Valoarea omului
Posted on 02/07/2012

Un tânăr s-a dus la un bătrân înţelept pentru a-l ajuta cu un sfat.

– Înteleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine şi simt că nu mai am forţa să fac ceva bun. Ajută-mă, învaţă-mă cum să fac să fiu mai bun? Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine?

 Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:

– Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Apoi, după o mică pauză, adăugă:

– Dacă m-ai putea ajuta tu pe mine, poate că aş rezolva problema mea mai repede şi aş putea să mă ocup şi de tine.

– Aş fi încântat să vă ajut, bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simţind că iaraşi e neluat în seamă şi amânat.

– Bine, încuviinţă bătrânul înţelept.

 Îşi scoase din degetul mic un inel şi-l întinse băietanului adăugând:

– Ia calul pe care-l găseşti afară şi du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va putea de mulţi bani, dar ai grijă ca sub nici în ruptul capului să nu-l dai pe mai puţin de un bănuţ de aur. Pleacă şi vino cu banii cât mai repede.

 Tânărul luă inelul, încălecă şi plecă. Odată ajuns în târg incepu să arate inelul în stânga şi-n dreapta, doar-doar va găsi cumpărătorul potrivit. Cu toţii manifestau interes pentru mica bijuterie, până când le spunea cât cere pe ea. Doar ce apuca să le zică de bănuţul de aur unii râdeau, alţii se încruntau sau îi intorceau imediat spatele. Un moşneag i-a explicat cât de scump este un ban de aur şi că nu poate să obţină un asemenea preţ pe inel. Altcineva s-a oferit să-i dea doi bani, unul de argint şi unul de cupru, dar tânărul ştia că nu poate vinde inelul pe mai puţin de un bănuţ de aur, aşa că refuza oferta. După ce bătu târgul în lung şi-n lat, răpus nu atât de oboseală, cât mai ales de nereuşită, luă calul şi se întoarse la bîtrânul înţelept.

 … Flăcăul şi-ar fi dorit să aibă el o monedă de aur pe care s-o poată da în schimbul inelului, ca să-l poată scăpa pe învăţat de griji şi, astfel, acesta să se poată ocupa şi de el. Intră cu capul plecat.

– Îmi pare rău, începu el, dar n-am reuşit să fac ceea ce mi-aţi cerut. De-abia dacă aş fi putut lua doi sau trei bănuţi de argint pe inel, dar nu cred să pot păcăli pe cineva cu privire la adevărata valoare a inelului.

– Nici nu-ţi imaginezi cât adevăr au vorbele tale, tinere prieten! spuse zâmbitor înţeleptul. Ar fi trebuit ca mai întâi să cunoaştem adevărata valoare a inelului. Încalecă şi aleargă la bijutier. Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cât face. Spune-i că ai vrea să vinzi inelul şi întreabă-l cât ţi-ar da pentru el. Dar, oricât ţi-ar oferi, nu-l vinde. Întoarce-te cu inelul! Flăcăul încălecă şi plecă în goană.

 Bijutierul examină atent micul inel, îl privi atent prin lentila prinsă cu ochiul, îl răsuci şi apoi zise:

– Spune-i învăţătorului că dacă ar vrea să-l vândă acum, nu-i pot oferi decât 58 de bani de aur pentru acest inel.

– Cuuum, 58 de bani de aur?!? – exclamă năucit tânărul.

– Da, răspunse bijutierul. Ştiu că-n alte vremuri ar merita şi 70, dar dacă vrea să-l vândă degrabă, nu-i pot oferi decât 58.

 Tânărul mulţumi şi se întoarse degrabă la învăţat, povestindu-i pe nerăsuflate cele întamplate.

– Ia loc, te rog – îi spuse acesta, după ce-l ascultă. Tu eşti asemenea acestui inel, o bijuterie valoroasă şi unică. Şi, ca şi în cazul lui, doar un expert poate spune cît de mare este valoarea ta.

Spunând acestea, luă inelul şi si-l puse din nou pe degetul mic.

Cu toţii suntem asemenea lui, valoroşi şi unici, perindându-ne prin târgurile vietii şi aşteptând ca mulţi oameni care nu se pricep să ne evalueze.

Povestea aceasta este dedicată acelora care zi de zi se străduie, lustruind cu migală, să adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezintă şi să realizeze valoarea pe care o au. Amintiţi-vă mereu cât de mare este valoarea voastră şi nu vă daţi pe degeaba, unuia sau altuia doar pentru că lumea asta, le dă unora sau altora o oareşce “aură”!

9 Comments
 1. Ce poveste interesanta… n-am mai auzit-o pina acum. Mi-am pus adresa acestui blog la favorites 🙂

 2. Buna ziua d-na Niculina, sunt m-ai mult decat convinsa ca a-ti primit aprecieri cu mult m-ai mari decat cuvintele mele mici , dar vreau sa va spun ca eu va simt ca o lumina pt sufletul meu, pe care i-l puteti privi ca pe un glob de sticla neagra spart in mii de bucati…In toata slabiciunea si neputinta mea sufleteasca , d-voastra a-ti devenit un alt vis , acela de a putea sa va intalnesc vreodata . Chiar daca se va implini sau nu acest vis , eu va multumesc pt tot ce reusiti sa faceti si pt oameni ca mine. Cu simpatie si respect, sa aveti o zi cat m-ai frumoasa .

 3. Cu mult drag d-mna Mariana va astept daca vreti sa ne intalnim.Daca suntei din Iasi e mai usor daca nu mai am consultatii la Piatra Neamt.Asa ca pentru a ma intalni trebuie sa actionati si sa dati un telefon la nr: 0730112317.Numai bine si mult succes.

 4. Va multumesc din suflet pentru amabilitatea d-voastra , de a da atentie mesajului meu si de a-mi incredinta un nr de contact , ma rog si sper sa primesc sansa de a putea sa ajung la dumneavoastra , eu sunt din Braila , dar nimic nu e imposibil daca Dumnezeu ingaduie , asa cum se spune “nimic nu e intamplator “. Cu mult respect .

 5. Sunteti cu adevarat un bun terapeut!Am cativa prieteni,care sunt psihologi,dar nici unul nu reuseste sa_mi transmita un mesaj clar,asa cum faceti dumneavoastra in aceste randuri!Imi doresc sa va intalnesc cand ajung in Iasi,simt ca mi_e mai clar in a_mi indeplini dorinta,la care muncesc de doi ani fara reusita …Undeva gresesc,poate ma ajutati sa inteleg mai bine.Intre timp,am inceput sa ma pregatesc din nou pentru examenul de anul viitor,un examen dur…,dar nu imposibil!Vreau sa va intalnesc ,caci sunt sigura ca o sa ma ajutati!Cu respect,Mariana ,Suceava!

 6. buna ziua,

  multumesc pentru toate gindurile, toate energiile si toata intelepciunea pe care reusiti sa o transmiteti.
  aveti si prin Skype consultatii ?
  multumesc anticipat

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.