Fii conștient/ă de Bun-ul din tine
Posted on 31/01/2021

Este “bun” în fiecare persoană – doar că de multe ori este mai ușor să îl vezi în ceilalți, decât în tine. De exemplu, gândește-te la un prieten/ă : Ce îți place la el sau la ea? Inclusiv calități ca simțul umorului, neînfricarea, onestitatea, inteligența, sufletul, răbdarea, pasiunea, curiozitatea, determinarea, talentul, utilitatea, curajul sau o inimă bună.

Observând aceste caracteristici pozitive în prietenul tău/ prietena ta te va ajuta să te simți comfortabil/ă, liniștit/ă și plin/ă de speranță. Este foarte bine să recunoști ceea ce este bun la cineva.

Inclusiv la tine!

Fiecare dintre noi suntem ca un mozaic, cu o multitudine de dale minunate, unele fiind în mare parte neutre și altele fiind necesar să le punem la muncă. Este foarte important să fii atent/ă la tot mozaicul. Doar că datorită sistemului binar negativ al creierului, avem tendința de a ne fixa pe ceea ce este negativ în noi și nu pe ceea ce este pozitiv. Dacă faci 20 de lucruri într-o zi și 19 decurg bine, la care te vei gândi în final? Probabil că la unica care nu a decurs la fel de bine ca celelalte.

Creierul tău construiește noi structuri bazate în principal pe direcția în care merge gândul tău; neuronii care “ard”împreună, lucrează împreună. Focusându-te pe dalele negative din propriul tău mozaic, acorzi putere sentimentului de mediocritate sau de neputință în comparație cu ceilalți. Și acestea blochează dezvoltarea încrederii și a aprecierii de sine ce derivă din recunoașterea dalelor bune, pozitive. Aceste rezultate ale sistemului binar negativ nu sunt corecte. Dar ele cu siguranță sunt puternice și reprezintă un motiv puternic ce ne determină să avem sentimente de inadaptabilitate și îndoială; și eu am fost nevoit să lucrez intens cu aceste sentimente.

Fiind conștient/ă de calitățile și virtuțile tale este o modalitate de a te observa cu acuratețe. Apoi, recunoscând Bun-ul din tine, vei emana o stare interioară de bine, întâmpinându-i pe cei din jur cu mai puțină teamă sau respingere și îți vei urmări visele cu încrederea că vei reuși.

Cum?

Alege un lucru simplu dar bun la tine. Poate că ești mai prietenos / prietenoasă, deschis/ă, conștiincios/conștiincioasă, cald/ă, cu o imaginație bogată, perceptiv/ă sau statornic/ă. Fii atent/ă la ce stare îți oferă gândul la această trăsătură pozitivă. Explorează senzațiile pe care ți le oferă corpul, tonurile emoționale și oricare atitudine ce merge împreună cu acestea.

Acordă-ți câteva clipe ca să înregistrezi că tu chiar conții această calitate. Dă-ți voie să te convingi de acest lucru. Caută semne care te duc către această calitate o zi sau o săptămână – și bucură-te când le descoperi.

Fii atent/ă la oricare dificultate pe care o ai în a accepta că ai această calitate, cum ar fi gânduri de genul “Dar nu sunt așa tot timpul” sau “Dar am și defecte, totuși”.  Începe să fii de partea ta de data aceasta și să te vezi într-un mod realist, incluzând și calitățile tale. Este în regulă să nu te bucuri de aceste calități în fiecare minut : astaînseamnă să fii un mozaic; asta înseamnă să fii om.

Repetă acest procedeu pentru fiecare calitate și virtute de-a ta.

De asemenea, fii deschis/ă la toate lucrurile bune pe care ceilalți le descoperă la tine. Începe cu un prieten/a și privește-te prin ochii lui/ei. Ce anume îi place acelei persoane la tine? Sau ce anume apreciază, respectă sau admiră la tine? Dacă prietenul/prietena ta ar povesti cuiva despre calitățile tale, ce crezi că ar povesti? Fă acest lucru cu persoane din mai multe sectoare ale vieții tale, în momente diferite ale vieții tale  – fă acest lucru cu prieteni, membrii familiei, partenerul/ă de viață, antrenorul sau colegii de serviciu. Apoi permite celor din jurul tău să vadăcă aceste trăsături bune sunt acum ale tale, că le conții, că fac parte din tine. Permite feței tale, corpului tău și minții tale să facă parte din acest adevăr, din tot acest adevăr al propriului tău mozaic.

Dacă începi propria descoperire prin tine sau prin alte persoane, acceptă ca toate lucrurile bune la tine să devină sentimente prin care să te valorizezi, să ai încredere în tine, cu fericire și pace.

Simte acea voce interioară din tine, ce vine din propriul nucleu și care ferm și cinstit spune acele calități pe care le ai.

Ascult-o!

Permite ca ceea ce auzi să curgă în tine. Dacă vrei, poți scrie tot ceea ce auzi, ca o listă, pe care să o consulți din când în când; o poți păstra doar pentru tine.

Pe parcursul vieții tale acordă atenție acelor exemple de calități ale tale care să te formeze să fii decent/ă, rezistent/ă, atent/ă și lista poate continua cel puțin în acest mod. Când observi toate aceste calități, dă-ți voie să te bucuri de starea bună pe care acestea ți-o oferă.

Permite acestor momente în care te bucuri de tine și de Bun-ul din tine să îți umple inima și viață.

(Sursa – PH.D. Rick Hanson – Just One Thing (Va urma))

 

No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *