Relația de cuplu conștientă
Posted on 26/11/2024
Viziunea relației de cuplu din perspectiva IMAGO, îmi satisface intenția mea de când mă știu, de a putea vedea ce este dincolo de ce se vede concret în dimensiunea fizică. Astfel aduce în prim plan faptul că toți suntem interconectați și orice acțiune a noastră, mai bună sau mai puțin bună, se transmite celuilalt prin câmpul cuantic și astfel apare comunicarea profundă invizibilă.
Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță
Din perspectiva IMAGO, punctul nostru de acces la cosmos și senzațiile de vivacitate, bucurie și uimire care ne însoțesc sunt calitatea relațiilor noastre semnificative.
Aici putem susține ceea ce am scris prin șase idei fundamentale expuse de Harville Handrix și Helen LaKely Hunt:
– efectul observatorului – universul este conștiința însăși;
– conștiința este o proprietate a tuturor lucrurilor;
– avem și o conștiință de sine și de aceea suntem acea parte a universului prin care el este conștient de sine;
– conștiința este realitate și noi suntem manifestarea conștienței;
– conștiința personală este o derivată a câmpului cuantic; „con“ din conștiință înseamnă „cu“ și știință înseamnă „a ști“, prin urmare sensul literar al cuvântului conștiință este „a ști cu“;
– ființele umane ca manifestare a universului conștient sunt intrinsec benigne și creative.
Această viziune ne ajută să conștientizăm că partenerul de cuplu, oricum, știe la nivel profund ce acțiuni facem sau ce spunem chiar dacă nu-i prezent. Așa că acele atitudini de a ascunde ceva sau a omite să-i comunicăm celuilalt ceva în planul concret, la nivel cuantic este transmis la nivel energetic și informațional.
În cultura noastră avem acea expresie adevărată cum că:
Adevărul iese la suprafață mai devreme sau mai târziu.
De aceea cred că orice acțiune este imprimată la nivel cuantic și oricât am avea intenția să ascundem va ieși la suprafață în planul concret cândva, poate fi azi, mâine, peste un an, peste 10 ani sau peste generații. Iar în relațiile de cuplu avem o legătură energetică invizibilă din pieptul unuia către pieptul celuilalt și, indiferent la ce distanță suntem, ne simțim unul pe altul și toate acțiunile noastre vizavi de relația de cuplu se transmit către celălalt.
Eu cred că relația de cuplu este cea mai complexă și sensibilă relație din viața noastră. Astfel că ea se construiește în fiecare zi cu atenție, aprecieri, încredere, respect și iubire. Chiar dacă avem aceste atitudini deja formate, o comunicare armonioasă nu vine de la sine, deoarece fiecare partener de cuplu are de experimentat diverse situații pentru creșterea lui personală și efectul acestor experiențe se aduce automat și în cuplu. De aceea avem nevoie să fim responsabili de ce facem noi personal și ce aducem în cuplul nostru.
Din ce am observat relația de cuplu se întreține zilnic și constant cu prospețimea discuțiilor, cu aprecieri, surprize, joacă și frumos.
De aceea cred că atunci când spunem că suntem foarte ocupați cu partea materială a vieții, ne este frică să stăm în relații, să fim conectați acolo sau nu știm cum să ne conectăm cu celălalt. Asta deoarece pentru mulți oameni, relația înseamnă ceva dureros și greu de gestionat. E mai ușor să spunem „am mult de lucru“, sau „plec în delegații“, decât să stau cu partenerul și să dezvoltăm un cuplu conștient. Mulți nu știm ce înseamnă conectarea conștientă cu celălalt. Asta din cauza convingerilor pe care le avem. Prin prisma a ceea ce am văzut în familia de bază în general (cuplul mama-tata, bunica-bunicul, întreținătorii din cupluri sau copii crescuți monoparental).
Ne îndrăgostim de părțile pierdute din noi, pe care le regăsim la partener. Însă, după ce trece chimia endorfinelor, ne simțim (din nou) singuri, nu comunicăm cu celălalt, ascundem activități deoarece nu știm cum să le comunicăm din frică, de certuri sau neînțelegeri și uite așa se creează fisura în conectare și de aici suferințele relaționale care sunt multiple (ambii parteneri, copii rezultați din cuplu, familiile de bază, rudele, prietenii).
Și astfel lipsa de conectare și comunicare creează și activează diverse dureri emoționale care duc mai devreme sau mai târziu la efecte somatice în corpul fizic. Când un om este în disconfort fizic are nevoie doar să știe că este cineva lângă el. Prezența de acest fel se exprimă prin acțiuni empatice de exemplu îi oferi un ceai, o pătură, o vorbă bună, o muzică relaxantă. Astfel celălalt simte că nu este singur în experiența sa. Asta îl face să aibă putere să depășească orice încercare și să descopere puterea vindecătoare a relațiilor.
În relații ne vindecăm și apoi creștem personal și spiritual. Fiecare element din trecut, integrat te ajută să faci un salt cuantic la alt nivel al relației de cuplu, până se ajunge la iubirea deplină.
Pentru a urma pașii vindecării, este important să știm că partenerul de cuplu are nevoi neîmplinite din copilărie care se răsfrâng și în relația de cuplu, că este important să-l percepem drept aliat și că este partenerul de călătorie în această dimensiune, prin toate oportunitățile de creștere care apar zilnic. Adică este omul pe care ne putem baza și care ne susține când călătorim prin experiențele personale. Când suntem într-un cuplu conștient, ne este mai ușor să reușim orice ne propunem și să nu ne mai simțim singuri.
Conectarea nu este ceva ce faci, ci este ceva ce suntem cu toții, însă mulți oameni pierd conștiința conectării.
În universul cuantic, fenomenele la care ne referim ca bază a sinelui reprezintă un câmp de informații-energie-conștiință aflat în continuă schimbare, care alternează între focus și flux, oglindind dualitatea particulă undă sau undiculă despre care teoria cuantică susține că este o caracteristică a tuturor fenomenelor din universul cuantic. Scopul terapiei imago este să elibereze oamenii din închisoarea propriilor creiere reactive și să-și recâștige starea naturală de colaborare deschisă. Aici ne ajută inclusiv postulatul lui David Bohm care spune că totul se întâmplă conform intenției observatorului. De exemplu dacă în cuplu intenția unui partener este să fie armonie, să comunice cu înțelegere și răbdare așa va fi. Dacă intenția este de frică și neîncredere așa va fi.
Deci intențiile noastre sunt acelea care atrag energie spre manifestarea unei stări sau imprimarea unui rezultat.
Aș vrea în final să vă ofer câteva recomandări pe care le veți manifesta prin intenții de susținere, conectare care dau starea de siguranță cu partenerul de cuplu:
- Primul exercițiu pe care-l recomand în relații și în special în relația de cuplu este ca în fiecare seara să-i adresați trei aprecieri reale partenerului de cuplu;
- Tot seara, când unul vrea să meargă la culcare, cel care mai stă să-i ofere o îmbrățișare, să-i ureze noapte bună, să-i spună că-l iubește și că se vor revedea mâine dimineață;
- Dimineața la trezire, la fel, îmbrățișarea de bun (re)găsit;
- Când fiecare pleacă la activitatea muncii zilnice se oferă reciproc acea îmbrățișare între 9 și 30 secunde, minim. Cu urarea de a avea o zi bună, cu succes și bucurie;
- În timpul zilei partenerii își trimit reciproc măcar un sms, cu un conținut prin care-l asigură pe celălalt că totul e bine și transmite câteva cuvinte dulci care-l fac să se simtă iubit și drăgălit;
- La revenirea acasă, de la muncă, cei doi se reconectează tot cu o îmbrățișare și le recomand să povestească câte trei lucruri minunate care li s-au întâmplat în acea zi.
Oferindu-vă aceste momente de conectare vă veți putea susține în vindecare și crește.
Cu drag din iubire și conectare pentru iubire și siguranță