Împrietenește-te cu corpul tău
Posted on 20/02/2021

Imaginează-ți cum corpul tău este ceva separat de tine și ia în considerare aceste întrebări :

  • Cum a avut grijă de tine acest corp de-a lungul anilor? Ca de exemplu să te țină în viață, să îți ofere plăcere și să te ducă din loc în loc.
  • În schimb, cât de bine îți îngrijești corpul? Ca de exemplu să îl liniștești, hrănești și să îl întreții prin exerciții sau să îl duci la doctor. Pe de altă parte, în ce moduri l-ai putea pierde hrănindu-l cu fast-food sau intoxicâ-ndu-l?
  • În ce moduri ești critic în privința corpului tău? De exemplu, ești dezamăgit/ă de el sau îți este rușine cu el? Te simți dezamăgit/ă de asta sau îți dorești să fie ceva diferit?
  • Dacă corpul ar putea să îți vorbească, ce ar putea să îți spună?
  • Dacă corpul tău ți-ar fi prieten, cum l-ai trata? Ar fi ceva diferit de modul în care îl tratezi acum?

Personal, nu pot să nu mă zvârcolesc un pic când am în față întrebarile de mai sus. Este ceva obișnuit să îți forțezi corpul, să îi ignori nevoile până când acestea devin deja intense și să îl deconectezi de la propriile semnale. Și apoi îți arunci corpul în pat la finele unei alte lungi zile – așa cum tatăl meu obișnuia să spună, crescut fiind la fermă – „un cal a scapăt cu putere și a fost ud”.

De asemenea, oamenii se pot înfuria pe corpul lor și chiar ajung să îl rănească. De parcă ar fi vina corpului că ei s-au îngrășat prea mult sau că au îmbătrânit.

Doar că, dacă faci aceste lucruri, vei sfârși prin a plăti un preț, din moment ce nu ești separat/ă de acest corp în final. Nevoile sale și plăcerile și durerile sale sunt și ale tale. Soarta lui va fi a ta într-o zi.

Daca îți tratezi corpul frumos, ca și cum ar fi un bun prieten/ă, te vei simți bine, vei avea mai multă energie, vei fi mai rezistent/ă și probabil vei trăi mai mult.

Cum?

Amintește-ți de un moment în care ți-ai tratat frumos un prieten/ă. Care a fost atitudinea ta față de acel prieten sau față de acea prietenă și ce fel de lucruri făceai cu el sau cu ea? Ce ai simțit în interiorul tău față de acest prieten sau această prietenă?

Apoi, imaginează-ți o zi în care te porți cu corpul tău ca și cum ar fi un alt bun prieten/ă. Imaginează-ți că îl iubești pe acest prieten – corpul tău – cum îl trezești și îl ajuți să se dea jos din pat: fiind blând cu el, stând conectat/ă cu el, fară să îl grăbești….cum s-ar simți toate acestea?

Imaginează-ți cum îți prețuiești corpul în timp ce te miști dimineața – cum îi oferi cu blândețe apă, oferindu-i un duș bun și dăruindu-i o mâncare sănătoasă și delicioasă. Imaginează-ți că îți tratezi corpul cu iubire în timp ce faci alte activități, ca de exemplu în timp ce conduci, în timp ce petreci timpul cu copiii, în timp ce faci sport, în timp ce lucrezi cu alte persoane, în timp ce speli vasele sau în timp ce faci sex.

Cum simți această abordare?

Probabil că simți mai puțin stres, mai multă relaxare și calm, mai multă plăcere, mai multă ușurință și mai multă stare de conștiență în timp ce îți controlezi tu viața. Plus un sens implicit de a fi bun cu tine, din moment ce de fapt tu nu doar ai un corp, tu ești corpul; tratandu-l pe el bine, te tratezi pe tine bine.

Dacă corpul tău ar vorbi, ce crezi că ți-ar spune la finele unei zile în care l-ai tratat cu iubire?

Iar apoi, începe să te porți cu corpul tău într-o zi (sau câteva minute) exact cum ți-ai imaginat. Ce simți? Cum se simte? Observă orice reticență pe care o ai când ești bun/ă cu corpul tău. Poate ai sentimentul că făcând asta este o indulgență sau un păcat. Explorează această reticență sau rezistență și analizează despre ce este vorba de fapt.  Apoi decide daca are vreun sens. Daca nu are un sens, atunci întoarce-te la a te purta frumos cu corpul tău.

Daca ai putea vorbi cu corpul tău, ce i-ai spune? Mai bine scrie o scrisoare corpului tău, spunandu-i ce ai simțit în trecut referitor la el și cum vrei să te porți cu el de acum înainte.

Fă-ți o lista care să conțină modalități prin care să îți prețuiești corpul, ca de exemplu : că te lași de fumat sau că pleci la serviciu mai devreme sau că acorzi acum mai mult timp micilor plăceri care oferă bucurie corpului. Apoi ia-ți angajamentul că te vei purta mai frumos cu corpul tău.

Bunătatea și blândețea încep acasă.

Casa ta este corpul tău.

(Sursa – PH.D. Rick Hanson – Just One Thing (Va urma))

1 Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *