A primi și a dărui în relații
Posted on 05/09/2021

Aceste două acțiuni au la bază ceva din acceptarea, integrarea noastră și a nevoilor noastre de bază.

Din studiile psihologice am extras următoarea concluzie: atât timp cât există o respingere de sine (adică a unor părți din noi) nu ne putem iubim pe noi înșine și nici nu putem accepta iubirea și dragostea altora.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

De aceea este important să ne observăm și să ne depășim limitele de confort create până la un anumit moment.

În acest articol vă propun câteva momente de autoanaliză, introspecție și conștientizare în vindecarea și creșterea voastră în relații.

Începem cu câteva direcții pe care ni le sugerează terapia IMAGO în acest proces de integrare, vindecare și creștere. Acestea sunt:

  1. Să înțelegem că partea (comportamentul, atitudinea) din partenerul/partenera noastră care ne displace este de fapt o parte din noi care ne displace și o proiectăm pe partener;
  2. E necesar să vedem și să înțelegem că acea trăsătură sau comportament îl/o ajută să supraviețuiască ( așa cum și noi avem comportamente și atitudini care ne-au ajutat să supraviețuim și să ieșim și să mergem mai departe din diverse experiențe dureroase);
  3. Să vedem și să înțelegem că trăsătura negativă servește o funcție pozitivă;
  4. E necesar să înțelegem că acea trăsătură/comportament este funcțională în el/ea și e necesar să ajungem să o apreciem pentru scopul pe care-l servește.

Când reușim să înțelegem și să acceptăm acele comportamente și atitudini care ne displac vom ajunge să le vedem și să le acceptăm și la noi. Astfel prin acceptare, integrăm și scoatem la suprafață necunoscutul din subconștientul nostru. Asta ne face să ne aducem puterea în interiorul nostru și butoanele roșii nu vor mai fi apăsate ci din contra vom conține butoane verzi care ne duc pe calea frumuseții, bucuriei, iubirii și compasiunii pentru noi și pentru ceilalți.

Din acest lucru cu noi descoperim că ceea ce fac pentru perechea mea de fapt fac pentru mine.

De aici paradigma: Dăruind vei dobândi.

În această paradigmă avem 3 acțiuni:  a dărui, a primi, a dobândi.

I. Ne oprim asupra acțiunii de a primi.

A primi – a lua în posesiune sau a accepta ceea ce ți se oferă.

Uneori a primi binele (o vorbă bună, manifestarea afecțiunii, a atenției, a ascultării active) este greu de dus. Asta deoarece am crescut într-un mediu unde oricât de bine făceai ceva, nu era suficient sau nu era important. Și acum ca adult când cineva te apreciază sau îți dă atenție sau este atent la nevoile tale sau te aude, fugi sau crezi că ceva nu este ok, și de aici se observă că uneori binele pe care-l dăruiești către altcineva poate fi greu de primit, acceptat, integrat și de asta spun că este greu de dus.

Sigur v-ați întrebat în diverse contexte relaționale ce am făcut că m-am purtat frumos, i-am oferit … diverse și a dispărut pur și simplu?

Acum poate e mai ușor de înțeles și acceptat că dacă ai oferit ceva cuiva iar în mintea lui nu era confortabil – oricât de bun și valoros ar fi – nu a fost sau nu poate fi acceptat.

Totul ține de percepția noastră și de ce programe mentale și convingeri conștiente sau subconștiente avem.

Când primești accepți ca fiind ceva doar pentru tine, accepți în primul rând că meriți apoi accepți că ești important pentru cineva care-ți oferă ceva și abia apoi te poți bucura.

De asemenea atunci când primești real ceva cu toată ființa, este semn că te simți în siguranță cu persoana care-ți oferă.

Un pas important în a-ți exersa capacitatea de a primi este să te observi și să-ți îmbunătățești capacitatea de a primi cadouri, laude și iubire. De asemenea să-ți îmbunătățești abilitatea de a asista când alții primesc cadouri, laude și iubire.

Un exercițiu pentru a reuși să vă dezvoltați abilitatea de a primi vă recomand să mergeți lângă o plantă (floare, copac) să vă așezați pur și simplu și să vă dați voie să simțiți aerul din jurul vostru, poate energia care se transmite de la plantă la voi, căldura sau răcoarea care apare în relația voatră cu planta respectivă. Acest exercițiu daca-l faceți măcar 10-15 min pe zi, veți observa schimbări în modul vostru de a primi.

