Paznicul tinereții: SILICIUL ORGANIC
Posted on 17/03/2012

Coaja de măr

Efectele sale asupra organismului sunt aproape miraculoase, acest mineral fiind unul din cele mai eficiente remedii cunoscute pentru REGENERARE și ÎNTINERIRE.
Studii recente ne arată că siliciul organic ar putea fi unul dintre secretele redobândirii sănătății și tinereții, el fiind eficient în tratarea unui număr impresionant de afecțiuni.

Multă vreme știința medicală l-a ignorat, deși adesea este deficitar în organismul nostru, care nu are capacitatea de a asimila decât siliciul aflat în formă organică. Ori, siliciul organic este tot mai greu de găsit în hrana chimizată și rafinată a omului modern. Aceasta și explică de ce afecțiuni cum ar fi hipertensiunea, ateroscleroza, osteoporoza, psoriazisul sau bolile autoimune sunt atât de răspândite în lumea contemporană. Pentru că toate aceste maladii, precum și multe altele, sunt asociate cu un deficit al acestui oligoelement. Dar să vedem care este rolul acestui mineral în organismul nostru.

Rolul siliciului în corpul uman

În primul rând, siliciul este unul dintre elementele de bază în construirea corpului nostru. Toate țesuturile elastice care intră în compoziția oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge sunt constituite dintr-o adevărată matrice de siliciu, de care sunt fixate, apoi, celelalte elemente. Odată ce un os a fost rupt, o porțiune de piele a fost tăiată sau arsă ori pereții unui vas de sânge au fost lezați, siliciul este unul dintre factorii esențiali în reconstrucția acestora. Apoi, tinerețea pielii, vigoarea firelor de păr și a unghiilor, sănătatea smalțului dinților sunt determinate tot de prezența acestui siliciu, care este esențial pentru asimilarea și fixarea magneziului și a calciului în organism, precum și pentru formarea țesuturilor conective. Nu în ultimul rând, acest oligoelement are un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar, formarea unei părți importante din armata de celule cu rol de apărare, dar și coordonarea acestei armate fiind dependente de prezența siliciului.

Drojdia de bere

Totuși, cea mai alarmantă descoperire privitoare la rolul siliciului în organism este aceea că, pe măsură ce îmbătrânim, concentrația acestui oligoelement scade. La persoanele cu un stil de viață nesănătos, concentrația de siliciu din organism scade cu o viteză foarte mare, iar odată cu pierderea siliciului, organismul se degradează cu o viteză direct proporțională. Cercetările arată că, la cei care au suferit un accident vascular, concentrația de siliciu din pereții vasului de sânge rupt este de 14 ori mai scăzută decât cea dintr-un vas de sânge sănătos. Concentrația de siliciu din țesutul muscular al unei persoane sedentare și îmbătrânite prematur este cu până la 30% mai scăzută decât cea a unei persoane active fizic. În osteoporoză, concentrația de calciu din oase scade cu doar 5-10%, în timp ce siliciul scade cu nu mai puțin de 50%! Unul dintre cercetătorii care au studiat vreme de decenii rolul acestui oligoelement în procesele biologice spunea că siliciul este, în organismul uman, un soi de nisip în Clepsidra Vieții, iar pe măsură ce acest nisip se scurge, se scurge și forța, tinerețea și vitalitatea noastră. Vestea bună este că procesul e reversibil. Putem să ne recăpătăm tinerețea și energia vitală prin aport suplimentar de siliciu.

Diferența dintre siliciul organic și alte forme de siliciu

Până de curând, manualele de medicină vorbeau aproape în exclusivitate despre efectele nocive ale siliciului, care, inhalat sub formă de pulberi, produce temuta silicoză, o boală pulmonară cronică, specifică minerilor. Într-adevăr, siliciul simplu, din diversele straturi minerale de pe scoarța Pământului, poate fi extrem de dăunător atunci când este inspirat.

Fasolea verde

Pe cale internă, acesta, în cel mai bun caz, nu are nici un efect asupra sănătății. Doar siliciul organic, adică legat cu hidrogen și carbon, în cadrul unor procese naturale desfășurate în organismul unor bacterii sau plante, poate fi asimilat de către organismul uman, având efecte benefice.

Oamenii de știință, cum ar fi cercetătorul francez Loc Le Ribault, au studiat zeci de ani, pentru a afla cum se transformă siliciul mineral în siliciu organic. Ei au aflat că doar foarte puține bacterii, câteva alge și câteva plante inferioare sunt capabile să asimileze siliciul din sol, toate celelalte organisme fiind dependente de capacitatea acestora de a metaboliza acest mineral. Din păcate, alimentația contemporană, datorită chimizării agriculturii, conține foarte puțin siliciu organic, lucru care dăunează profund echilibrului și sănătății organismului, așa cum vom vedea.

Riscurile deficitului de siliciu

Organismul uman este genetic programat să fie aprovizionat constant cu siliciu organic, într-o cantitate suficientă – cca 20 mg pe zi, pentru un adult, doza necesară de siliciu organic crescând pe măsură ce înaintăm în vârstă. Privarea organismului de acest oligoelement duce, în timp, la apariția unor tulburări și afecțiuni extrem de diverse. Primul simptom, atunci când siliciul este deficitar în organism, este incapacitatea organismului de a asimila calciul, fosforul și magneziul. Apoi, cea care are de suferit este pielea, care devine uscată, îmbătrânește prematur și își pierde elasticitatea, este afectată de boli cum ar fi psoriazisul, acneea, eczema alergică. Rând pe rând, părul, unghiile, oasele și articulațiile sunt slăbite și devin vulnerabile la boli, datorită lipsei de siliciu. În ultimă instanță, apar bolile cardiovasculare și cele ale aparatului respirator (bronșită, astm). În schimb, atunci când este suplimentat siliciul din surse naturale, foarte multe afecțiuni se ameliorează și, nu în puține cazuri, se vindecă, așa cum vom vedea.

Modul de administrare a siliciului organic

Aflarea unei surse satisfăcătoare de siliciu organic n-a fost ușoară. Înca din anii ’70, cercetătorii au încercat prin diverse biotehnologii și semisinteze să găsească un procedeu prin care să obțină siliciu organic în cantități și concentrații suficient de mari. Francezul Le Ribault chiar a creat un proces tehnologic extrem de sofisticat, bazat pe culturi de bacterii și adăugarea de substanțe chimice, prin care a obținut siliciu în formă asimilabilă într-o anumită măsură. Apoi, biochimiștii și nutriționiștii au căutat surse complet naturale, mai sănătoase, care să furnizeze acest mineral. Iată care sunt acestea:

Siliciul organic din alimente

Cojile de orz și ovăz

Un studiu făcut în anul 2009, la Colegiul Regal de Medicină din Londra, a testat câteva surse naturale de siliciu organic, pentru a vedea în care dintre alimente siliciul este asimilat cel mai bine. În mod surprinzător, cel mai bun aliment s-a dovedit drojdia de bere, urmată de banane și de fasolea verde. Alte surse valabile de siliciu organic sunt coaja de castravete, coaja de măr, coaja unor cereale (orz și ovăz mai ales), varza crudă, peștele, orezul integral. Toate aceste alimente conțin cantități semnificative de siliciu organic, mai ales atunci când sunt obținute din agricultura biologică. Din păcate, alimentele pe care le consumăm nu prea au legătură cu biologicul, ele fiind produse moderne și care au un conținut foarte redus de siliciu. De ce? Pentru că prin aplicarea de îngrășăminte chimice și pesticide sunt distruse microorganismele care transformă siliciul mineral în siliciu organic și, ca atare, plantele nu mai au de unde să se aprovizioneze cu acest mineral. Apoi, chiar și atunci când este conținut în hrana cea de toate zilele, siliciul organic nu este în cantități suficiente pentru a stopa sau chiar inversa procesele de îmbătrânire, ori pentru a vindeca afecțiuni deja instalate. Din fericire, cercetatorii au găsit o sursă extraordinară pentru acest oligoelement, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Capsulele cu extract de siliciu organic

Se obțin din coada-calului (Equisetum arvense) – o plantă aparent banală, dar care are un conținut impresionant de siliciu. Extractul de coada-calului se obține prin procedee naturale, iar concentrația de siliciu poate ajunge la 7%, considerată enormă pentru acest oligoelement. De regulă, în capsulă, extractul se combină cu simpla pulbere de coada-calului, acest amestec fiind cel mai bine asimilat de către organism. O capsulă care conține amestecul dintre pulberea și extractul de coada-calului are în medie 10 mg de siliciu organic, în condițiile în care necesarul zilnic este de 20-40 mg pentru un adult sănătos. Pentru tratarea afecțiunilor grave, doza terapeutică poate ajunge și la 100 mg pe zi (300 mg după unele studii!), fără riscul unor efecte adverse severe.

Tratamentele cu extract de siliciu organic sunt, mai ales în cazul curelor de reîntinerire sau contra afecțiunilor cronice, de lungă durată (2-3 luni), rezultatele cele mai clare apărând după câteva cure făcute succesiv, cu o perioadă de 20-30 de zile între ele.

Coada calului – o plantă aparent banală – are un conținut impresionant de siliciu.

Tratamente interne

* Ateroscleroza, arterită – administrarea masivă a acestui mineral este un excelent factor de prevenire și de stopare a acestor afecțiuni. Siliciul organic previne oxidarea colesterolului pe artere, menține flexibilitatea și permeabilitatea acestora, previne calcifierea pereților și îngustarea vaselor de sânge. Se țin două cure pe an, timp în care se vor administra câte 40-60 mg de siliciu organic pe zi, vreme de 2-3 luni. În paralel se vor consuma grăsimi nesaturate din nuci, alune și semințe de floarea soarelui neprăjite, din ulei virgin de măsline, din ulei de semințe de struguri și de germeni de porumb. Pe timpul tratamentului sunt interzise margarina, prăjelile, carnea roșie.

* Hipertensiune – administrarea siliciului organic previne și combate rigidizarea pereților vaselor de sânge și ajută la menținerea elasticității acestora, ceea ce are ca efect prevenirea puseelor de hipertensiune, scăderea tensiunii arteriale și stabilizarea valorilor acesteia. În plus, administrarea extractului de coada-calului, care conține seleniu, are efecte puternic diuretice (mai puternice din acest punct de vedere decât multe medicamente de sinteză), contribuind și pe această cale la combaterea acestei afecțiuni. Se administrează câte 1-1,2 g de extract de coada-calului cu siliciu, zilnic.

* Accident vascular – în cazurile ruperii vaselor de sânge, siliciul organic are un dublu rol, de a preveni recidivele și de a ajuta la îndepărtarea sechelelor. De regulă, se iau câte 60 mg de siliciu organic, în cure de 3 luni, urmate de două săptămâni de pauză, după care administrarea se reia. Tratamentul este foarte mult potențat de o alimentație vegetariană, cu multe crudități și uleiuri presate la rece, cu alimente bogate în rutina (aminoacid cu rol protector vascular), cum ar fi hrișca, gălbenușul de ou, polenul de albine.

* Valori ridicate ale colesterolului – studii făcute încă din anul 1978, sub conducerea profesorului F. Pometan, au arătat că administrarea siliciului organic duce la scăderea colesterolului total din sânge și previne depunerea acestuia sub forma de plăci pe pereții vaselor de sânge. Se țin cure de 30-45 de zile, timp în care se iau câte 40-60 mg de siliciu organic pe zi.

* Fracturi – administrarea internă a acestui mineral este unul din cele mai bune remedii pentru a favoriza reconsolidarea rapidă a țesutului osos lezat și pentru a preveni recidivele. Studiile arată că celulele care au ca rol reconstrucția oaselor sunt mai active și în număr mai mare atunci când este administrat siliciu organic. De asemenea, calciul și fosforul sunt mai bine fixate în oase. Se iau zilnic 50 mg de siliciu organic, în cure de 30-60 de zile.

* Rupturi musculare, luxații, ruperi de ligament – nu doar oasele beneficiază de un aport mărit din acest oligoelement, ci și toate țesuturile elastice. Se urmează același tratament prezentat la fracturi, până la completa vindecare. Extern, se folosesc compresele cu tinctura de arnică, o plantă care, de asemenea, accelerează foarte mult procesele de refacere a țesuturilor care au suferit traumatisme.

* Osteoporoza – analizele imagistice făcute cu raze X au arătat fără putință de tăgadă că, în urma administrării sistematice a siliciului, porțiunile demineralizate anterior au tins să-și recapete densitatea normală. Tratamentul cu siliciu organic este foarte bine potențat de regimul vegetarian cu multe crudități, de administrarea de acizi grași nesaturați din uleiurile presate la rece. Se iau câte 60-100 mg pe zi, vreme de 6-12 luni.

Coaja de castravete

* Reumatism (artrita și poliartrita reumatoidă) – siliciul organic este eficient mai ales pentru stoparea proceselor degenerative la nivelul țesuturilor moi din articulații. Acest mineral se administrează sub formă de extract de coada-calului, câte 1 gram pe zi, în cure de două luni.

* Psoriazis – mecanismele prin care siliciul organic acționează atât de eficient în această afecțiune rămân, deocamdată, necunoscute. Se presupune că efectul de modulare a răspunsului imun, pe care acest mineral îl are, ajută la ținerea sub control a psoriazisului. Se administrează extractul de coada-calului bogat în siliciu organic, câte 1-1,2 grame zilnic, în cure de lungă durată (2-3 luni), care vor fi făcute mai ales în timpul anotimpului rece, când psoriazisul cunoaște o recrudescență. Suplimentar, se consumă și celelalte alimente bogate în siliciu menționate în acest articol.

* Adjuvant în herpes – cercetătorul Loc Le Ribault, un pionier al terapiilor cu siliciu organic, are o cazuistică impresionantă cu pacienți suferinzi de herpes, dar și de alte afecțiuni virale, ameliorate sau vindecate cu ajutorul siliciului organic. Se țin cure de scurtă durată, nu mai lungi de 30 de zile, timp în care se iau 80-100 mg de siliciu organic zilnic, în reprize, cu 20 de minute înaintea meselor principale.

* Afecțiuni virale (hepatita, gripa, papilomatoza etc.) – se ține aceeați cură de scurtă durată descrisă la tratamentul herpesului. În toate afecțiunile virale se pare că acest mineral acționează prin întărirea răspunsului imun al organismului.

* Arsuri – există consemnate o serie de cazuri, considerate disperate, în care terapia internă cu siliciu organic a dat rezultate spectaculoase. Se iau câte 60-120 mg de siliciu organic zilnic, până la completa vindecare. Siliciul administrat intern este foarte bine potențat de administrarea externă de tătăneasă, ca tinctură mai ales, care este un extraordinar cicatrizant și antiinflamator.

* Adjuvant în tuberculoza pulmonară, osoasă, cutanată – se țin cure de 60 de zile, timp în care se iau cate 60 mg de siliciu organic, urmate de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Aceasta cură este valabilă și în astm, unde contribuie la refacerea mucoaselor de la nivelul căilor respiratorii inferioare.

* Tulburări de creștere la copii – se țin cure cu alimente bogate în siliciu. Suplimentar, se pot lua câte 10 mg de siliciu organic, sub formă de extract, pe perioade de câte trei luni.

* Intoxicații cu aluminiu – se administrează siliciu organic, câte 60-80 mg zilnic, în cure de 30 de zile. Siliciul are o capacitate unică de a se lega în organism de aluminiu și de a elimina acest mineral nociv din corp. Intoxicația cu aluminiu (provenit din vasele de gătit, din deodorante, din foliile alimentare etc.) este considerată una din principalele cauze ale apariției Alzheimerului, a sclerozei multiple, a autismului, a diverselor maladii care afectează sistemul nervos.

Varza crudă

* Lipsa de calciu – experimentele făcute în laborator pe animale au arătat că o suplimentare a cantității de siliciu organic duce rapid la o creștere a ratei de absorbție și asimilare a calciului. Zilnic, se iau 20-40 mg siliciu organic, sub formă de extract, în cure de 1 lună.

