Tratamente interne cu muşcată – partea a 2-a
Posted on 31/10/2012

Afecţiunile sistemului respirator

Faringita, laringita.

Preparatele din muşcată s-au dovedit eficiente şi în afecţiunile căilor respiratorii.

Se fac spălături nazalo-faringiene cu infuzie din flori sau frunze proaspete de muşcată.

O lingură cu varf de plantă tocată se infuzeaza 8 ore, în 250 ml de apă fierbinte.

Cu 100 ml de infuzie se fac spalături, iar în cei 150 de ml rămaşi se adaugă 5 picături de lugol şi se face gargară.

În acelaşi timp, degetele mari de la picioare se înfăşoară cu 2-3 straturi de frunze verzi şi se leagă cu faşă de tifon, înainte de culcare.

Conform hărţilor de reflexoterapie, pe degetele mari de la picioare sunt reprezentate organele localizate în zona capului.

Bronşita şi pleurita

Se foloseşte tinctură din frunze de muşcata tocate mărunt.

într-un borcănel de 300 ml se pun 1/3 frunze şi se toarnă peste ele ţuica, pânaă la marginea borcanului.

Conţinutul borcanului se muta apoi în sticlă de culoare închisă, cu filet, se infuzeaza în frigider timp de 3 săptămâni.

Se bea tinctura strecurată câte o lingură, cu 150 ml de ceai de mentă, de 3 ori pe zi.

Cu aceeaşi tinctură se fac frecţii în zona plămânilor, pe piept i pe spate, înainte de culcare.

Pentru frecţii, mai ales pentru copii, puteţi să preparaţi tinctură cu oţet kombucha sau oţet de mere, în loc de ţuică.

Hipertiroidie (guşă).

Un pahar de frunze tocate se mută într-un borcan de sticlă, se toarnă 500 ml de ţuica şi se lasă la macerat timp de 30 de zile, cu vasul ânchis etanş, agitând periodic.

Se strecoară şi se stoarce bine.

Se bea câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.

Pentru o cură de tratament, este nevoie de doua doze (un litru de tinctură).

După chimioterapie sau citostatice.

Pentru eliminarea toxinelor care apar în organism după procedurile de chimioterapie, se prepară ceai din 3 frunze rotunde de muşcată, infuzate în 250 ml de apă fierbinte.

Se lasă până la răcirea apei.

Ceaiul se bea în timpul zilei, câte o înghititura la fiecare oră (în nici un caz nu se bea tot paharul odată!).

Afecţiuni stomacale – diaree.

La ţară, batranii rezolvau problema simplu: preparau infuzie din 8-10 frunze de muşcată şi 250 ml apă fierbinte, care se lasă să se răcească.

Ceaiul se bea de 3 ori pe zi, cate 1/3 de pahar, înainte de masă, şi ultima dată seara, înainte de culcare. Mai ales la diabetici, se întamplă uneori ca diareea să apară fără nici o legătură cu intoxicaţiile alimentare.

Atunci se prepara o tinctură din 3 linguri cu vârf de terci de frunze şi flori, amestecate cu 100 ml de alcool dublu rafinat.

Se lasă la macerat timp de 3 zile, la întuneric.

Se beau câte 20 de picături, cu o lingură de apă.

Cei care vor să evite alcoolul prepară o infuzie din 2 linguriţe de terci din frunze şi flori, amestecate cu un pahar de apă fiartă şi răcită, care se lasă peste noapte, se strecoară şi se bea a doua zi, împărţită în 5-6 doze.

Se ameliorează nu numai starea aparatului digestiv, dar şi functia pancreasului, a inimii, se restabileste nivelul de glicogen în ficat, se reglează tensiunea arterială.

Pietrele şi procesele inflamatorii la rinichi.

În popor, muşcata se consideră din moşi-stramosi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi.

Balsamul vindecător se prepară din 20 ml suc proaspăt stors din frunze şi flori, 50 g de miere de albine, 20 ml tinctură de propolis şi 100 ml vin roşu tare sau 65 ml coniac. Amestecul se infuzează 14 zile în frigider şi se pastrează la rece, nu mai mult de 3 luni. Balsamul se bea câte o lingură, de 2 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2 săptămâni.

Pentru obţinerea sucului:

50 g de frunze verzi se ţin timp de 2 ore în 200 ml de apă, la temperatura camerei, apoi se scutură bine şi se trec prin storcător sau maşina de tocat.

Se stoarce sucul prin pânza topită sau un ciorap de dama sintetic.

1 Comment
  1. Frunzele proaspete, fragede de muscata se pot adauga si in salate, iar petalele florilor se pot adauga la preparatele dulci sau folosite pentru ornare.

    Mie imi plac foarte mult muscatele, frunzele au un miros placut, specific. Se tin in camera pentru armonie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *