
Pretioasa Gutuie
Posted on 17/10/2013
E vremea gutuilor și e momentul să ne aplecăm asupra cunoașterii lor. Așa cum observ de ceva vreme natura ne oferă elementele de care avem nevoie pentru anumite momente ale anului. Mai jos vă ofer informații foarte utile pe care le-am găsit la Dr. Jean Valnet (specialist în tratarea bolilor și folosirea plantelor) despre prețioasa gutuie.
“Principalii constituenți din gutui la 100 g, cunoscuți sunt: apă -71g, glucide -7,5g, protide – 0,5g, lipide – 0,2; magneziu; fosfor; calciu; potasiu; fier, cupru; sulf; tanin;pectină(exercită o influență prețioasă asupra mucoaselor digestive o acțiune emolientă și astringentă); vitaminele B,C,PP, provitamina A.
Proprietăți:
- Astringent
- Stomahic ( favorizează digestia gastrică)
- Aperitiv și fortifiant
- Hepatic.
Indicații:
Uz intern:
- Diaree, dizenterie (mai ales la persoane convalescente, copii, bătrâni);
- Vomă;
- Tuberculoză sau scuipare de sânge după tuse;
- Sialoree (salivație abundentă);
- Guturai;
- Leucoree (scurgere vaginală de lichid albicios);
- Inapetență (lipsa poftei de mâncare);
- Insuficiență hepatică:
Uz extern:
- Prolaps rectal și uterin, fisuri anale.
- Crăpături ale sânilor, plesnituri ale pielii, iritații.
Mod de folosire:
Pentru uz intern:
– Compoturi;
– Paste;
– Jeleu în afecțiuni ca: copii cu întârziere mentală, enterite (inflamarea intestinului ), afecțiuni pulmonare, tuberculoză;
– Suc în sirop (50-100 g într-o infuzie de mentă sau de salvie);
– Apozem: se taie o gutuie necurățată în felii înguste pe care le fierbem într-un litru de apă, până se reduce la jumătate. Strecurăm prin presare. Adăugăm 50 g de zahăr. Se folosește pentru tratarea enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, în tuberculoză pulmonară.
– Fruct uscat: 40 g la 1 litru de apă; se fierbe în clocote 10 minute. Se folosește după cum vreți;
– Ratafia (lichior de fructe cu alcool și zahăr):
Suc de gutuie ………………………………… 1,500 l,
Rachiu…………………………………………. 0,500 l
Scorțișoară …………………………………….. 2 g
Cuișoare ……………………………………… . 0,80 g
Migdale amare ………………………………… 0,50 g
Nucșoară praf …………………………………..1g
Lăsăm să se macereze două luni. Facem un sirop de zahăr, îl lăsăm să se răcească și-l adăugăm. Filtrăm și punem la sticlă. Se folosește pentru tratarea indigestiilor, a flatulenței (gaze abdominale) și a hiperacidității gastrice.
Pentru uz extern:
– apozem descris la uz intern, pentru spălături vaginale în cazul leucoreei;
– emulsie mucilaginoasă calmantă: o mână de sâmburi de gutui pisați, macerați în ½ pahar de apă călduță, în aplicări pentru tratarea: degerăturilor, a hemoroizilor, a crăpăturilor sânilor, pielii, contra arsurilor, a diverselor iritații.
– Cosmetică (contra ridurilor): lăsăm să se macereze 15 zile cojile de gutui în puțin rachiu, pentru loțiuni cosmetice.” {Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale – Dr. Jean Valnet}
Să vă fie de folos pentru întreținerea și îngrijirea corpului fizic și în același timp lucrați cu mintea și interiorul vostru și toate se vor așeza pentru a trăi o viață cu un trup sănătos. Cu drag din iubire pentru iubire vă ofer câteva gutui de la mine din curte, dar le găsiți în curtea voastră sau la piață.
Mulțumim sunteți minunată d-na psiholog !
chiar am gutui si nu stiam ce sa fac cu ele… multumesc
minunat articolul chiar vreau sa cumpar sa vad daca voi gasi aici in Londra multumiri
Gutuia,una dintre fructele mele preferate de toamna . Si mâncarea de gutui este super ( aromata savuroasa ) . Multumesc Niculina .
Multumim!
…pe langa efectele curative ale gutuiei,care sunt absolut minunate…va mai aduceti aminte si de cele spiritual?!…”GALBENA GUTUIE”…o melodie cu o vibratie extraordinara pentru sufletele noatre .
Iubire si Recunostinta.Namaste.
Dna Niculina,
Ma bucur f. mult ca am aflat de Dvstra prin intermediul calculatorului si asa pot sa incep prin a -mi schimba modul de viata si raportarea la tot ce intampla in jurul nostru in aceste vremuri atat de grele. Am urmarit cateva dintre inregistrarile de pe YouTube si vreau sa pun in aplicarea invataturile atat de simple, dar in acelasi timp minunate pe care le impartasiti tutturor. As dori tare mut sa pot veni la cabinetul Dvoastra dar din cauza distantei (suntem o familiea care locuieste in Spania), ne este f greu . Am vrea sa va intrebam daca aveti sedinte cu pacienti si online?M-ar interesa in mod deosebit si sedintele Bowen intrucat si noi suntem un cuplu care nu reusim sa avem copii (eu 35, el 40), si dupa cum va imaginati trecem prin corvoada cabinetelor ginecologice si analizelor de tot felul.Cum AM PUTEA LUA LEGATURA CU CABINETUL dVOASTRA, EVENTUAL PT VACANTA DE VARA?CARE ESTE COSTUL UNEI SEDINTE?Va multumim anticipat!
Vă rog să-mi scrieți pe adresa de e-mail holisterapi@yahoo.com pentru a vă transmite detalii despre cum să facem. Numai bine.
aveti grija de noi, multumim ! va iubim ! eu sunt din Calarasi, si-i multumesc Universului ca v-a adus mai aproape ! stiu ca intr-o buna zi ne vom cunoaste iar acea zi este buna de pe acum !