
Trei plante magnifice
Posted on 27/03/2012
Trei plante contra vlăguielii de primavară ori toamă: Busuiocul, Maghiranul şi Rozmarinul combat excelent căderile de energie vitală, intelectuală şi sufletească. Vlăguială de primavară ori toamna este o boală pentru care nu există medicamente …
Ce să prescrii pentru moleşeală, pentru somnolenţă şi pentru căscat? Pentru indispoziţia sufletească, indiferenţa la soarele de pe cer? Şi totuşi, bătrânii noştri aveau leac şi pentru “lingoarea” de primăvară, pe care izbuteau s-o pună pe fugă cu o ramurică de… busuioc.
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Preţuit de mai toate popoarele europene, la romăni busuiocul e rege, o plantă “de suflet”, care, pe lângă faptul că aduce noroc, aduce şi sănătate. Busuiocul este un tonic şi un energizant cât se poate de potrivit pentru perioada schimbării de anotimpuri, când foarte mulţi dintre noi ne confruntăm cu căderi de energie vitală, intelectuală sau sufletească. Iată, în continuare, câteva reţete simple, care pun foarte bine în valoare efectul tonic al busuiocului.
– Maceratul la rece de busuioc – este considerat pe drept cuvânt un adevărat elixir al tinereţii, recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, în tulburri de menopauză, andropauză, sterilitate masculină şi feminină, frigiditate etc. Încă nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert că atât la femei, cât şi la bărbaţi, el este un regenerator rapid, oprind în acelaşi timp procesele de uzură, care cunosc o accelerare în această perioadă de trecere. Cel mai eficient este maceratul obţinut prin ţinerea a 4-8 linguriţe de busuioc în apă, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinţă dimineaţa. Mai ales pe perioada primăverii, este recomandat ca, în paralel cu această cură, să se treaca şi la o alimentaţie în care să predomine crudităţile.
– Pulberea de busuioc – are o capacitate miraculoasă de îmbunătăţire a stării psihice, fiind din acest motiv cât se poate de binevenită în anotimpul asteniei de primăvaraă. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de greu de explicat pe cale stiinţifică. Se cunoaşte faptul că este un tonic şi un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, în comparaţie cu complexa lui acţiune înviorătoare, uşor euforizantă şi echilibrantă asupra stării psihice. Mai mult, busuiocul induce şi o… trăire mistică, facilitându-ne, pur şi simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit şi în ritualul creştin). Conex cu această deschidere sufletească pe care o creează, busuiocul măreşte şi capacitatea de control asupra emoţiilor şi reduce sensibilitatea la stres. Faceţi în această perioadă o cură de minimum 14 zile, timp în care luaţi de patru ori pe zi câte o linguriţă rasă de pulbere de busuioc cu apă. Preferabil ar fi ca pulberea să fie cernută (pentru a nu răni fina mucoasă bucală) şi să fie ţinută sub limbă 10 minute, înainte de a fi înghiţită. Rezultatele acestei cure simple este foarte posibil să vă uimească.
Povestea apei de busuioc şi a tinereţii fără bătrâneţe
Povestea adevarată care urmează, pe care am auzit-o de curând de la d-l Ioan Groza – cunoscutul terapeut naturist din Arad, mi s-a părut mai convingătoare decât orice altă pledoarie pentru folosirea busuiocului. “Acum ceva vreme, am cunoscut un cuplu cu adevărat neobişnuit. Ea era foarte tânără şi luminoasă, iar el era foarte bătrân. Am crezut că erau tată şi fiică, iar când ea mi l-a prezentat drept ,,soţul meu”, nu mi-am putut reţine un zâmbet. După ce am discutat şi s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis: ,,Ştiu de ce aţi zâmbit când vi l-am prezentat pe soţul meu. Consideraţi că eu sunt tânără şi el bătrân, dar să ştiţi că între noi este o diferenţă de doar trei ani”. Zic: ,,Nu se poate, doamnă!”. ,,Dar câţi ani îmi daţi?”. ,,Să tot aveţi 32 de ani sau, hai să zic, 35 de ani”. ,,Ei bine, am… 65 de ani”. Eu am înlemnit. ,,Dar cum v-aţi menţinut această tinereţe?”. ,,În viaţa mea am mâncat foarte multe crudităţi, pâine numai neagră, carne foarte puţină – chiar deloc. Dar nu numai cu aceste alimente mi-am menţinut tinereţea. Eu, de la 20 de ani, consum apă cu busuioc. Pun într-un borcan cu apă trei crenguţe de busuioc uscat, iarna şi primăvara, şi verde – vara şi toamna. Acest preparat cu busuioc, pur şi simplu îmi menţine tinereţea.” Şi mi-au adus şi buletinele, pentru că mie nu-mi venea să cred. ,,Soţul meu bea ţuică, iar eu – apă de busuioc”, mi-a explicat doamna.”
Maghiranul (Majorana hortensis)
Dacă ar fi să alcătuim o trusă de prim-ajutor, care să fie compusă numai cu leacuri naturiste, cu siguranţă că această plantă – vândută în mai toate alimentarele pe post de condiment – nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de maghiran face minuni. De la prima cană, ne va invada o căldură plăcută, dupa care ni se va destinde, ca prin farmec, întreg corpul şi, apoi, aproape fără să ne dăm seama, stresul şi (eventual) suferinţa fizică ori psihică vor deveni, cel puţin pe moment, un vis îndepărtat. Repetat de mai multe ori într-un interval scurt de câteva zeci de minute, tratamentul va face să apară nişte mici (şi deloc neplăcute) accese de temperatură, în care sistemul imunitar va distruge cu spor germenii unui potenţial guturai sau gripe, care în timpul primăverii lovesc mai perfid ca oricând. Dacă aveţi dureri de rinichi sau o cistită (lucru frecvent întâlnit atunci când se răceşte brusc vremea), veţi vedea cum ele trec ca prin farmec, iar eliminarea îşi va relua fluxul firesc de la primele 4-5 căni de ceai fierbinte. Dacă mai adăugam că tratamentul intensiv cu ceai de măghiran amplifică exponenţial procesele de eliminare a toxinelor şi a apei în exces din ţesuturi, făcându-ne să ne simţim uşori ca o… zi de primăvară, obţinem un tablou complet al acţiunii acestui condiment miraculos. În cazul în care nu vă vine să credeţi toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar fi să le experimentaţi şi vă garantăm că nu veţi fi dezamăgiţi. Şi, pentru a veni şi în ajutorul celor care au sistemul nervos mai zdruncinat în această perioadă, vă punem la dispoziţie câteva informaţii cu adevărat extraordinare, în ceea ce priveşte dozajul maghiranului.
– Pentru o relaxare rapidă şi pentru a chema somnul, puneţi o linguriţă de măghiran la o cană de apă (indiferent de producător, el se găseşte bine mărunţit, aşa încât măsurătoarea va fi uşoară).
– Pentru a risipi astenia şi pentru a vă mări capacitatea de efort şi concentrare, măriţi doză la 2-3 linguriţe de plantă la o cană de apă.
– Pentru a alunga depresia şi pentru a vă induce o stare de bună dispoziţie (la menţinerea căreia trebuie după aceea să contribuiţi prin efortul propriu de a gândi pozitiv), luaţi o super-doză, unică, de 6 linguriţe la o cană de apă.
Toate dozele recomandate sunt valabile atât pentru ceai, cât şi pentru măceratul la rece. Maceratul la rece se obţine prin ţinerea plantei în apă, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Ceaiul (infuzia) se obţine prin ţinerea plantei în apă clocotită vreme de 15-20 de minute, urmată de filtrare.
Important
Este preferabil ca toate plantele aromatice să nu fie fierte, ci să fie folosite ca macerat la rece. Totuşi, atunci când corpul are nevoie rapid de căldură, când se urmareşte decongestionarea căilor respiratorii, producerea transpiraţiei, intensificarea rapidă a proceselor de eliminare etc., se recomandă ceaiurile fierbinţi.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
Legenda spune că, într-o primăvară, o prinţesa îmbătrânită înainte de vreme a primit în dar câteva fire dintr-o plantă parfumată. Cu această plantă, ea şi-a făcut o poţiune cu care s-a uns câteva săptămâni la rând şi – minune! – a început să întinerească din zi în zi. Chipul ei şi-a recăpătat prospeţimea şi luminozitatea, zâmbetul i-a revenit şi, aşa cum se petrece de obicei în poveşti, a venit un rege să o ceară de soţie. Această legendă nu precizează dacă cei doi au trăit sau nu fericiţi până la adânci bătrâneţi, dar ne spune numele plantei – rozmarinul, originea prinţesei – Ungaria şi denumirea poţiunii magice – “apa ungurească”. Foarte răspândită în zona de sud a Ardealului, istorioară este adevărată, iar rozmarinul are, într-adevar, efecte magice.
Atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern, aceast plantă, condimentară şi medicinală deopotrivă, pare făcută special pentru primăvară, iar pentru a vă convinge de acest lucru, vă dăm în continuare câteva reţete special alese pentru acest sezon.
– Pentru înlăturarea anemiei – condimentaţi mâncărurile (atunci când sunt călduţe, nu fierbinţi) cu mult rozmarin: el are un efect tonic şi ajută la o mai bună asimilare a fierului. Acum, în perioada urzicii şi a spanacului, este momentul să fie imbunătăţită capacitatea de asimilare cu ajutorul rozmarinului, aşa încât curele antianemice să aibă efectul scontat.
– În cazurile de instabilitate emoţională (care este strâns legată de instabilitatea meteorologică) – se recomandă să luaţi, pe nemâncate, câte o linguriţă de rozmarin mărunţit (care se ţine sub limbă 15 minute înainte de a fi înghiţit). El are efecte psihostabilizante puternice, fără însă a induce acea stare uşor euforică (specifică măghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are acelaşi efect salutar de calmare a emoţiilor.
– Contra hipotensiunii şi pentru stabilizarea tensiunii arteriale – se recomandă administrarea a 2-3 linguriţe de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cură ţine minimum 14 zile, rozmarinul luându-se în trei reprize: dimineaţa, la prânz şi seara.
– Contra asteniei şi a stării de slăbiciune – se prepară o tinctură din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat şi un pahar de apă. Componentele se amestecă bine şi se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se strecoară, preparatul obţinut punându-se în sticluţe bine înfundate, care se ţin la loc întunecos. Se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, pe nemâncate.
– Pentru întărirea memoriei – se ia tinctura de rozmarin, preparată în acelaşi mod descris mai sus. Se ia dimineaţa şi seara o linguriţă diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol. Cura durează patru luni, fiind cât se poate de salutară începerea ei în acest sezon, când anumite procese de degradare a memoriei sunt accelerate.
– Contra paraliziei faciale – se ţin comprese cu apă călduţă, în care au fost diluate câteva linguri (4-5 linguri la un pahar de apă) de tinctură de rozmarin, obţinută după reţeta de mai sus. De fapt, această tinctură diluată este celebra apă ungurească (iniţial, se făcea cu rozmarin verde). După unii terapeuţi, eficienţa creşte foarte mult dacă adăugăm în apa ungurească şi zece picături de ulei de cedru (a apărut de curând în magazinele naturiste de la noi).
– Contra ridurilor şi a ofilirii tenului – se pun cataplasme din două linguri de rozmarin mărunţit, amestecat cu apă călduţă şi învelit apoi în tifon. Chipul dvs. va căpăta vigoare şi strălucire şi va deveni invulnerabil la capriciile vremii prin acest tratament.
FOARTE INTERESANTE INFORMATIILE MULTUMESC PTR. CA VAM DESCOPERIT MULTA SANATATE
Sunteti minunata,ma bucur si va multumesc pentru informatii !