Un alt exercițiu este ca atunci când cineva va mulțumește pentru ceva, să evitați să spuneți: nu ai pentru ce, pentru nimic… și folosiți conștient expresia cu plăcere sau cu drag.

Pentru a-ți măsura capacitatea de a primi poți apela din când în când la procesul de introspecție și să-ți pui câteva întrebări:

– Mă simt confortabil/ă când primesc aprecieri, critici, cadouri?

– Se întâmplă să primești cadouri și să uiți de ele?

– Spui vreodată partenerului/ei: vreau să-mi oferi acest lucru?

– Primești vreodată cadouri pe care apoi le dai mai departe?

– Ești gelos/geloasă pe cei care au ceea ce își doresc.

Astfel răspunzând cu sinceritate acestor întrebări măcar o dată pe lună veți putea vedea creșterea voastră în procesul de a primi

II. Ne oprim asupra acțiunii de a dărui.

A dărui – a face un dar cuiva, a cinsti pe cineva cu ceva, a înzestra pe cineva cu ceva.

Când dăruiești ceva cuiva este din nevoia noastră de conectare și comuniune. Știți că la români este o tradiție: Când te duci în casa cuiva să nu mergi cu mâna goală. Adică să-i duci ceva în dar.

Făcând acest dar gazda va fi bucuroasă și se va deschide, te va primi cu inima deschisă, în armonie și încântare.

Așa este și în efortul nostru de dărui cuiva, faci acest gest ca să te primească în discuție(conversație), în viața și inima lui/ei.

Când oferi ceva în dar, la nivel profund este semn că vrei conectare cu celălalt (adică asta este de fapt nevoia ta).

În relații este foarte important gestul de a dărui: o vorbă bună, un cuvânt care înalță, un gest care surprinde și toate acestea deschid granițele celuilalt și-l ajuți să-și depășească anumite limite confortabile pentru creier însă insuficiente pentru creștere și evoluție.

De asemenea poți dărui cu toată ființa dacă te simți în siguranță cu persoana căreia-i dăruiești.

Ca un exercițiu pentru a reuși să primiți vă recomand să mergeți zilnic să îmbrățișați un copac și să vă imaginați cum din zona inimii voastre merge spre acel copac o energie, un flux de iubire și dați-vă voie să simțiți căldura sau răcoarea care apare în relația ta cu copacul respectiv. Acest exercițiu daca-l faceți măcar 10-15 min pe zi, veți observa schimbări în modul vostru de a dărui conștient intenții, energie și iubire.

De asemenea când dăruiești ceva transmite-i celuilalt verbal sau non verbal că apreciezi că-i poți dărui ceva, așa cum spunea Marin Preda: îți mulțumesc pentru că te iubesc.

Pentru a-ți măsura capacitatea de a dărui poți apela din când în când la procesul de introspecție și să-ți pui câteva întrebări:

– Mă simt confortabil/ă când apreciez pe cineva?

– Am un sentiment pozitiv când cineva se autoapreciază și auto valorizează?

– Ofer complimente altora cu ușurință?

– Mă simt confortabil/ă când o altă persoană este în centrul atenției?

– Mă simt binecuvântat/ă pentru că pot să dăruiesc?

Astfel răspunzând cu sinceritate acestor întrebări măcar o dată pe lună veți putea vedea creșterea voastră în procesul de a primi.

III. Ultima secțiune este acțiunea de a dobândi (a integra).

A dobândi – a obține ceva (în urma unei străduințe) prin efort și perseverență, a câștiga și a căpăta ceva.

Pentru mulți oameni a dobândi se realizează atunci când poți primi cu toată ființa ceva.

De aceea din punctul meu de vedere a dobândi este ca un mod firesc de a accepta și integra ceea ce ai primit. Cum? prin înțelegerea și acceptarea faptului că meriți, apoi că pur și simplu cel care ți oferă un dar o face pentru că te apreciază, te iubește și vrea să ți împlinească o nevoie pe care poate nici nu o conștientizezi. Atunci când primești ceva cu toată inima imediat integrezi aprecierea și iubirea cuiva, fără să trebuiască să faceți acele eforturi pe care le făceați în copilărie către adulții care v-au crescut și îngrijit.

Asta este un semn de maturitate emoțională, de creștere , vindecare și integrare a trecutului tău.

Concluzia este că aceste acțiuni: a dărui, a primi și a dobândi (a integra) sunt semne de vindecare relațională, creștere și evoluție.

Să avem zile minunate în siguranță relațională prin a primi și a dărui.

2 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.