Adulții – copii în corpuri mari
Posted on 23/05/2019

Această afirmația m-a făcut să conștientizez că fiecare adult are nevoie de afectivitate, atenție și importanță.

De multe ori noi adulții implicați în relații, după ce trece perioada de îndrăgostire – când manifestăm împlinirea acestor nevoi pentru partenerul nostru – ajungem într-o etapă în care parcă suntem siguri că va rămâne cu noi mereu și gata, nu ne mai implicăm în satisfacerea acestor nevoi ale partenerului.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

De fapt intrăm într-o rutină care ne distruge relația pe zi ce trece.

E important ca în fiecare zi să revenim la conceptul că și partenerul nostru de cuplu sau de relație(colegi, frați, surori, etc) este un copil într-un trup mare.

Asta înseamnă că și copii și adulții au nevoie zilnic de:

  • aprecieri
  • atenție
  • importanță

Cum putem, face asta?

Am găsit niște metode foarte simple și la îndemâna tuturor pe care vi le ofer cu drag:

  1. Pentru împlinirea nevoii de apreciere

Cei din preajma noastră au nevoie de aprecieri pentru ași descoperi și scoate la suprafață talentele și potențialele de afirmare necesare. De aceea vă recomand ca zilnic să-i faceți partenerului de cuplu și celor din relații minim 3 aprecieri. Formularea lor este destul de importantă deoarece folosim cuvântul magic – apreciez-  iar creierul lui/ei când îl aude și procesează, secretă o chimie care-i dă starea de bucurie, încredere în sine și motivație.

Formularea aprecierilor optimă este: Apreciez la tine faptul că …..;

  1. Pentru împlinirea nevoii de atenție

De foarte multe ori când partenerul de cuplu sau cei din relații vor ceva de la noi răspundem pe pilot automat așa cum am fost tratați în copilărie: imediat sau stai să termin ce am început, caută singur/ă, descurcă-te singur/ă, etc.

De cele mai multe ori ne gândim doar e mare să se descurce, de ce nu poate singur – și uite așa începem să judecăm un adult fără să conștientizăm că este o nevoie din mica copilărie neîmplinită și dacă o cere înseamnă că e necesară și importantă pentru buna funcționare a lui și a relației voastre.

Asta am primit și noi de la părinții noștri și asta oferim mai departe.

Însă acest gen de comportament va face ca partenerul să nu vă mai ceară ajutor, să se izoleze sau să caute în exterior pe cineva care-i poate răspunde la această nevoie.

Acum că suntem conștienți că e un copil într-un corp mare și în momentul acela are nevoie de atenția noastră pentru că: fie e obosit de la serviciu, fie a avut o zi stresantă, fie are o supărare, iar prin atenția pe care i-o oferim când are nevoie, creierul lui va secreta o chimie care-l va ajuta să se simtă mai bine, să realizeze că nu e singur în viață, că are un sprijin, că are o conexiune cu cineva.

E posibil ca cerința lui să fie minimă, de exemplu să-i aduceți ceva de undeva, dar oferindu-i sprijinul el/ea va percepe asta ca o atenție pe care i-o oferiți și așa ajungeți la conectare.

De fapt când un partener vine acasă, este important ca celălalt să-l aștepte în prag pentru conectarea necesară unei bune funcționări a relației. Adică cel care este acasă îl așteaptă pe celălalt se uită ochi în ochi se îmbrățișează și toată atenția necesară și conectarea se realizează destul de ușor.

Deci ce avem de făcut este: atunci când ne cere ajutorul să i-l oferim chiar atunci – asta dacă nu sunteți într-o stare de totală imposibilitate – și chiar dacă sunteți să-i comunicați ce faceți în acel moment de nu puteți merge la el/ea dar asigurați-l/o că mergeți imediat cum vă eliberați.

  1. Pentru împlinirea nevoii de importanță

Este o nevoie de multe ori neîmplinită în copilărie deoarece părinții nu știau sau nu puteam să facă ceva special pentru noi.

Atunci când cineva face ceva special pentru noi ne simțim importanți.

Iar atunci când ne simțim importanți, pur și simplu prindem aripi în tot ce vrem să facem în viață.

Asta o puteți aplica foarte simplu făcând ceva special pentru el/ea.

Vă recomand când îi comunicați, să-i spuneți că este ceva special pentru el/ea.

De exemplu îi faceți o prăjitură, un fel de mâncare, sau vrei să vă jucați un joc, sau sa mergeți la dans, vreți să mergeți la un restaurant sau undeva unde să fiți doar voi doi, adică este un moment special doar al vostru.

Când se întâmplă acest lucru creierul partenerului pentru care faceți ceva special, va secreta o chimie care-l va ajuta să-și crească stima și iubirea de sine. Adică conștientizează că este o parte importantă din univers, din viața ta, din familie și asta îi va crește responsabilitatea pentru viață.

Aplicând aceste metode,  la început forțat dar în timp vor deveni niște comportamente sănătoase, utile și necesare unei relații armonioase pline de iubire. Mult succes

Cu drag spre folos și bucurie

 

 

2 Comments
  1. Iana Mirela says:

    Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi aceste ,,mici” sfaturi , dar care pot aduce mari schimbari in viata noastra :bucurie, armonie, liniste pace; altfel spus vom simti ca traim cu adevarat. Voi aplica chiar astazi cele 3 sfaturi.Te imbratisez si sunt recunoscatoare ca pot avea acces informare.

  2. Va multumesc pentru impartasirea acestor sugesti care au fost de mare ajutor pentru mine, chiar daca sunt la distinta am ascultat video de pe Youtube si unele sugesti sau inpinit va multumesc din suflet o zi binecuvintata

Your email address will not be published. Required fields are marked *