Cum schimbăm chimia creierului prin gândurile noastre
Posted on 19/12/2023

Tot studiind activitatea doctorului Psihiatru Daniel G. Amen și fiind inspirată de practica lui, am început să aplic de peste 10 ani ce ne transmite și rezultatele sunt fabuloase. În acest articol am creionat câteva idei  și metode inspirată fiind de cercetările domniei sale.

Autor articol: Psih Niculina Gheorghiță

Atunci când vă simțiți triști sau supărați pentru a ieși din acea stare vă creați un obicei din următoarele metode.

 Și pentru a deveni obicei e necesar să facem aceste practici în mod repetat, iar și iar și iar și iar.

De fiecare dată când creierul tău are un gînd distructiv, trist, negativ, creierul tău eliberează un anumit set de substanțe chimice care te fac să te simți rău instantaneu în special în corpul fizic (transpiri, inima bate mai rapid, muschii ți se încordează, începi să respiri neregulat).

De câte ori ai un gând fericit, plin de speranță, iubitor, pozitiv, creierul tău va elibera un set complet diferit de substanțe chimice care te fac să te simți instantaneu bine în corpul fizic (mâinile devin  mai calde, respirația se reglează, încetinesc bătăile inimii într-un mod mai sănătos și relaxat).

 1. Prima metoda de lucru pe care o recomandă dr. Amen este următoarea.

De fiecare dată când ai un gând nervos, trist, supărat, scăpat de sub control, notează ceea ce gândești și apoi întreabă-te:

Dacă este adevărat?

Dacă este absolut adevărat?

Cum mă simt când am un astfel de gând?

Cum mă comport când am un astfel de gând?

Care este rezultatul gândului?

Cum m-aș simți dacă nu aș gândi așa?

Cum m-aș comporta dacă nu m-aș gândi așa?

Care este rezultatul dacă nu aș avea acel gând?

Făcând aceste exercițiu ieșiți din poziția de victimă a propriilor gânduri.

Poți analiza primele 100 de gânduri negative care îți vin în minte, în acest fel și, în scurt timp gândurile perturbatoare și negative nu te vor mai deranja.

Negativitate scade activitatea în lobul temporal stâng, în lobul frontal stâng și în cerebel.

Dacă în copilărie ai trăit într-un mediu de luptă și ceartă între părinți, creierul secretă mult cortizol, iar acel cortizol micșorează activitatea din hipocampus care este un centru major al memoriei și învățării. De aceea când erai mic la scoală puteai avea rezultate slabe la învățătură, deoarece creierul tău emoțional era ocupat pentru că erai îngrijorat de lucrurile care se întâmplă la tine acasă cu mama si tata.

Gîndurile distructive de care te „atașezi” te fac să suferi și nu cele care apar din când în când.

„Fericirea noastră este obligatia noastră morală”  spune Dennis Prager pentru relațiile cu ceilalți, deoarece felul în care îi influențezi pe alții depinde de stare de bine a creierului nostru.

Dennis Prager spune că suntem obligați, dacă nu să fim fericiți, măcar să acționăm ca și cum am fi, căci, le-o datorăm celor cu care ne interesectăm viețile.

Fericirea noastră sau lipsa ei afectează profund persoanele din jurul nostru.

Prager ne explică faptul că a fi fericit este un lucru mai altruist decat am putea crede.

Astfel dacă suntem nemulțumiți îi afectează pe toți cei cu care intrăm în contact deoarece la nivel cuantic suntem interconectați, și fără să vrem mimica noastră, starea corpului nostru ceează în creierul celuilalt o stare nefastă.

 1. O altă metodă interesantă este „Miracolul de o pagină”

Pe o singură pagină notează ce vrei într-un mod foarte specific legat de:

 • Relații,
 • Muncă
 • Bani
 • Sănătatae fizică
 • Sănătatae emoțională
 • Sănătatea spirituală

E necesar să avem un plan de viață fiecare personă din familie: adică ce vrei tu și care este comportamentul tău pentru a obține ceea ce vrei.

Creierul nostru face ceea ce-i permitem să facă și ceea ce este obișnuit să facă. Așa că dacă vrem să facă ceva diferit ca până acum,  e foarte important să ne creăm niște obiceiuri noi de aceeastă dată conștient și asumat.

 1. O altă metodă este utilizarea cuvântului STOP atunci când mintea ruminează gânduri distructive, triste, lipsite de speranță.

Spunând STOP parcă întregul flux cuantic îngheață și așteaptă o nouă comandă în fluxurile de gândire acceptate de tine din poziția de observator în care te afli când ai reușit să spui cuvântul STOP. Parcă ai ieșit dintr-un carusel și ești la comanda fluxurilor de conștiință a ce vrei și alegi să creezi.

Pentru a le putea aplica e necesar să te autoobservi și să fii conștient/ă că vrei să trăiești atât mental, emoțional cât și fizic stări diferite care-ți ajută creierul să secrete o chimie optimă pentru buna funcționare a întregii ființe, adică spirit-minte-corp, în acest plan.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire

4 Comments
 1. Lia Mihalache says:

  Mulțumesc cu recunoștință pentru ce tot ceea ce sunteți și ce oferiți! Am pus în practică afirmațiile dumneavoastră și rezultate nu au întârziat să apară! Sunteți magică! Îmi doresc să lucrez acum cu programul “Nu merit” dar nu știu exact cum să procedez cu cele 3 afirmații (“Merit să fiu …”, “Merit să mă simt…” și “Eu sunt dintotdeauna…”). Se repetă prima afirmație individual, de 21 de ori, timp de 21 zile până la 6 luni, apoi trecem la a doua și, în ultimă instanță la a treia sau repetăm toate cele 3 afirmații în același timp? Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră! Vă trimit iubire și pace sufletească! ❤️

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.