Devino Persoana pe Care Ţi-o Doreşti Lângă Tine
Posted on 20/04/2012

Cauţi acea persoană specială cu care să ai o relaţie minunată?

Îţi doreşti să-l schimbi pe cea/cel de lânga tine?

Ce-ar fi sa începi prin a te privi pe tine mai întâi…!!!

**********************************************************

Multe cărţi despre relaţii te vor învăţa cum să găseşti şi să păstrezi lângă tine persoana potrivită, cum să-ţi dezvolţi abilităţile de comunicare şi chiar cum să dobândeşti un set de abilităţi cu care să atragi partenerul potrivit pentru tine. Însă, cu toate că oferă sfaturi foarte bune şi folositoare, aceste materiale uită să menţioneze un fapt esenţial:

căutarea partenerului ideal începe invariabil cu o privire către interiorul tau…

Poţi sa-ti exersezi abilităţile de comunicare, poţi să faci liste interminabile cu acele caracteristici pe care le cauţi la un partener şi chiar poţi să devii mai înţelegător şi mai tolerant, însă până când nu eşti dispus să-ţi oferi ţie însuţi atenţia şi dragostea pe care doreşti să le obţii de la altcineva şi până când nu-ţi oferi ţie însuţi acele caracteristici pe care le cauţi într-un potenţial partener, şansele sunt destul de mari ca să rămâi nesatisfăcut în practic orice relaţie ai începe.

Lista cu dorinţe

Hai sa enumerăm câteva lucruri care se regăsesc de obicei pe “lista cu dorinţe” vis-a-vis de un partener:

  • Să mă respecte
  • Să mă înţeleagă
  • Să mă iubească necondiţionat
  • Să dorească să petreacă timp cu mine
  • Să mă sprijine în ceea ce doresc să fac

Sună minunat, nu-i aşa?

Dar cum ar fi dacă ai putea să-ţi oferi tu aceste lucruri?

Imaginează-ţi pentru un moment dinamica atracţiei şi a conexiunii care poate să existe între doi oameni care deja sunt conştienţi şi capabili să-şi satisfacă propriile lor nevoi şi stau bine la capitolul “înţelegere şi acceptare de sine”.

Ar fi o relaţie uimitoare, nu-i aşa?

Ideea este că dacă îţi doreşti un partener care să te respecte, trebuie ca mai întâi să te respecţi tu pe tine.

Dacă doreşti să ai lângă tine pe cineva care să te înţeleagă, este necesar ca mai întâi să te înţelegi tu pe tine.

În momentul în care eşti ok cu tine însuţi din punct de vedere emoţional şi al stimei de sine, scade drastic tentaţia de a intra într-o relaţie romantică doar pentru a-ţi umple aceste lipsuri emoţionale.

Acest lucru îţi permite să abordezi potenţialele relaţii de pe o poziţie de integritate şi putere, mai degrabă decât de pe o poziţie de “nevoie”, singurătate sau disperare…

În mod cert, având această integritate şi încredere în tine vei deveni mult mai atrăgător pentru acele persoane pe care doreşti să le atragi lângă tine.

Îţi vei îmbunătăţi şi instinctele emoţionale, permiţându-ţi să te simţi în siguranţî atunci când îţi dai voie să devii mai vulnerabil, mai accesibil şi să ai mai multă compasiune pentru cel de lângă tine.

De asemenea te va ajuta să-ţi dezvolţi abilităţile, precum şi capacitatea de conştientizare, care sunt atât de necesare pentru ca într-adevăr să iubeşti şi să apreciezi o altă persoană.

Ca şi o concluzie, dacă eşti în căutarea unui partener, vei avea mult mai mult succes să atragi lângă tine un partener sănătos, echilibrat din punct de vedere emoţional şi integru – mai exact pe cineva interesat să construiască alături de tine a relaţie “reală”, nu pe cineva care doreşte (inconştient poate) să jucaţi împreună jocul relaţional patologic “salvează-mă şi te salvez şi eu pe tine” …

Dacă eşti deja într-o relaţie, ar fi bine să te focalizezi pe punctele ei/lui forte pentru că în acest fel este mult mai probabil ca acelea să devină lucrurile pe care ea/el să dorească să le aducă în relaţie şi să le împărtăşească cu tine – atunci când ne focalizăm atenţia pe ceva, acel lucru tinde să crească.

Iubeşte-ţi Partenerul

Există un fel de magnetism între persoanele care împărtăşesc aceleaşi valori, credinţe şi caracteristici.

De multe ori se întâmplă ca să ne dorim de la partenerul nostru anumite caracteristici şi să ne frustreze faptul că el nu ni le oferă.

Un mod bun de a începe să aduci în relaţie acele caracteristici pe care îţi doreşti sa le vezi în partenerul tău este să începi cu tine însuţi.

Acest lucru este foarte important deoarece, în mod inconştient, tindem să căutăm în celălalt acele caracteristici şi atribute pe care este necesar să le dezvoltăm mai întâi în noi înşine.

Un alt mod de a-ţi schimba perspectiva este să-ţi asumi întreaga responsabilitate pentru problemele tale.

Dacă eşti într-o relaţie în care problema este comunicarea, în loc să întrebi

“Cum ne putem înţelege mai bine unul pe celălalt?”,

ai putea să întrebi

“Cum să mă înţeleg mai bine pe mine însumi, astfel încât să-mi asum responsabilitatea pentru problemele mele de comunicare? ” ,

în loc să gândeşti

“Cum am putea fi mai sensibili unul la nevoile celuilalt?”,

ai putea să gândeşti

“Cum aş putea sa aflu care sunt nevoile mele şi ce îmi doresc eu cu adevărat?

Pot să-mi ofer eu mie însumi acele lucruri în loc să le pretind de la partenerul meu?”

Poate părea ciudat să căutăm în interior ceea ce în mod evident ne dorim de la altcineva.

Poţi să spui

“Dar eu nu vreau să mă iubesc pe mine însumi, vreau ca partenerul meu să mă iubească.

Vreau ca partenerul meu să-mi satisfacă nevoile”.

Până la un anumit nivel, majoritatea dintre noi ne dorim aceste lucruri.

Datorită poveştilor din copilărie, a cântecelor de dragoste şi mulţumită educaţiei media, am crescut dorindu-ne şi hrănindu-ne cu poveşti despre “fericiţi până la adânci bătrâneţi”.

Credem că dacă reuşim să găsim persoana potrivită, nu mai trebuie să facem nimic – doar să ne relaxăm şi să ne lăsăm adoraţi necondiţionat.

Dar oare această stare de spirit pasivă am gasi-o atrăgătoare la un potenţial partnener sau de ce nu, la un prieten?

Probabil că nu.

Bunul simţ şi experienţa de viaţă ne arată că acest lucru pur şi simplu nu se întamplă.

Cel mai mare avantaj în a deveni persoana pe care doreşti să o găseşti este acela că, chiar dacă pentru o perioadă vei zbura de unul singur, vei deţine în interiorul tău multe dintre componentele relaţiei pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna.

Şi asta face ca solitudinea să fie mult mai plăcută.

Priveşte în interiorul tău !!!

Cum poţi să devii persoana pe care doreşti să o găseşti?

Îţi voi descrie doua procese care te vor ajuta să-ţi dezvolţi abilitatea de a privi în interiorul tau, să înveţi sa accepti ceea ce vezi si apoi să te priveşti cu drag şi cu compasiune.

Fiecare dintre cele doua procese te ajută să-ţi estimezi şi să-ţi îmbunătăţeşti modul în care functionezi în toate aspectele vieţii tale, nu doar în relaţiile tale romantice.

Dar, de asemenea, fiecare te va ajuta să percepi şi să apreciezi aspectele cele mai pozitive din partenerul tau.

1.Examinează-ţi gândurile şi credinţele inconstiente

Pentru majoritatea dintre noi, relaţia pe care au avut-o părinţii noştri este paradigma care o aplicăm inconştient tuturor relaţiilor noastre.

Nu contează dacă acea relatie a fost buna sau a fost rea (sau undeva intre cele doua); a fost cea care ne-a servit drept model si este ceea ce am invatat (preluat) despre relatii.

Poate că nu-ţi vine să crezi că modelul unei relaţii, întipărit acum zeci de ani în mintea ta inconştientă, poate să-ţi afecteze relaţiile prezente, dar exact asta se întâmplă.

Felul în care te raportezi la tine însuţi şi, în consecinţă, felul în care relaţionezi cu ceilalti, sunt ambele puternic influenţate de acel standard care ţi-a fost imprimat iniţial.

Până cand nu-l conştientizezi şi nu te te îndepărtezi de el, este puţin probabil să-ţi dezvolţi propriul tau potenţial relaţional.

De exemplu, daca ai credinta ca a te iubi si accepta neconditionat pe tine insuti este o dovadă de egoism sau de orgoliu, nu vei fi niciodata deschis ca să accepţi iubirea necondiţionată de la o altă persoană.

Dacă nu esti deschis faţă de tine însuţi, eşti închis şi faţă de ceilalti – punct…

Aşează-te şi scrie într-un jurnal sau du-te şi fă o plimbare lungă şi analizează-ţi credinţele şi ideile pe care le ai despre acest concept denumit „relaţii”.

Gândeşte-te cum anume modele despre relatii, pe care le-ai invatat in copilarie, te impiedica sa ai relatii fericite in acest moment..!!!

Odata ce vei intelege cum opereaza acele idei inradacinate despre relatii la nivelul inconstientului tau, efortul tau constient de a face lucrurile in mod diferit va fi, cu siguranta, incununat de mai mult succes.

2. Fii constient de proiecţiile tale

În aceeaşi manieră în care suntem tentaţi să devenim atraşi la ceilalti de acele atribute sau abilitati pe care dorim sa le dezvoltam in noi insine, in acelasi fel proiectam asupra altora, in mod constant, propriile noastre idei, trairi si motivatii.

Recunoscând această tendinţa atunci când ea apare, şi observând-o cu compasiune (aceasta însemnând aici opusul auto-criticii), acest lucru te poate ajuta să faci paşi giganţi înspre acceptare şi constientizare de sine.

Una dintre cele mai putenice convingeri pe care le au oamenii este că ei cred că pot să cunoască cu certitudine motivaţia care stă la baza comportamentului altor persoane….

De exemplu, să spunem că partenerul tău petrece mai mult timp ocupându-se de hobby-urile lui, decât să petreacă timp cu tine şi asta face că tu să „proiectezi” faptul că acest lucru înseamnă că el nu preţuieşte prea mult relaţia dintre voi.

Probabil că te simti rănit, ignorat, furios şi abandonat.

Dar se poate ca tu să proiectezi un înţeles greşit asupra comportamentului partenerului tău, care nu are nimic de-a face cu trăirile şi motivaţiile lui adevărate…!!!

Îţi este într-adevar teamă că el pretuieste hobby-ul lui mai mult decât pe tine (sau relaţia voastră)?

Însa TU preţuiesti anumite aspecte ale vieţii tale mai mult decat preţuiesti această relaţie?

Sau poate că ţi-ai DORI să ai şi tu o pasiune care să te preocupe atât de mult?

Răspunsul tău emoţional poate să aibă mai mult de-a face cu reactia la propria ta proiectie decat cu realitatea in sine…!!!

Când apare această nouă conştientizare, apare şi posibilitatea examinarii situaţiei într-o manieră sinceră, în care nimeni nu este învinovăţit.

Nu uita faptul ca relaţiile, prin însăşi natura lor, sunt ca şi o oglindă pentru tine.

Suntem aici, şi într-o relaţie unul cu celălalt, pentru ca să ne ajutăm să învăţăm şi să ne dezvoltăm.

Poate să ne ajute mult percepţia faptului că fiecare persoană pe care o avem în jurul nostru este, într-o măsură mai mică sau mai mare, reflectarea unui aspect din noi înşine.

Orice lucru pe care-l invidiem, îl râvnim, îl dorim sau îl detestăm în celălalt este poate un semn care doreşte să ne arate că aici, acasa, în noi înşine, există ceva care nevoie de atenţia şi iubirea noastră…

Psiholog Ursula Sadner

1 Comment
  1. BARUTA IOAN says:

    Stimata si draga Niculina acum sint in concediu si am timp sa ma gindesc la relatia mea cu fosta si inca actuala sotie.La inceput toate bune si frumoase , sa zic doi trei ani,timp in care nu prea a avut prea mare putere cuvintul mamei soacre asupra sotiei, dar dupa ,o istorie intreaga de evenimnte .In urma a atitor eperiente am ramas acelas OM care are credinta ca puterea schimbarii in bine este in noi. In decursul tuturor intimplarilor aveam sentimentul ca sunt intr-un vis urit care se va termina odata,sa termnat dar cu …..!Realitatea pe care am inceputo este ecsat pe gustul si asteptarile mele , doar ca din multitudinea de informatii afirmatii facute am inteles nivelul de evolutie la care am ajuns,ce pot sa spun , multumit dar nui indeajuns de a materializa ceea ce mi-am propus,de aceia singura cale de a-mi implini una dintre necisitati (banii) este credinta ca doar dumneavoastra sunteti cea mai in masura masura sa ma indrumati spre materializarea unui proiect care ma va ajuta sa fiu independent vizavi de proiectele urmatoare, de aceia am nevoie de recomandari tintite , carti emisiuni filme afirmatii si toate cele de trebuinta,gindesc ca de , va am pe dumneavoastra , ca sprijin cu experienta personala cit si de lucru cu atitea fiiinte, rezultatul ar fi decit cel asteptat. VA MULTUMESC CA SUNTETI IN REALITATEA
    MEA.!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.