Ovaz
Ovazul si mentinerea sanatatii radiante
Posted on 16/10/2013

 . Tărâțele de ovăz și fulgii de ovăz reușesc să facă acest lucru, diferența fiind însă la nivelul valorii indicelui glicemic 40 la fulgi, și doar 15 unități la tărâțe. Tărâțele de ovăz provin din învelișul extern al seminței de ovăz și sunt foarte bogate în fibre insolubile și în pectine, contribuind la absorbția unei cantități însemnate de apă. Tărâțele de ovăz conțin și vitamine din complexul B, proteine și minerale. Proteina din ovăz este considerată de bună calitate, conținând mai mulți aminoacizi esențiali. Este o sursă excelentă de fosfor și joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor sănătoase și a dinților. În plus, participă printre altele, la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea normală a ph-ului din sânge. Fulgii de ovăz sunt deasemenea o sursă foarte bună de fier, mineral esențial pentru transportul oxigenului și formarea de celule roșii din sânge. Acesta joacă, de asemenea, un rol important în producerea de celule noi, hormoni și neurotransmițători (mesageri în impulsuri nervoase). Ar trebui remarcat și faptul că fierul din alimentele vegetale este mai puţin bine absorbit de organism decât fierul din alimentele de origine animală. Absorbția fierului din plante este, totuși, favorizată de consumul de substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C . Nu în ultimul rând tărâțele de ovăz sunt o sursă de magneziu, implicat în dezvoltarea oaselor, activități enzimatice, sănătatea dentară și funcționarea sistemului imunitar, jucând un rol important în metabolismul energetic și în transmiterea impulsurilor nervoase.

Vitaminele care se găsesc în ovăz sunt:

Vitamina A
 Vitamina B1
 Vitamina B2
 Vitamina B3
 Vitamina B12
 Vitamina B 15
 Biotina
 Colina
 Acid folic
 Inozitolul
 PABA
 Acid Pantotenic
 Vitamina C
 Vitamina D
 Vitamina E
 Vitamina K

Mineralele care se găsesc în ovăz sunt:

Zinc
 Fosfor
 Fier
 Calciu
 Potasiu
 Magneziu
 Mangan
 Natriu
 Seleniu
 Cupru

Să vă fie de folos. Cu drag

9 Comments
 1. Felicitari, pentru articol O intrebare,va rog:cum se folosesc?Poate n-am fost atent. Sub form[ de macerat rece? Ca daca le fierbem ,tot echipamentul enzimatic se distruge. Multumesc mult.
  Onu

 2. Se pun de cu seara fie in apa rece fie in lapte de soia.
  Cel mai bine este sa se consume ca atare impreuna cu fructe sau legume deshidratate si ceai cald.

 3. Am incercat pe propria piele. Ovazul este un foarte bun energizant prin toate mineralele si vitaminele continute.
  In ceea ce priveste modul de folosire, pot sa sugerez cateva:
  – tarate – ca atare in orice salata de legume sau fructe (macinate in rasnita de cafea), cu iaurt, cu fructe rase, apa de tarate (4 linguri de tarate la 1 l de apa, se lasa peste noapte si se bea acea apa toata ziua urmatoare)
  – fulgi – cu iaurt, cu fructe (se umecteaza putin fulgii si se adauga fructe crude sau uscate, taiate bucati mici, nuci, alune crude, migdale crude, miere, scortisoara si/sau alt condiment agreat), sau in salate de legume asortate dupa gust
  Acestea sunt doar cateva sugestii, dar putem da frau liber imaginatiei ca sa fim creativi; pot fi variante nenumarate…

  Cu drag,

  Anca

 4. Interesant material. Și veridic.Valoarea reală, confirmarea, o întâlnim la caii hrăniți cu ovăz.
  De unde și vorba: mănânci calule, ovăz? 🙂
  Mai sunt două, protectoare cardiovascular:secara și hrișca. Pe când, despre ele? Merită! Mulțumesc!

 5. Ovazul consumat zilnic poate afecta rinichii? E bine sa se consume zilnic fulgi de ovaz in combinatie cu seminte? Multumesc!

Your email address will not be published. Required fields are marked *