Relația de cuplu(parteneriat) resursă pentru vindecarea rănilor din copilărie
Posted on 18/06/2016

 

După ce ne-am făcut tema din articolul trecut și am ajuns în punctul în care am aflat de la părinți sau persoanele care au fost în jurul nostru în mica copilărie(0-7 ani), cum eram, cum ne comportam, ce relație am avut cu părinții, frații, surorile, copiii din vecini, colegii de la grădiniță, dar mai ales cum mă manifestam în relația cu părinții.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

Aflând aceste lucruri despre noi, vom putea identifica nevoile esențiale aflate în dezvoltarea copilului. Vom putea afla dacă ne-au fost satisfăcute sau nu. Astfel vom putea conștientiza ce avem de vindecat.

Nevoile esențiale în dezvoltarea optimă a copilului după Psiholog Gaspar Gyorgy sunt:

 1. Nevoia de relații/intimidate – aceasta este împlinită dacă în perioada 0-2 ani am primit căldură relațională și disponibilitatea emoțională de la părinții noștri.
 2. Nevoia de dependență/independență – este împlinită dacă în perioada 2-3 ani am avut posibilitatea de explorare în mediu, de revenire spre părinți și de împărtășire a ceea ce am descoperit.
 3. Nevoia de devenire/conștientizare – este împlinită dacă în perioada 3-4 ani ni s-a oglindit ființa minunată de către părinți, am fost apreciați și ne-am sințit siguri în relația cu părinții.
 4. Nevoia de putere – este împlinită dacă în perioada 4-6(7) ani am primit de la părinți feedback pozitiv legat de jocurile și activitățile noastre, am primit aprecieri verbale și multe încurajări în ceea ce făceam.

Acum putem analiza în funcție de ce am aflat de spre mica noasră copilărie ce nevoi ne-au fost satisfăcute de persoanele semnificative din viața noastră(părinții) și care nu ne-au fost satisfăcute. În funcție de satisfacerea sau nesatisfacerea lor ne-am creat diverse resurse sau răni emoționale.

Până la 7 ani este prima etapă în care tot ce am trăit, simțit și experimentat a intrat direct în subconștientul nostru și au devenit programe de funcționare. Întrebarea este: Dacă au intrat în acea perioadă și sunt niște programe autodistructive putem noi să le schimbăm, putem să vindecăm rănile emoționale care au apărut ca urmare a comportamentelor părinților noștri vizavi de noi și a nesatisfacerii nevoilor fundamentale necesare copilului pentru buna dezvoltare ulterioară?

Conform  Psihologului Hendrix Harville se pare că avem șansa să ne vindecăm cu ajutorul relației de cuplu sau parteneriatele din jurul nostrum(copii, parteneri de afaceri, colegi).

Ei acum e acum. Cum ne putem vindeca rănile interioare cu ajutorul acestor relații?

Metoda e foarte simplă: manifești spre celălalt ceea ce ai tu nevoie. În același timp este destul de grea deoarece necesită prezență conștientă, control, autoobservare și schimbare pe moment (în 7 secunde) a unei stări cu alta nou dorită pentru acel moment din prezent.

Adică dacă tu ai nevoie de afectivitate, tandrețe, răbdare, iubire în manifestare, comunicare,  manifești spre celălalt aceste atitudini chiar dacă nu le conții. Înveți cum să faci conștient și în prezent aici și acum aceste manifestări. La început veți fi stângaci, parcă nu puteți face, nu merge, dar cu tipul prin intenție,antrenament și prezență conștientă veți reuși.

Interesant este că sistemul nostru limbic (unde sunt implementate toate trăirile din copilărie și programele automate) nu face diferența dacă atunci când manifestăm tandrețe dăm altuia sau ne oferim nouă. Când te gândești să emiți iubire, comunicare sistemul limbic  secretă neurotransmițători care ne dau nouă acele stări , adică începem să simțim efectele tandreții, iubirii, comunicării libere doar dacă le manifestăm spre altul. Și așa mai departe cu toate celelalte stări pe care vrem să le conținem. Deci atunci când gândim ceva distructiv la adresa altora sistemul limbic secretă spre noi acei neurotransmițători de stres și nefericire. Ce interesant? “Fă-i altuia ce ție îți place” – este un proverb românesc. Ce adevăr conține acest proverb din punctul de vedere al secrețiilor chimice din creierului nostru.

De exemplu dacă în relația cu soțul apare o situație tensionată ca urmare a unei remarci sau critici momentane, important este să rămânem în observator și să nu intrăm în starea copilului criticat care vrea să se apere ci, să rămânem în starea de adult care în momentul prezent pot să aleg să să schimb starea tensionată în acea situație făcând ceva ce-l bucură pe soț sau transmițându-i o energie de iubire vindecătoare. Aș putea să mă întreb cine din trecutul meu se purta cu mine așa? Și vei vedea că găsești o persoană semnificativă din viața ta cu astfel de comportamente.

Dacă în relația cu copilul apare un moment tensionat în care nu ascultă ce spui ca părinte, face altfel decât i-ai transmis, etc. Se pare că astfel de situații le aduci în realitatea ta ca părinte ca să-ți vindeci unele răni din mica copilărie sau să vezi dacă le-ai vindecat. Adică ori te manifesti cu un comportament ca a unui copil care nu este ascultat – situație în care ai răni nevindecate – sau te manifești ca un adult echilibrat – situație în care ești vindecat. Vă puteți decela singuri starea în acre sunteți.

Dacă în relația cu patenerul sau asociatul de afaceri apre un moment de discordie, cum îl soluționezi? Ca un copil rănit sau ca un adult echilibrat?

Dacă în relația cu copii sau partenerul vă manifestați cu rănile activate, imediat când ați devenit conștient de faptul că ați fost în partea rănită mergeți la ei și cereți-vă iertarea. Iertarea vă ajută să deblocați acea energie pe care ați blocat-o în acel moment și să vă refaceți conectarea cerebral cu cei din jur. Iertarea vă ajută ca data viitoare când apare o situație similară – vor apărea sigur pentru că le aduceți în realitatea voastră cât conțineți acele răni – să fiți “pe fază” în acel moment și să nu mai picați în același comportament automat.

Vindecarea rănilor și soluționarea conflictelor depinde de starea ta de cunoaștere, informare, prezență și motivație. Poți intra în starea copilului rănit –așa cum ai mai făcut de mii de ori- sau alegi în acel moment prezent, să schimbi strategia , pentru că vrei, știi cum și vei intuit cum. Atunci când vrei ceva, mintea ta limitată se deschide și descarci din potențialul cuantic sau mintea celor mai evoluați oameni ce să faci ca să rezolvi ceea ce vrei.

Să fim conștienți și să vrem să vindecăm rănile emoționale, rănile copilului abuzat, respins, trădat, rușinat și vor apărea și cunoașterea, puterea și voința necesară acestui demers.

Dacă te cunoști și ai descoperit nevoile tale neîmplinite le vei împlini acum ca adult în relație cu cei din jur oferindu-le lor ce ai tu nevoie. Adică dacă tu ai nevoie de libertate le vei oferi celorlalți din jur; dacă tu ai nevoie de intimitate și tandrețe vei oferi partenerului de cuplu sau copiilor, intimidate și tandrețe; dacă ai nevoie de putere vei oferi feedback pozitiv , încurajări verbale partenerului de cuplu și copiilor, etc.

Ce interesant. Ne vindecăm rănile interioare așa cum se vindecă rănile fizice, adică din interior spre exterior și nu altfel. Exact cum mi s-a vindecat tăietura de la deget.

Mult succes în a vă vindeca rănile emoționale pentru a vă putea crea o viață extraordinară plină de pace, bucurie, iubire, liniște, înțelegere în manifestare.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire

7 Comments
 1. Extraordinar! Citind articolul imi dau seama ca asa am actionat intuitiv. Din sinele meu am stiut sa ma vindec in anumite aspecte actionand precum ai descris. Acum , dupa ce am citit si mi s a confirmat prin constientizare ce faceam, am de gand sa pornesc ca racheta cosmica pe ranile reziduale. Te iubesc si ti multumesc . Am o stare de maxima implinire.

 2. Maria Velich says:

  Ce interesant! Citind acest articol mi-am reanalizat viata si trairile mele.Si da desi mai am sufletul greu si simt ca o apasare sau o srtangere in piept,in ceea ce priveste relatia cu sotul si cu copii mei,cred ca mi-am vindecat o parte din aceste rani ale copilariei si asta fara sa stiu ce fac defapt.Atunci cand mi-am intemeiat familia mea si am plecat din casa parinteasca impreuna cu sotul si copilul nostru am inceput cu totul alta viata bazata pe iubire si intelegere reciproca.Si acum dupa 27 de ani de casnicie procedam la fel si cand ma uit la copii nostri (care sunt trecuti de faza de copilarie),sau uneori poate nu…sunt mandra si recunoscatoare bunului Dumnezeu pt. viata pe care am avut-o. Va multumesc pt. aceste articole pe care le postati,sunt minunate si de mare ajutor.Un sfarsit de saptamana minunat va doresc alaturi de cei dragi dv-stra. Cu drag si stima Maria.

 3. Andrei Ovidiu says:

  Buna dimineata, doamna Niculina ! A ajuns la mine minunatul dumneavoastra articol exact cand aveam nevoie : mi-a sugerat o prietena sa imi vindec copilul interior, sa-l incurajez… Multumesc !

 4. Mulțumim din inimă, doamna Niculina, că împărtășiți cu noi aceste cunoștințe minunate.

 5. Multumesc cu inima Niculina Gheorghita, aveam nevoie de acest articol ca de aer. SoniiIti transmit din Madrid doar bucurie. Sonica

 6. Sinteti minunata cind va ascult sau va citesc articolele ca un puzzle se conecteaza bucata cu bucata. Va felicit pentru cit daruiti si vreau iau exemplul dumneavoastra. Va doresc numai bine.

Your email address will not be published. Required fields are marked *