Relaxează-te!
Posted on 23/01/2021

Este foarte ușor să te stresezi în ziua de azi. Sau să te îngrijorezi, să te simți frustrat/ă sau iritat/ă despre un lucru sau altul ca de exemplu de partea financiară, serviciu, sănătatea unui membru al familiei sau relația de iubire. Când te stresezi sau te superi, corpul tău se pregătește pentru luptă, pentru fugă sau pentru înghețare. Aceasta este calea Mamei Natură și beneficiile sale pe termen scurt i-au ținut pe strămoșii noștri în viață și a ajutat să transmită acest lucru în genele lor. Doar că astăzi – când oamenii trăiesc 70 sau 80 de ani sau mai mult și când calitatea vieții (nu doar supraviețuirea) este o prioritate – plătim un preț pe termen lung pentru tensiunile zilnice. Acest lucru duce la probleme de sănătate ca de exemplu afecțiuni ale inimii, digestie defectuoasă, dureri de spate sau de cap și fluctuații hormonale. Și duce și către probeme psihologice incluzând anxietatea, iritabilitatea și depresia.

Prima cale în diminuarea tensiunilor este relaxarea. Pe lângă beneficiile sale asupra sănătății fizice și mentale, relaxarea te ajută să te simți minunat. Doar amintește-ți cum te simți când faci o baie caldă, cum te ghemuiești în pat sau cum te relaxezi pe canapea după ce ai spălat toate vasele. Chiar daca ești blocat în trafic sau ai o conversație dificilă, a fi capabil să îți relaxezi corpul la nevoie este o abilitate interioară importantă.

Cum

Aici sunt câteva modalități prin care să activezi “odihna și digestia” sistemului nervos parasimpatic care calmează starea de “luptă sau fugi” a sistemului nervos simpatic.

 • Fibrele sistemul nervos parasimpatic implicate în digestie încarcă gura. Așa că relaxează-ți limba și maxilarul; eventual atinge-ți buzele. (Daca am dificultăți în a adormi, câteodată îmi așez încheietura mâinii peste buze, rezultând astfel un efect liniștitor și calmant).
 • Deschide-ți încet buzele. Acest mecanism poate ajuta în ușurarea gândirii stresante prin reducerea subvocalizărilor, mișcări subtile și inconștiente ale maxilarului sau limbii ce sunt des asociate cu discursul mental.
 • Fă câteva exerciții lungi de expirație, din moment ce sistemul nervos parasimpatic gestionează capacitatea organismului de a expira. De exemplu, inspiră în timp ce numeri până la trei și expiră în timp ce numeri până la șase.
 • Pentru un minut sau mai multe, respiră astfel încât inspirația să fie egală cu expirația; numără mental până la cinci pentru fiecare inspirație și pentru fiecare expirație. Acest mecanism creează mici, dar fine modificări în intervalul dintre bătăile inimii – din moment ce bătăile inimii cresc o dată cu inspirația și scad o data cu expirația – fenomen asociat cu relaxarea și starea de bine (Kristal-Boneh et al.1995).
 • Relaxează-ți diafragma – mușchii de sub plămâni, cei care ajută în introducerea aerului în plămâni – prin atingerea stomacului cu mâna imediat sub cutia toracică și apoi respiră astfel încât să îți împingi mâna la o distanță de jumătate de centimetru sau mai bine de coloana vertebrală (această tehnică este benefică în mod special în timpul stărilor de anxietate).
 • Exersează aceste metode în situații stresante sau de fiecare dată când simți îngrijorare sau frustrare; chiar funcționează! De asemenea utilizează-le și “off-line”, atunci când lucrurile sunt mai așezate, ca de exemplu alocându-ți câteva momente zilnic – poate înainte de a te duce la culcare – pentru a practica relaxarea. Starea ta de relaxare dintre minte și corp va deveni mai pașnică în timp și tu vei deveni mai rezistent/ă când lucrurile ies de sub control. De exemplu, cercetătorii au descoperit că practicând relaxarea chiar îmbunătățește modul de manifestare a genelor ce calmează reacția la stres (Dusek et al.2008). (Sursa – PH.D. Rick Hanson – Just One Thing (Va urma))

 

 

2 Comments
 1. Foarte frumoase cuvinte. Ma ajută foarte mult aceste sfaturi. Multumesc
  Sunte-ti minunată
  Crina

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.