Activarea stării de fericire
Posted on 30/06/2023

Din punctul meu de vedere există mai multe perspective de unde putem contura câteva răspunsuri pentru această întrebare.

În dex găsim definiția fericirii astfel:

”Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.”

Evident este o definiție ambiguă, simplistă cu puține elemente, însă suficiente ca să fim curioși pentru a o explora atât teoretic cât și ca stare prin practică.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

As vrea să o explic din mai multe perspective

  1. Din punct de vedere neurochimic este o secreție de neurotransmițători care dau minții și corpului o anumită stare. Pentru ca, creierul să primească impuls pentru a secreta acești neurotransmițători e necesar ca omul să facă o acțiune (fizică, mentală, comportamentală, atitudinală etc).

Ce înseamnă asta, că tu ființă umană superioară ca specie, pentru că ai individualitate bine conturată, alegi să faci ceva care schimbă chimia creierului și modifică realitatea interioară subiectivă și perceptuală și vei vedea altfel realitatea exterioară.

De exemplu pentru partea fizică – ceva foarte simplu și la îndemână –  ai o stare neplăcută poți face 2-3 respirații profunde care te ajută prin oxigenarea creierului, și te scoate din acea stare; poți ieși în natură sau alerga sau face sport, sau grădinărit, orice unde implici corpul fizic și primești aer.

Pentru partea mentală: Începi să schimbi gândurile care te pun într-o stare neplăcută, cu unele de frecvență mai înaltă și constructivă, zici o afirmație, citești ceva, te uiți al un documentar, la  o comedie, etc;

La nivel comportamental eviți să faci ceva dureros sau distructiv pentru tine și pentru alții și manifești un comportament plăcut, îmbrățișezi pe cineva, asculți activ, etc;

La nivel atitudinal, pui granițe sănătoase, iei atitudine cu cineva care-ți încalcă teritoriul și libera alegere, schimbi îmbrăcămintea, etc;

Prin acest gen de exerciții alimentezi puterea interioară pentru a spori cauzele activării stării de fericire.

Spune Nkosi Johnson: ”Fă tot ce poți, cu tot ce ai, în timpul pe care-l ai, în locul unde te afli.”

Asta este destul de interesant, dar în același timp frustrant, pentru că toată responsabilitatea pentru starea de fericire sau nefericire îți aparține.

Interesant că poți face ceva doar tu, frustrant că ai fost educat și crescut că poate face cineva în locul tău ceea ce vrei tu. Asta pleacă de la mame care fac prea multe în zilele noastre pentru copiii lor, până la educația religioasă care-ți spune că va avea grijă Dumnezeu de tine și îți va da, etc.

  1. Din punct de vedere psihologic, în dictionarul de posihologie găsim definiția: „o stare deosebită de împlinire a ceva ce s-a realizat și a provocat un succes neasteptat sau mult asteptat sau așteptat tensionat. Se manifesta ca o stare euforica încarcată de tăairi intense ce nu numai ca provoacă un fel de trăire recuperatorie puternică, ci si o energizare, o stare de receptivitate și toleranță, cresterea dorinței de a face ca si alții să fie fericiț

Majoritatea specialiștilor susțin, că există două tipuri de fericire:

  • fericirea de moment, starea de flux optimal cum o numește Mihalyi Csikszentmihalyi, aceea stare, în care sunt atât de profund implicat într-o activitate încât nimic altceva nu pare să mai conteze, experiența în sine este atât de plăcută, încât aș repeta-o cu orice preț, numai pentru plăcerea de a o face.
  • fericirea de durată, ca sens al vieții bazată pe valorile interioare aceasta fiind mult mai complexă, întinsă pe mai multe planuri ale vieții.

 Studiile vorbesc despre trei factori importanţi care determină fericirea:

– factorii prestabiliţi genetic (50%) – cu ce mă nasc;

– acţiunile făcute în mod intenţionat (40%) – ce fac eu pentru a fi fericit;

– circumstanţele de viață (10%) – ce mi se întâmplă;

  1. Din punctul de vedere al axei timpului, este starea pe care o ai în momentul prezent.

Adică daca stai blocat în trecut simți starea de depresie, dacă trăiești în viitor simți stres, iar dacă ești în prezent aici și acum trăiești fericirea. Ea exista însă este o alegere conștientă de a sta în prezent.

Pentru a putea fi în prezent e necesar să-ți observi mintea și să rămâi conectat în aici și acum indiferent ce stimuli interni sau externi vin pentru a ieși din prezent.

Avem un mare cercetător pe dr. Daniel Siegel care a adus neuroștiința la acest nivel de accesibilitate pentru marea masă prin câteva cărți semnificative. Recomand Mindsight care este pe înțelesul tuturor celor care vor să trăiască conștient starea de observare a minții.

Am spus pentru cei care vor și înțeleg faptul că doar de ei depinde să trăiască starea de fericire și de bucurie.

Pentru cei care așteaptă ca ceva sau cineva din exterior să le creeze această stare, răspunsul meu este că vor aștepta mult și bine.

Până nu înțelegem că singurii responsabili de fericirea sau nefericirea noastră suntem noi, vom găsi mereu vinovați și nimic nu se va schimba în realitate înconjurătoare în bine. În această stare în care aștepți de afară ceva puterea este la cei din exteriorul tău și tu la cheremul lor.

Știți este o vorbă: Când am aflat că totul depinde de mine m-am liniștit – iar eu completez cu: Atunci când am aflat că totul depinde de mine m-am liniștit, am respirat de câteva ori profund și rar și m-am întrebat cum vreau să fie viața mea și ce am de făcut și astfel am acționat.

Prin această conștientizare m-am pus pe treabă, și am început să caut, să aflu cum pot face ca viața mea, care depinde de mine să fie minunată și cu mulțumire sufletească stabilă.

Si astfel de-a lungul timpului am creat o serie de instrumente pentru a manifesta starea de prezență pentru a trăi și fericirea și bucuria și orice stări interioare vreau să le trăiesc.

Prin numeroasele cercetări și practică personală și în grupuri (de 12 ani fac dezvoltare personală în grupuri) am făcut o distincție între starea de fericire si Bucurie.

Adică trăiești fericirea când ai împlinit primele 3 nevoi din piramida trebuințelor a lui Maslow – adică ai atașat o realizare exterioară și trăiești fericirea care este trecătoare.

Bucuria este o stare pe care o trăiești când împlinești ultimele 4-5 nevoi, tot din piramida trebuințelor a lui Maslow.

 Adică sunt realizări interioare  individuale, de care nu ai atașat ceva exterior ție ci ceva interior, motivația ta, voința ta, determinarea ta, perseverența ta, dorințele tale, gândurile tale și astea nu ți le poate lua nimeni.

Odată activate le vei manifesta mereu și bucuria va fi acolo tot timpul.

În concluzie fericirea și bucuria sunt două stări pe care le trăim dacă suntem conștienți de noi, de cine suntem și ce vrem să realizăm.

Avem nevoie de activarea ambelor stări în acest plan concret pentru împlinirea noastră ca ființe terestre.

Să aveți zile minunate trăite în fericire și Bucurie manifestă.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru

cunoaștere și bucurie

No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *