Încetinește
Posted on 03/02/2021
Majoritatea dintre noi aleargă prea mult în toate direcțiile. Să spunem că te ciocnești de un prieten pe care nu l-ai mai văzut de ceva timp și îl întrebi ce mai face. Acum 20 de ani, un răspuns tipic ar fi fost “bine”. Dar în ziua de azi cel mai întâlnit răspuns este de genul “sunt ocupat”.
Suntem prinși în mail-uri, telefoane, ore întregi de muncă, dusul copiilor de aici dincolo și în a ne adapta vitezele cu ale celorlalți care au accelerat.
Oricare sunt în particular motivele noastre în propria viață, este ușor să ne simțim ca și cum am mânca încontinuu fast-food la prânz.
Este timp și loc pentru o revoltă ocazională, chiar dacă este vorba despre o urgență sau despre un moment în care aclami maniacal că fiica ta, elevă în clasa a patra în sfârșit a punctat într-un meci de baschet (acesta sunt eu).
Dar graba cronică are multe efecte negative :
- Activează în general același răspuns al sistemului la stres care implică creierul, răspuns care are efectul de a ne proteja de supraîncărcare – aceasta eliberând nervi ce agită hormoni ca adrenalina sau cortizolul; aceștia ne slăbesc sistemul imunitar și ne afectează starea emoțională.
- Pune sistemul de alarmă al creierului pe modul roșu, scanând virușii și de multe ori reacționând. Ai observat vreodată că atunci când accelerezi, ești mai rapid/ă în a găsi lucruri care te îngrijorează sau care te irită?
- Îți scurtează timpul de a gândi clar și de a lua decizii bune.
Chiar dacă “nevoia de viteză” a devenit un mod de a trăi, este întotdeauna posibil să faci o schimbare. Începe cu lucrurile mici. Și apoi lasă-le să crească. Sincer, încetinirea este unul din acele aparente mici acțiuni care chiar ar putea să îți schimbe viața.
Cum?
Aici sunt câteva modalități prin care să încetinești. Îți sugerez să faci doar câteva din ele : ai răbdare cu încetinirea, cu diminuarea vitezei!
- Fă câteva lucruri mai lent decât de obicei. Du paharul la gura mai lent decât de obicei, mănâncă mai lent, dă-le voie celorlalți să termine de vorbit înainte să sari tu în discuție sau mergi încet către o ședință decât să alergi către ea. Finalizează fiecare lucru înainte să treci la un altul. De câteva ori pe zi, respiră încet și prelung.
- Înapoi la pedala de accelerație. La un moment dat, în timp ce acceleram pe autostradă, soția mea a șoptit “care-i graba?” M-a determinat să realizez că mergând cu câțiva km mai puțîn pe oră însemna să ajung cu câteva minute mai târziu, dar distanța era parcursă mai ușor și mai plăcut.
- Când sună telefonul, imaginează-ți că este clopotul unei biserici sau mănăstiri care îți reamintește să respiri și să încetinești (această sugestie îi aparține unui călugăr vietnamez – Nhat Hanh).
- Rezistă presiunii celorlalți de a face lucrurile mai repede decât este necesar. După cum se spune, lispa lor de organizare nu face din asta o urgență.
- Descoperă ceea ce este bun la acest moment, astfel încât să ai mai puțină nevoie să sari la următorul prea repede. De exemplu, dacă te-ai blocat în a menține un apel telefonic, caută în jurul tău ceva frumos sau interesant sau bucură-te de simpla ta respirație.
În timp, încheie angajamentele existente și fii atent/ă când le preiei pe următoarele. Observă că este o presiune internă să faci mereu câte ceva și să vrei să faci din ce în ce mai mult.(Sursa – PH.D. Rick Hanson – Just One Thing (Va urma))