Utilizări fabuloase ale bicarbonatului de sodiu
Posted on 28/02/2012

40 de utilizări fantastice ale bicarbonatului de sodiu

Majoritatea dintre noi ştim deja, că bicarbonatul de sodiu se poate folosi la mai multe decât doar pentru prăjiturele de casă şi alte aluaturi dospite. Nu e ceva ieşit din comun să vedem un borcănel cu acest agent de fragezire lăsat deschis în frigider pentru dezodorizare. Știaţi însă că există cel puţin 40 de moduri diferite în care se poate folosi bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este un înlocuitor perfect pentru multe produse de igienă personală, de curăţare şi dezodorizare. Lista de beneficii este lungă: este ieftin, fără chimicale toxice, versatil şi eficient.

Vă întrebaţi cum îşi execută magia, praful de copt, cunoscut sub numele de bicarbonat de sodiu? Ajută la reglarea pH-ului – menţinând substanţele nici prea acide, nici prea alcaline. Atunci când bicarbonatul de sodiu vine în contact fie cu o substanţă acidă, fie cu o substanţă alcalină, reacţia lui naturală este de a neutraliza acel pH. În afară de asta, bicarbonatul are capacitatea de a întarzia alte schimbări în echilibrul pH-ului, fenomen cunoscut sub numele de “tamponare”.

Această dublă capacitate de a neutraliza şi tampona îi permite bicarbonatului să fac lucruri precum neutralizarea mirosurilor acide (cum ar fi cele din frigider), precum şi păstrarea unui pH neutru (cum ar fi în apa cu care spălaţi rufele, care ajută la potenţarea calităţilor detergentului) . Este o reacţie simplă, dar una cu efecte de lungă durată pentru o multitudine de sarcini de curăţare şi dezodorizare.

Şi fără s-o mai lungim prea mult, iată doar câteva dintre modurile creative în care puteti folosi bicarbonatul de sodiu:

Igienă personală:

1. Faceţi pastă de dinţi

O pastă de dinti formată din bicarbonat de sodiu şi solutie 3% peroxid de oxigen poate fi folosit ca o alternativă la pastele fără fluor din comerţ. Puteţi de asemenea să vă muiaţi pur şi simplu periuţa în borcănelul cu bicarbonat şi să-l folosiţi ca atare pentru o curăţare suplimentară.

2. Împrospataţi- vă gura

Puneţi o linguriţă de bicarbonat în jumătate de pahar de apă, clatiţi energic, scuipaţi, apoi clătiţi cu apă. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.

3. Înmuiaţi dispozitivele orale

Înmuiati dispozitivele orale (precum aparate dentare, gutiere, proteze, recipientele de păstrare) într-o soluţie din 2 linguriţe de bicarbonat dizolvat într-un pahar sau un recipient mic cu apă călduţă. Bicarbonatul desprinde resturile alimentare şi neutralizează mirosurile pentru a păstra dispozitivele curate. Puteţi, de asemenea, să periaţi dispozitivele orale direct cu bicarbonat.

4. Folosiţi ca scrub facial sau exfoliant pentru corp

Oferiti-vă un masaj abraziv înviorător pentru faţă sau corp. Faceţi o pastă din 3 părţi bicarbonat şi o parte apă. Masaţi blând în sens circular pentru a exfolia pielea. Apoi clătiţi. Procedeul este destul de blând pentru a putea fi folosit în fiecare zi.

5. Evitaţi deodorantul agresiv

Pudraţi-vă axila cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile.

6. Folosiţi ca antiacid

Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur şi eficient pentru a usura arsurile sau durerile de stomac, şi/sau indigestia acidă. Urmăriţi indicaţiile de pe pachetul de bicarbonat pentru instructiuni.

7. Tratati pişcăturile de insecte şi mâncărimile de piele

Pentru piscături de insecte, faceţi o pasta din bicarbonat şi apă, apoi aplicaţi-o ca pe o alifie pe locul afectat. Pentru a uşura mâncărimile, luaţi nişte bicarbonat în palmă şi frecaţi-vă cu el pe pielea umedă după baie sau duş.

8. Obţineţi un săpun de mâini care înmoaie pielea

Evitaţi săpunurile dure şi eliminaţi blând murdăria intrată în piele, neutralizând şi mirosurile, folosind o pastă din 3 părti bicarbonat de sodiu şi o parte apă, sau 3 părti bicarbonat de sodiu şi o parte săpun blând de mâini. Apoi clatiţi.

9. Ajutaţi-vă părul

Oțetul este uimitor pentru păr, dar şi bicarbonatul are rolul lui la duş. Presărați un pic de bicarbonat în palmă, împreună cu şamponul dvs favorit. Şamponaţi normal şi clătiţi temeinic – bicarbonatul ajută la eliminarea reziduurilor lăsate de produsele de coafat, astfel încât părul dvs va fi mai curat şi mai ușor de aranjat.

10. Curăţaţi pieptenii şi periile

Pentru un păr lucios, cu mai multă strălucire, păstrați pieptenii şi periile curate. Înlaturaţi uleiurile naturale secretate de păr şi resturile de produse de coafat prin înmuierea pieptenilor şi a periilor într-o soluţie dintr-o lingurită de bicarbonat şi o mică cantitate de apă de la robinet. Clatiţi şi permiteţi să se usuce.

11. Pregatiţi o baie care să înmoaie pielea uscată

Adaugaţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în apa din cadă pentru a neutraliza acizii de pe piele şi pentru a ajuta la curaţarea uleiurilor şi a transpiraţiei. Vă veţi simţi pielea foarte fină. Sau concentraţi- vă doar asupra picioarelor. Dizolvaţi 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-un lighean sau o cădiţă cu apă caldă şi înmuiaţi-vă picioarele. Apoi frecaţi uşor.

Curățenie:

12. Faceţi un abraziv fin pentru suprafeţe

Pentru curăţarea sigură şi eficientă a căzilor de baie, a plăcilor de greşie şi faianţă, a chiuvetelor – chiar şi a faianţei din fibra de sticlă sau lucioasă – presăraţi uşor bicarbonat pe un burete curat şi umed şi frecaţi ca de obicei. Clătiţi bine şi ştergeţi. Pentru extra-curăţare, faceti o pastă din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă şi detergent lichid de vase – lăsaţi-o să acţioneze puţin, apoi frecaţi.

13. Spălaţi farfuriile, oalele şi tigăile cu mâna

Adaugaţi 2 linguri cu vârf de bicarbonat (împreuna cu detergentul dvs obişnuit de vase) în apa cu care spălaţi vasele, pentru a ajuta la îndepărtarea grăsimii şi a resturilor de alimente de pe farfurii, oale şi tigăi. Pentru cratiţele în care s-a gatit şi s-a uscat grăsimea pe ele, mai întâi înmuiaţi-le în apa cu detergent şi bicarbonat, apoi puneţi bicarbonat pe un burete umed şi frecaţi cu această pudră neabrazivă.

14. Împrospătaţi bureţii

Înmuiaţi bureţii care miros a vechi într-o soluţie puternică de bicarbonat de sodiu pentru a scăpa de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate într-un litru de apă caldă). Pentru dezinfectare mai puternică, folosiţi microundele.

15. Curăţaţi cuptorul cu microunde

Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curăţă delicat interiorul şi exteriorul cuptorului cu microunde şi nu lasă urme de chimicale cu miros puternic. Clatiţi bine cu apă.

16. Lustruiţi argintăria

Folositi o pastă formată din 3 părti bicarbonat de sodiu şi o parte apă. Frecaţi argintăria cu această pastă, folosind o cârpă moale sau un burete. Clătiţi bine şi uscaţi pentru tacâmuri stralucitoare din inox şi argint.

17. Curăţaţi ibricele de cafea şi de ceai

Înlăturaţi petele de cafea şi de ceai şi eliminaţi gustul amărui spălând ibricele şi cafetierele cu o soluţie dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat într-un litru de apă caldă. Pentru petele insistente, încercaţi să lăsaţi la înmuiat peste noapte în soluţia de bicarbonat şi detergent, sau să frecaţi cu pastă de bicarbonat pe un burete umed.

18. Curăţaţi cuptorul

Presăraţi bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiţi cu apa ca să umeziţi bicarbonatul. Lăsaţi să stea peste noapte. Dimineaţa frecaţi, razuiţi bicarbonatul şi eliminaţi murdăria cu un burete sau cu un aspirator, şi clătiţi.

19. Curăţaţi podelele

Îndepărtaţi urmele şi mizeria (fără urme nedorite de zgârieturi) de pe podele nelăcuite sau dale de gresie ori marmură folosind o soluţie dintr-o jumătate de ceasca de bicarbonat într-o găleata de apa caldă – ştergeţi cu mopul şi clătiţi pentru o podea stralucitoare. Pentru urmele lăsate de încălţăminte folosiţi bicarbonat pe un burete umed, apoi clătiţi.

20. Curăţaţi mobila

Curăţaţi şi înlăturaţi urmele (inclusiv de creion) de pe pereţi şi mobila vopsită, aplicând bicarbonat de sodiu pe un burete umed şi frecând delicat. Ştergeţi cu o cârpă moale şi uscată.

21. Curăţaţi perdelele de duş

Curăţaţi şi dezodorizaţi perdeaua din vinil de la cabina de duş, presărând direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecaţi perdeaua de duş şi apoi clatiţi. Lasaţi-o să se usuce atârnată.

22. Daţi-i mai multă putere detergentului lichid de rufe.

Oferiţi extra-curăţare adăugând rufelor dvs o jumătate de cească de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe să acţioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete si mai luminoase. Sau puteți adăuga o jumătate de ceaşcă de bicarbonat la ciclul de clătire al maşinii pentru cearşafuri şi prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeți la sală sau în care munciţi în grădină.

23. Curaţaţi şi împrospătaţi echipamentele sportive

Folosiţi o soluţie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat într-un litru de apă caldă) pentru a curăţa şi dezodoriza echipamentele sportive îmbâcsite de mirosuri. Presăraţi bicarbonat de sodiu în husele croselor de golf şi în genţile în care vă ţineţi echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile şi pentru a curăţa părţile metalice (fără a le zgâria!) cu o pastă din bicarbonat de sodiu (3 părti bicarbonat, o parte apă) şi o perie. Clatiţi bine.

24. Înlăturaţi petele de ulei şi grăsime

Folositi bicarbonat pentru a curăţa urmele de ulei şi grăsime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presăraţi bicarbonat pe pată şi frecaţi cu o perie.

25. Curăţaţi bateriile

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a înlătura urmele de coroziune lăsate de acidul de baterie în autoturism, maşina de tuns iarba, etc, pentru că este un alcalin slab. Asiguraţi-vă că aţi deconectat terminalele bateriei înainte de a curăţa. Faceţi o pasta din 3 părţi bicarbonat și o parte apă şi aplicaţi cu o cârpă umedă pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. După ce aţi curăţat şi reconectat terminalele bateriilor, ştergeţi-le cu vaselină pentru a preveni o viitoare coroziune. Vă sfătuim să fiţi foarte atenţi când lucraţi cu baterii – conţin un acid foarte puternic.

26. O maşină curată

Folosiţi bicarbonat de sodiu pentru a curăţa farurile, părţile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinyl şi covoraşele de cauciuc ale maşinii, fără a vă face griji în legatură cu zgârieturi nedorite. Folosiţi o soluţie de bicarbonat dintr-un sfert de ceașcă de bicarbonat şi un litru de apă. Aplicaţi cu un burete sau cu o cârpă umedă pentru a înlătura murdăria adunată la drum, răşini de la copaci, insecte şi smoală. Pentru petele încăpăţânate folosiţi bicarbonat presărat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminaţi mirosurile presărând bicarbonat direct pe pată pe ţesătura huselor sau pe carpete. Aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspirați bicarbonatul.

Dezodorizare

27. Împrospătaţi-vă frigiderul

Asezaţi în fundul frigiderului o cutie deschisă cu bicarbonat pentru a neutraliza mirosurile.

28. Scăpaţi de mirosul coşului de gunoi şi al tomberoanelor cu reciclabile

Presăraţi bicarbonat pe fundul găleţii de gunoi pentru a ţine la respect mirosurile. Curățaţi containerul pentru materiale reciclabile periodic, presărând bicarbonat pe un burete umed. Curăţaţi și clătiţi. De asemenea, presăraţi puţin bicarbonat deasupra pe măsură ce adăugaţi materiale reciclabile în container.

29. Odorizaţi scurgerile şi recipientele pentru gunoi

Pentru a elimina mirosurile din chiuvetă, din scurgeri şi din tomberoanele de gunoi şi pentru a împiedica mirosurile persistente să revină, turnaţi o jumătate de ceașcă de bicarbonat în timp ce curge apa caldă – va neutraliza atât mirosurile acide cât şi pe cele bazice de pe scurgere. (Aceasta e o metodă bună de a scăpa de bicarbonatul care a fost folosit la reîmprospătarea aerului din frigider).

30. Scoateţi mirosurile şi murdăria din masina de spalat vase

Folosiţi bicarbonatul pentru a scoate mirosurile înainte de a porni programul maşinii de spălat vasele şi apoi ca un agent de curăţare blând în timpul ciclului de spălare.

31. Scoateţi mirosurile din cutiile pentru depozitat mâncarea

Între utilizări, plasaţi un recipient cu bicarbonat de sodiu în cutiile pentru pacheţel ale fiecărui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente.

32. Scoateţi mirosurile din covoare

Presăraţi liber bicarbonat de sodiu pe covor. Lăsaţi să stea peste noapte sau cât de mult posibil (cu cât îl lăsaţi mai mult, cu atât funcționează mai eficient). Măturaţi cantităţile mai mari de bicarbonat, apoi aspiraţi restul (notaţi faptul că sacul aspiratorului va deveni plin şi greu). Un bonus suplimentar: veţi curăţa şi aspiratorul de mirosuri.

33. Împrospătarea şifonierelor

Plasaţi o cutie cu bicarbonat pe un raft al șifonierului pentru a menţine aerul proaspăt înăuntru şi a-l feri de mirosuri.

34. Îndepărtaţi mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casă

Puneţi pe fundul litierei pentru pisică bicarbonat, apoi turnaţi deasupra nisipul obișnuit. Pentru a împrospăta între două schimbări ale nisipului, presăraţi deasupra litierei bicarbonat, după ce aţi înlăturat resturile pisicii. Eliminaţi mirosurile din aşternutul pisicii presărând liber bicarbonat, aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri puternice), apoi aspiraţi.

35. Eliminaţi mirosurile din tenişi

Preveniţi accentuarea mirosurilor din încălţămintea de sport presărând bicarbonat în ei între utilizări. Scuturaţi–i înainte de a-i încălţa.

36. Împrospătaţi animalele de pluş

Menţineţi jucăriile de pluş curate şi plăcut mirositoare făcându-le un duş uscat cu bicarbonat atunci când nu le folosiţi. Presăraţi bicarbonat pe ele şi lăsaţi să stea 15 minute înainte de a-l peria sau aspira.

Diverse

37. Rezolvaţi toate necesităţile pentru o excursie cu cortul

Bicarbonatul este un “must-have” pentru urmatoarea excursie cu cortul. Poate spăla vasele, poate curăţa oalele, poate deveni săpun de mâini, deodorant, pastă de dinţi, extinctor, şi mai are încă multe utilizari.

38. Extinctor

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta în fazele incipiente ale incendiilor domestice izbucnite datorită grăsimii sau circuitelor electrice, pentru că atunci când bicarbonatul este încălzit, emană dioxid de carbon, care ajută la potolirea flăcărilor. Pentru micile focuri izbucnite în zona de gătit (tigăi, grătare, cuptoare) opriţi gazul sau curentul electric dacă puteţi face asta în siguranţă. Daţi-vă înapoi şi aruncaţi la baza flăcării câţiva pumni de bicarbonat pentru a domoli flăcările – şi chemaţi pompierii doar ca să fiţi siguri.

39. Îngrijire pentru sistemul septic

Folosirea regulată a bicarbonatului în ţevile de scurgere le poate menţine pe acestea în stare bună de funcţionare, fără să se înfunde. O cană de bicarbonat pe saptamană vă ajută la menţinerea unui pH favorabil în rezervorul septic.

40. Curăţaţi fructele şi legumele

Bicarbonatul de sodiu este metoda cea mai sigură şi eficientă pentru a înlătura murdăria şi rezidurile de pe fructele şi legumele proaspete. Presăraţi un pic pe un burete umed curat, frecaţi şi clătiţi. Iată încă o modalitate de a vă curăţa legumele.

5 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *