Structura de ființare
Posted on 31/05/2020

În ultimul timp descopăr prin experiențe și contemplare noi fațete ale omului ca structură interioară, profundă. Structura de ființare a cuiva, este de fapt esența lui în interior, care este o structură solidă destul de stabilă și se poate transforma sau schimba dacă omul intervine conștient, prezent prin disciplina minții și acțiuni în conformitate cu intenția de vindecare, creștere și evoluție.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

De multe ori când intrăm în relații cu cineva – indiferent de tipul relației – facem diverse proiecții asupra persoanei celeilalte, care e posibil nici măcar să nu le conțină în ființa sa interioară, însă prin acele proiecții ieșim din poziția de vigilență o caracteristică necesară nouă pentru a fi în starea de siguranță fizică, mentală și emoțională iar atunci când nu mai ești vigilent poți trăi experiențe neplăcute emoțional și confuze cognitiv.

Găsim multe materiale în care întâlnim exprimarea cum că omul bun este tratat rău sau i se fac rele și altele cu aceeași conotație. Rațional și conform fizicii cuantice nu e logic să se întâmple așa dar, în realitate vedem multe astfel de exemple.

Meditând la asta am găsit o explicație destul de logică și acceptabilă de mine și anume: în momentul în care creăm relații cu alții, proiectăm asupra lor acea structură de om bun pe care noi o avem dar e posibil ca el să nu o aibă.

Astfel această proiecție ne face să ieșim din poziția de observator sau vigilență, sau cum se spune în popor lăsăm garda jos, adică conștiința și gândirea logică. În acest punct nu mai vrem să vedem alte acțiuni ale persoanei respective, acțiuni care de fapt ne arată structura lui de ființare ci oricărei acțiune sau comportament diferit de așa zisa intenție inițială a relației, îi găsim o scuză pentru persoana respectivă. De exemplu: era obosită, nervoasă, tristă. Însă dacă structura lui de ființare este în concordanță cu intenția și acțiunile, indiferent în ce stări ar fi modul de manifestare corespunde structurii de ființare interioare.

Asta nu înseamnă că cineva este rău sau bun ci are o structură de ființare cu care creează intențiile și realizează acțiunile exterioare.

Acea structură de ființare este dată de experiențele din trecutul său, de mediul în care a crescut și unde s-a putut manifesta sau nu, de familia unde a crescut.

Este o vorbă a pr. Stăniloaie: Faptele tale vorbesc așa de tare încât nu e nevoie să mai spui ceva.

De aceea spun mereu că interiorul creează exteriorul. Faptele cuiva sunt atât de grăitoare încât nu este nevoie să ne explice de ce face ceva sau altceva, de ce nu reușete ceva su altceva.

Le face pentru că de fapt asta este structura lui de ființare și nu că este rău sau bun ci așa funcționează persoana respectivă din interior spre exterior, de la modul cum își creează intențiile și până la cum pune în practică acțiunile corespunzătoare intențiilor sale.

Acest articol l-am realizat mai ales pentru cei care fac proiecții asupra celorlalți și le oferă cecuri în alb, iar în timp văd adevărata structură de ființare, sau adevărata față – cum spunem în limbajul comun. Eu personal am avut multe experiențe de acest gen, însă prin experiențe am câștigat înțelepciune ca să pot pune acum în cuvinte trăirile respective.

După ce experimentez ceva de acest gen prima întrebare pe care mi-o adresez este: cu ce din mine am atras această situație și ce am de învățat de aici?

Răspunsul la această întrebare îl descopăr într-un timp mai scurt sau mai lung – depinde de timpul acordat pentru contemplarea experienței – și anume cu ce din mine atrag și ce am de învățat din experiență pentru a mă înțelepți.

Am o vorbă, prin astfel de experiențe și apoi prin întrebări de creștere și evoluție ieșim din orice stare de plictiseală și înțelegem că viața are sens și culoare și merită toate eforturile să ne-o creăm cum vrem noi din interior spre realitatea fizică exterioară.

Deci înțelepciunea pe care am extras-o după ultimele experiențe de acest gen de a oferi cecuri în alb, este că fiecare om are o structură de ființare care nu-l face rău sau bun ci că are un mod de a viețui în realitatea umană care de multe ori este foarte diferit de al nostru.

Ce m-am decis eu să fac pentru a evita să mai ofer cecuri în alb și ce vă recomand și d-voastră ar fi următoarele atitudini de mai jos.

Atitudini revelate pentru a intra în relații fără așteptări.

 1. Să rămâi în observator indiferent câte fațete ale unui om vezi pe moment;
 2. Să eviți să faci proiecțiile tale asupra persoanei respective;
 3. Să eviți să intri în emoții gen milă care te duc la a acționa din poziția de salvator;

Salvatorul este acea persoană care se pune în calea lui Dumnezeu în relația directă cu cineva sau altcineva, prin a acționa în locul celuilalt. Adică persoana respectivă trebuie să aibă o experiență iar salvatorul o ia asupra lui – ceea ce în legile universului nu e ok. Este ca si cum cuiva îi este foame iar salvatorul mănâncă în locul lui și celălalt ar trebui să se sature. Asta este împotriva firii.

Sunt și situații în care persoanele nu au instrumentele necesare ca să mănânce, atunci cere ajutorul iar tu dacă poți îi dai instrumentele tale, dar tot el trebuie să mestece mâncarea oferită prin instrumentele tale.

 1. Să înțelegeți că fiecare are de experimentat pe această planetă anumite evenimente pentru creșterea și evoluția sa, iar dacă tu vrei să-i ofer o soluție mai ușoară dar nu este potrivită pentru evoluția lui se va întoarce cu spatele la relația voastră exact când te aștepți mai puțin.
 2. Atunci când vezi sau observi atitudini manifestate către tine să exprimi acea observație sau situație persoanei generatoare.

Aici v-am oferit 5 soluții însă sunt sigură că sunt mai multe pentru fiecare experiență specifică fiecăruia, dar astea le văd eu acum iar d-voastră puteți să le descoperiți pe cele proprii și personale.

Atunci când înțelegi că fiecare om are un miez, o structură de ființare proprie care poate să nu corespundă cu a ta în totalitate, ieși din atașamentele de corectitudine, bunătate, dreptate, perfecționism, inteligență.

Pentru a trăi prin legea iubirii pure este necesar să scăpăm de atașamente. Asta se întâmplă atunci când trăiești conștient, te observi, vrei să schimbi la tine moduri de gândire nesănătoase și limitative, vrei să scapi de credințele false care sunt imprimate de mediu și societate și devii creatorul conștient al vieții tale prin disciplină, acțiune și schimbare de atitudine. Asta nu se întâmplă de azi pe mâine. Ci necesită un plan, un proiect de reinventare a structurii tale de ființare pentru a ajunge să te manifești firesc din interior spre exterior.

Să aveți zile minunate pentru a vă bucura de timp pentru voi spre vindecare, creștere, evoluție, contemplare și celebrare.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire

 

 

 

11 Comments
 1. Multumesc cu recunostinta pentru informatiile valoroase oferite si da ma recunosc asa de mult in proiectia asupra celuilalt si a cecului alb acordat in avans. Datorita articolului am descoperit o alta perspectiva. Mumtumesc din nou cu multa apreciere pentru tot ce daruiti lumii.

 2. Anca Moraru says:

  Foarte frumos si multa intelepciune in tot ce spui.
  Fiecare trecem prin astfel de experiente si nu intelegem de ce. Acum putem medita la asta si putem sa fim mai atenti cu viata noastra si, de ce nu, cu a celorlati.

  Multumesc.

 3. Anca Moraru says:

  Foarte frumos si clar spus. Trecem prin astefle de experiente si ne intrebam de ce….acum stim si putem reflecta la asta, putem sa fim in prezent si sa constientizam ce se intampla.

  Multumesc.

 4. Buna Niculina
  Ma bucur ca te-am descoperit, ca existi !
  Spre surprinderea mea, avem foarte multe in común.
  As dori sa se iveasca o posibilitate, sa putem sta de vorba,…..dar sunt departe de tara si in acest moment,….. nu stiu cum….. Cu siguranta, ne vom intalni !
  Bunul Dumnezeu, sa ne ocroteasca mereu !
  Lucia, cu drag.

 5. Sunteți atât de deschisă și pozitivă, dna Niculina, dăruiți experiențe senzaționale care cu adevărat îmi schimba viața și conștiință.

Your email address will not be published. Required fields are marked *