Calea de la a vrea la a putea
Posted on 06/02/2024

Tot observând și contemplând la a vrea și a putea am conștientizat un adevăr foarte subtil și interesant în același timp.

Autor articol: Psih Niculina Gheorghiță

Auzind de-a lungul de multe ori afirmații de genul:

„ce ușor e pentru unii și pentru alții e greu.”

„mulți oameni vor dar puțini pot”.

m-am întrebat de ce este așa? Și am descoperit următoarele.

Sunt oameni care vor și sunt și pregătiți să intre în experiență și atunci POT.

Sunt oameni care vor însă nu sunt pregătiți să intre în experiență și nu pot.

Ce înseamnă asta?

Pentru a fi pregătit să poți e necesar să ai suficientă informație și energie acumulată prin faptele sau acțiunile experimentate, care au dus la activarea anumitor atitudini care pur și simplu te îndreaptă spre a putea și a reuși.

A fi pregătit să intri în experiență mai înseamnă să poți duce acea experiență cu detașare.

A fi pregătit să poți, înseamnă ca din fiecare experiență să descoperi învățămintele pentru tine și evolua ta și să extragi înțelepciunea potrivită.

În același timp sunt mulți oameni care vor însă nu din convingerea proprie ci, pentru că văd pe unul pe altul, primesc o îndrumare de la cineva, etc.

Chiar astăzi discutam cu o cursantă despre acest subiect și cum i-am recomandat o carte de studiu acum un an și jumătate.  A lucrat din ea după recomandare primele săptămâni conștiincioasă, ca un elev care a primit o temă, însă în scurt timp interesul i s-a diminuat. Acum câteva zile dupa 1 an si jumătate lucrând ceva legat de somatizarea în corp a unei emoții, s-a ridicat brusc de pe scaun ca si împinsă de ceva, a scos cartea din bibliotecă și a citit pentru prima dată cum am recomandat, pentru că era pregătită să lucreze cu acea carte destul de importantă pe subiectul somatizarea emoțiilor în corpul fizic. Și astfel de atunci o are pe noptieră și zilnic lucrează ceva de acolo.

Deci concluzia ei și a mea a fost: acum era pregătită cu informații, energie adunată din experiențele trecute și emoții descoperite să se lase îndrumată de acele informații.

Asta este diferența dintre a putea și a vrea.

În practica și experiența mea sunt mulți oameni care vor însă nu pot face ceea ce vor.

Evident că au mereu scuzele la purtător (altceva a intervenit, a apărut acea situație, etc…), însă de fapt ei nu pot duce ceea ce vor.

De aceea este important să ne adresăm următoarele trei întrebări.

  1. Vreau eu cu adevărat să fac asta? (ca să vedeți dacă dorința este din personalitate sau din Sine);
  2. Pot eu cu adevărat să merg în experiență, am toate resursele necesare pentru a reuși, pentru a face ce-mi propun sau promit?
  3. Această experiență este optimă pentru toți cei implicați?

Și astfel făcând o introspecție, cu liniște și având un moment de contemplare înainte de a alege cu adevărat să faceți ceva ce vreți dar și puteți.

Să aveți mult spor în toate

No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.