Fii îngăduitor cu tine însuți / însăți
Posted on 20/01/2021

Viața este plină de experiențe minunate. Doar că are de asemenea și părțile ei grele, ca de exemplu disconfortul psihic și mental, variind de la subtil la agonie. Acesta este pe larg tărâmul suferinței.

Când cineva la care ții suferă, în mod natural ai compasiune: dorința ca o ființă să nu sufere, de obicei cu un sentiment de atenție. De exemplu, dacă copilul tău cade și se rănește, vrei să nu simtă nici o durere; dacă auzi că un prieten este în spital sau a rămas fără serviciu sau că se află în plin divorț, dorești să îi fie bine și speri să îi fie bine în final. Compasiunea este în natura ta : este o parte importantă a sistemelor neuronale și psihologice pe care le folosim pentru a hrăni copiii, pentru a lega relații cu colegii și pentru a ține împreună “ orașul care este necesar să crești un copil” (Goetz, Keltner and Simon-Thomas 2010).

Poți avea de asemenea compasiune și îngăduință pentru ține însuți/ însăți – care nu este autocompătimire. În mod simplu doar recunoști că “asta este dur, asta doare” și aduci, cu aceeași inima caldă, dorința de a diminua sau de a încheia suferința oricărui prieten drag care se luptă cu aceeași durere, supărare sau provocări ca tine.

Studiile arată că auto-compasiunea are multe beneficii (Leary et al.2007; Neff 2009), incluzând :

  • Reducerea auto-criticismului
  • Scăderea hormonilor de stress, ca de exemplu cortizolul
  • Creșterea auto-liniștirii, auto-încurajăriiși alte aspecte ale rezistenței
  • Ajută în vindecarea oricăror îngrijorări ale altora în copilăria ta

Aceasta este o listă chiar foarte frumoasă!

Auto-compasiunea durează de obicei doar câteva secunde. Și apoi – mai centrat și încurajat – continuă în a face tot ceea ce poți în a-ți crea o viață mai buna.

Cum

Poate că te doare spatele sau ai avut o zi grea la serviciu sau cineva a țipat la tine pe nedrept. Sau, sincer, poate că doar te simți rău sau chiar ești deprimat/ă. Oricum ar fi, auto-compasiunea poate ajuta. Acum ce?

Auto-compasiunea vine în mod natural pentru anumite persoane (în mod special pentru cei/cele care au avut o copilărie bine hrănită din punctul acesta de vedere). Doar că nu este chiar atât de ușor pentru majoritatea dintre noi, în special pentru cei care sunt auto-critici, care doresc să deținăcontrolul sau care consideră că este o auto-indulgență să iți pese de propria persoană.

Iată câțiva pași pentru a trezi auto-compasiunea și pentru a o chema, pe care îi poți combina astfel încât auto-compasiunea să îți vină mai ușor în mod natural :

  • Acordă-ți un moment în care să recunoști care sunt dificultățile tale : provocările și suferințele tale;
  • Amintește-ți ce simți când ești cu cineva căruia îi pasă de tine. Poate un bun prieten, un membru al familiei, un spirit, Dumnezeu…sau chiar un animal de companie. Dă-ți voie să simți că tu contezi pentru această ființă, care vrea să te simți bine și să îți fie bine în viață.
  • Amintește-ți dificultățile și imaginează-ți că această ființă căreia îi pasă de tine, simte și exprimă pentru tine compasiune. Imaginează-ți expresia facială a lui/ei , gesturile și atitudinea pe care o are față de tine. Acceptă această compasiune, primind căldura, atenția și buna intenție. Deschide-te către sentimente pline de înțelegere, mai liniștite și mai calme. Experiența “primirii” creează circuite în creierul tău pentru “a dărui”.
  • Imaginează-ți o persoană pentru care simți în mod natural compasiune : poate un copil sau un membru al familiei. Imaginează-ți cum te-ai simți mai departe dacă acea persoana s-ar confrunta cu ceva asemănător cu ceea ce ție îți este greu. Dă voie sentimentului de compasiune să îți inunde mintea și corpul. Extinde-l mai departe către acea persoană, poate vizualizând acest lucru ca o lumină radiantă ce iese din tine (poate din inima ta). Fii atent/ă în clipa asta cum este să simți compasiunea.
  • Acum, extinde același sentiment de compasiune asupra ta. Poate însoțind sentimentul cu, cuvinte ca acestea, pe care parcă le auzi undeva în spatele minții tale: Fie ca această durere să treacă….fie ca lucrurile să se îmbunătățească pentru mine…să mă simt mai puțin supărat/ă în timp. Acordă-ți mai multă căldură, mai multă înțelegere față de propriile dificultăți sau dureri, mai multă dorință ca lucrurile să se îmbunătățească. Simte cum această compasiune te inundă, devine parte din tine, liniștindu-te și făcându-te mai puternic/ă.(Sursa – PH.D. Rick Hanson – Just One Thing (Va urma))

 

 

No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.