* Căderea și degradarea părului – într-un studiu făcut în Marea Britanie, în anul 2007, un număr de 48 de femei au luat extract de siliciu organic, câte 10 mg, pentru o perioadă de nouă luni. Toate femeile aveau părul cu firul subțire, degradat și cu tendință spre cădere masivă. La sfârșitul perioadei de nouă luni de cură, la grupul care a luat siliciu organic secțiunea firului de păr s-a mărit considerabil, precum și elasticitatea sa și rezistența la rupere. De asemenea, intensitatea procesului de cădere a firelor de păr a fost redusă considerabil.

Siliciul organic și reîntinerirea

Mai mulți cercetători au obiectivat faptul că, la tinerețe, proporția de siliciu din diversele țesuturi și organe este mult mai mare decât la vârsta a treia, prezentă într-o proporție mai mare a siliciului fiind asociată cu o mai mare flexibilitate, rezistență și sănătate. Pornind de la această observație, s-a pus întrebarea dacă nu cumva, prin administrarea acestui mineral în formă organică, sensul procesului de îmbătrânire ar putea fi inversat, organismul fiind astfel întinerit.

Peștele

În acest scop, s-au creat cure de reîntinerire, în care se administrează 60-100 mg de siliciu organic, pentru o perioadă de câteva luni, fiind urmăriți câțiva parametri, cum ar fi densitatea osoasă, forța musculară, nivelul de estrogen la femei, aspectul pielii, mobilitatea articulațiilor etc. S-a obiectivat faptul că procesele de reîntinerire apar destul de lent, dar după 6-12 luni de cură, ele devin vizibile. Se observă o îmbunătățire simțitoare atât a stării de sănătate, cât și a aspectului general al corpului. La persoanele în vârstă s-a remarcat îmbunătățirea aspectului pielii, care a devenit mai elastică și mai bine hidratată, creșterea ușoară a masei și a forței musculare, îmbunătățirea valorilor tensiunii arteriale și a activității cardiace, rărirea intensității și frecvenței crizelor reumatice. Mai mult, siliciul organic este printre puținele remedii cunoscute pentru neutralizarea aluminiului din organism, care este implicat in procesul de aparitie a Alzheimerului. Ca atare, în unele cazuri, administrarea siliciului a blocat evoluția bolii și a adus unele ameliorări.

Datorită acestor rezultate, în clinicile de anti-aging (în traducere din limba engleză – anti-îmbătrânire), cura cu siliciu organic a devenit printre principalele terapii aplicate, potențând foarte bine terapia cu celule stem adulte, un subiect la care vom reveni într-un număr viitor.

Siliciul organic și bolile autoimune

Orezul integral

Combinația siliciu organic + vitamina C s-a dovedit a fi extrem de eficientă contra afecțiunilor auto-imune (adică a afecțiunilor în care sistemul imunitar își atacă propriul organism). Cele mai bune rezultate s-au obținut în tratarea colagenozelor, siliciul organic fiind și unul din cele mai eficiente produse pentru stimularea producției de colagen. Pe timpul curei, se administrează câte 60 mg de siliciu organic, zilnic, împreună cu 150 mg de vitamina C, din surse naturale, cum ar fi măceșele, fructele de acerola, cătina. Fiecare cură va dura 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care administrarea se reia. În lupusul eritematos, administrarea de siliciu organic și vitamina C, în dozele sus-mentionate, se asociază cu administrarea de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) și trei-frați-pătați (Viola tricolor), care a un efect imunomodulator extrem de eficient.

Siliciul organic și frumusețea

Pentru înfrumusețarea și reîntinerirea pielii se iau zilnic 40-60 mg de siliciu organic. Suplimentar, se consumă zilnic minimum 50 ml de ulei virgin de măsline, care prin conținutul său de grăsimi nesaturate și de substanțe cu efect estrogen va potența foarte mult acțiunea siliciului organic.

Precauții și contraindicații

Extractul de coada-calului bogat în siliciu organic are efecte detoxifiante foarte puternice. Ca atare, uneori, în primele săptămâni de cură, pot apărea unele reacții de dezintoxicare cum ar fi transpirația nocturnă, ușoare insomnii, miros neplăcut al transpirației și al urinei, simptome care sunt o parte firească a procesului de însănătoșire și vor dispărea treptat. Nu se recomandă administrarea extractelor care conțin siliciu organic la femeile însărcinate, care sunt sfătuite însă să consume alimente bogate în siliciu.

No comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *