preocupări, valori și idei comune deja există un sentiment de legătură), să oferim și să primim îmbrățișări;

Făcând asta zi de zi, în mod obișnuit începem să ne umplem din interior cu acea energie de siguranță, satisfacție și conexiune și atunci ieșim din dependențele date de acea iluzie că ne putem umple cu ceva din exterior.

Când deja avem un fel de experiență utilă, care ar putea fi o înțelegere pe am putea-o realiza, important este să contemplăm la ce trăim ca să-l putem simți în corpul nostru și să-l integrăm în creier, deoarece neuronii care se contopesc împreună se vor lega împreună și vor crea o conexiune de durată.

Deci este ceva mecanic. Ei ard împreună și cu cât ai mai multe arderi posibile între ei, cu atât o simți mai puternic în corp acea experiență iar în timp devine atitudine – adică mod firesc de manifestare.

Din punct de vedere tehnic v-a crește secreția dopaminei și a norepinefrinei, ceea ce va oferi corpului și minții o stare de bine și de echilibru.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și echilibru mental și emoțional.

 

2 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.