Miracolul din magnifica ceapă
Posted on 02/10/2013

ceapa-rosie_c871418f85Am vreo două săptămâni de când corpul meu îmi cere zilnic ceapă. În general ascult ce spune corpul meu și îi dau ce îmi cere. Și cum am ascendentul în geamăn, iar pentru mine este important să-mi explic și rational ce se întâmplă în plan fizic, am început să caut prin cărțile mele vechi de suflet, cu cunoaștere adevărată, ce e cu ceapa. Mărturisesc că nu am studiat până acum acest aliment. Așa că m-am apucat de citit despre ea. Mai jos vă redau câteva informații necesare pentru a afla miracolul din magnifica ceapă, la ce vă ajută în corpul fizic, ce beneficii vă aduce consumul de ceapă. Să vă fie de folos  pentru sănătate radiantă și pentru o viață echilibrată. Cu drag

“Ceapa. Allium cepa Fam. Liliaceea

Cunoscută ca remediu în foarte multe afecţiuni încă din antichitate.

Denumiri populare: arpagic, cabă, cebulă, ceapă bulgărească, ceapă de apă, ceapă de arpagic, ceapă de grădină, ceapă-haşmă, ceapă-lunguieşă, ceapă moldovenească, cepoi, cepşoară de vară, ceaclama, hagimă,hajmă, harpagică, herpejică, hocegi, orceag, parpagică, samulastră, ţeapă, ţeapi, ţepoi.

În tradiţia populară: cojile de ceapă galbenă uscate se foloseau pentru a vopsi în galben, fire sau ouă. Cojile de ceapă roşie macerate în apă timp de 5 zile şi apoi fierte cu alaun se foloseau pentru colorarea mătăsii şi ouălor în galben, portocaliu ori brun.

A fost unul din leacurile cele mai importante. Bulbul pisat şi copt se folosea contra buboaielor şi loviturilor. În unele zone ceapa se cocea în spuză, i se scotea miezul şi se introducea în locul lui o bucăţică de lumânare sau seu, se lepăda apoi coaja şi aşa cum era caldă se punea câte o foaie pe buboaie.

Pe lovituri se legau de mai multe ori cu ceapă, pisată cu muchea toporului, nu tocată, presărată cu multă sare şi stropită cu rachiu. Cu ceapă se făceau legături la bube.

La arsuri se aplica ceapă pisată şi amestecată cu smântână. La gâlme se punea ceapă pisată cu sare sau prăjită cu săpun, untură râncedă cu ceapă. Sau ceapă friptă şi Frunze de nalbă. Pentru durere de burtă se tăia o ceapă în două, se presăra cu piper şi se lega la buric; ori se pisau bine 3-4 cepe coapte în spuză, amestecate cu făină şi apă călduţă şi se punea cataplasmă pe burtă.

Pe Someş se făceau spălături cu zeamă de ceapă contra căderii părului.

La limbrici se tăia 1-2 cepe, încă de cu seară, şi se punea într-un vas cu apă, unde se lăsau o noapte, apoi dimineaţa pe nemâncate se bea apa.

Compoziţie chimică: vitaminele: B1, B2, B6, E, PP, acid folic. Fitohormoni: auxine, giberline. Enzime: invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza, cistein-liaza, fructoziltransferaze.

Acţiune farmaceutică: antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, rezolutiv, revulsiv. Împiedecă înmulţirea microbiană, chiar contra stafilococilor, limitează durerea sau chiar o suprimă. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac, etc.

Preparare: -cel mai util este să se consume pentru intern ceapă crudă în special verde sau să se consume suc de ceapă.

Tinctură – Ceapă crudă ca atare sau macerată câteva ore în ulei de măsline, în salată în crudităţi, aperitive, în toate ciorbele.

-Tăiată fin şi luată cu lapte sau în supă, aşezată pe unt cu pâine.

-O ceapă tăiată fin macerată câteva ore în apă caldă. Se bea maceratul dimineaţa pe nemâncate, cu câteva picături de lămâie în afecţiunile venoase sau cele descrise.

-Contra gripei- lăsăm să se macereze 2 cepe tăiate în felii subţiri în 1 litru apă. Un pahar de macerat între mese şi un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.

-Contra diareei: o mână de foi de ceapă, brune la un litru de apă se fierbe timp de 15 minute. Se bea 1 litri pe zi.

-Contra diareei sugarilor: se infuzează timp de 2 ore trei cepe tăiate la 1 litru de apă în clocote. Îndulcit cu zahăr.

-Contra paraziţilor intestinali: lăsăm să se macereze 6 zile o ceapă mare tăiată felii într-un litru de vin alb. Un pahar în fiecare dimineaţă timp de 1 săptămână, Se reia timp de 2-3 luni, repetându-se.

-Contra reumatismelor: decoct de 3 cepe tăiate, necurăţate de foiţele învelitoare într-un litru de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară şi se ia câte un pahar dimineaţa şi la culcare.

-Contra litiazei biliare: o ceapă mare, tăiată fin, 4 linguri cu ulei de măsline, 150 g apă şi 40 g de untură nesărată. Se lasă să fiarbă 10 minute. Se bea foarte caldă mai multe seri la rând. După 2 ore la culcare se ia un decoct de cruşin.

Tratamentul se face o dată în an.

-Se macerează timp de 10 zile ceapă proaspătă într-o cantitate de alcool de 90 grade, egală cu greutatea ei; se iau 3-5 linguriţe pe zi.

-Vin: ceapă tăiată fin……………..300 g

miere lichidă………………..100 g

vin alb………………………600 g

Lăsăm să se macereze 48 ore. Filtrăm şi se ia 2-4 linguri pe zi, în afecţiunile interne.

-50 ml suc de ceapă se pune în 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine apoi timp de 10 zile, după care se filtrează. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

Ceapă cu miere: suc de ceapă se amestecă în părţi egale cu miere, preferabil polifloră. Se va lua din aceasta de câte ori este nevoie în cazul tusei, sau pentru tratament câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

Vin cu ceapă: la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapă. Se lasă timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se complectează din nou la 1 litru vinul, după care se poate consuma ca tratament câte o lingură de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de mese cu 30 minute.

Ceapă coaptă în cuptor până se înmoaie. Este foarte utilă în cazul în care există un furuncul. Ajută la colectarea puroiului, sparge şi ajută apoi la eliminarea lui şi la vindecare. Se indică de asemenea la toate afecţiunile intestinale şi stomacale.

Ciorbă cu ceapă– 4-6 cepe tăiate mărunt, se fierb împreună îndelung cu puţină varză tăiată mărunt şi rădăcină de pătrunjel. Se pot consuma în special de către cei care doresc să slăbească fiind un remediu foarte sigur. Se consumă în acest caz zilnic 250 ml de ciorbă din aceasta.

Extern:

-Sinapisme (cataplasme cu muştar) cu cepe crude în reumatism.

-Contra congestiei cefalice şi a meningitei (tratament de sprijin) frecăm tâmplele cu o ceapă şi înfăşurăm picioarele în 1-2 kg de ceapă tăiată 8-10 ore.

-Contra migrenelor: cataplasme cu foi de ceapă crude aplicate pe frunte.

-Contra retenţiei de urină, contra oliguriei: cataplasme de cepe pe partea de jos a abdomenului.

-Contra negilor; amestecăm ceapă cu sare marină cu argilă în părţi egale. Sau scobim o ceapă şi umplem cavitatea cu sare.

-Frecăm negul cu o jumătate de ceapă roşie.

-Contra abceselor, furunculelor, hemoroizilor, cataplasme cu ceapă coaptă. O ceapă coaptă la cuptor caldă, face să colecteze abcesul, flegmonul, etc.

-Contra surdităţii se amestecă 30 g suc de ceapă şi 30 g rachiu, se încălzeşte şi se pun 3-4 picături în ur3eche, de 3 ori pe zi, din care una la culcare.

-Contra nevralgiilor dentare. Să se aşeze în cavitatea dintelui suc de ceapă pus pe un tampon de vată.

-Contra hidropiziei: Ca hrană exclusivă, trei supe cu lapte pe zi, cu o ceapă crudă tocată mărunt. Ameliorarea începe să se remarce după o săptămână. Urinările sunt abundente în 15 zile de la începere.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni:

Acnee spălături sau loţionări cu suc de ceapă de 2 ori pe zi.

Abcese ceapă coaptă sub pansament.

Adenite- cataplasme cu ceapă coaptă sub pansament care se va schimba de 2 ori pe zi. Se aplică caldă.

Afecţiuni respiratorii, alopecie- frecţii zilnice cu suc de ceapă sau tinctură.

Ateroscleroză- tinctură în cure de lungă durată.

Artritism- tinctură cu suc de ceapă.

Arsuri ceapă coaptă cataplasme.

Amigdalite- cataplasme cu ceapă coaptă caldă de mai multe ori pe zi, tinctură intern, suc de ceapă sau ceapă zilnic ca aliment cu diferite alimente.

Angină- sec de ceapă de mai multe ori pe zi.

Ascită- sub orice formă cât mai multă.

Astenie- tinctură, astm bronhic- tincture şi suc cu miere.

Atonie gastrică – sub ori ce formă.

Azotemie- tinctură, vin, suc.

Balonări – consum de ceapă crudă.

Bătături- pansament cu ceapă macerată în oţet.

Bronşite -tinctură sau suc cu miere.

Căderea părului- frecţii cu felii deceapă sau cu tinctură zilnic.

Cancer intestinal sau digestiv-(curăţă întreg tubul digestiv de puroi sau tumori) tinctură, vin, suc, fiartă, etc.

Celulită- frecţii cu felii de ceapă local sau cu tinctură de mai multe ori pe zi.

Ciroză- se consumă cât mai multă sub orice formă.

Cloruremie- tinctură sau ceapă crudă în alimentaţie.

Ciclu neregulat- tinctură, suc, consum de ceapă.

Congestie cerebrală- comprese cu ceapă crudă extern, iar intern sub orice formă cât mai multă.

Colecistită- suborice formă cât mai multă.

Crăpăturile pielii- ceapă coaptă.

Degerături- cataplasme cu ceapă coaptă, degerăturicataplasme cu ceapă coaptă, crize de nervi- se miroase ceapă proaspăt tăiată.

Dezechilibru glandular- în special tinctura, dar şi celelalte forme.

Dentar- conţine fluor care întăreşte zmalţul dentar. Se consumă ceapă cât mai multă.

Diabet,diaree- tinctură.

Dismenoree- intern tinctură şi extern cataplasme pentru diminuarea durerilor cu felii de ceapă puse pe locul dureros.

Dureri de cap- felii de ceapă pe locul dureros până la trecerea durerii sau tinctură.

Dureri de gât intern tinctură- extern cataplasme cu ceapă coaptă aplicate calde.

Dureri reumatice- felii de ceapă aplicate sub pansament sau frecţii cu tinctură.

Edeme renale şi hepaticesuc, tinctură, vin, ciorbă sau ceapă crudă în alimentaţie.

Fermentaţii intestinale- tinctură.

Furuncule- ceapă coaptă cataplasme.

Gripă- suc de ceapă, cataplasme calde externe cuceapă coaptă şi în alimentaţie ceapă crudă.

Guturai- idem.

Hemoroizi- aplicaţii locale cu ceapă coaptă.

Hidropizie- ca la ascită.

Impotenţă- tinctură câte o linguriţă seara.

Indigestii ceapă în alimentaţie.

Infecţii genito- urinare- tinctură, vin,ciorbe.

Înţepături de insecte- se freacă local cu ceapă crudă.

Laringită- tinctură sau suc cu miere.

Limfatism- tinctură sau suc cu miere.

Litiază biliară- sec de ceapă în alimentaţie,tinctură.

Litiază urinară- tinctură şi ceapă crudă, suc de ceapă.

Micoze- tincturi diluate, ceapă crudă, suc cu miere.

Meningită- ceapă multă în alimentaţie şi ceapă cu miere la care se adaugă cataplasme cu ceapă tăiată felii.

Migrene – cataplasme locale cu ceapă crudă şi intern tinctură atât preventiv cât şi la durere.

Miocardită- vin, tinctură, consum de ceapă cât de mult.

Negi- ceapă în oţet.

Nevralgii dentarefelii de ceapă aplicate local, suc de ceapă sau tinctură.

Nevroze- tinctură în cure de 30 zile.

Oligurie- ca la ascite.

Obezitate- se va lua sub orice formă în cantităţi cât mai mari, inclusiv ciorbe cu ceapă şi varză. Pancreatite- tinctură.

Paraziţi intestinali- ceapă crudă sau tinctură.

Panariţiu- se aplică local foiţa fină dintre foi la deget de 2 ori pe zi.

Pericardită- ca la miocardită.

Plăgi- pentru dezinfecţie şi cu rol de distrugere al microbilor, tinctură diluată, spălături.

Pistrui- se freacă locul de mai multe ori pe zi cu suc de ceapă.

Pleurite- sirop de suc cu miere, plus cataplasme calde cu felii de ceapă tăiată felii.

Păr- se spală la clătire cu apă în care s-au fiert cojile de ceapă uscate pentru a avea reflexe galben- aurii.

Pneumonie- tinctură şi suc cu miere.

Prostatită- tinctură.

Răceală- suc cu miere, tinctură cu vin, extern cataplasme cu ceapă pe torace.

Rahitism- se consumă multă ceapă.

Retenţie hidrică- ca la ascită.

Reumatism- frecţii locale cu tinctură, comprese cu felii de ceapă crudă şi apoi se va acoperii cu un bandaj.

Scleroză- vin, tinctură sau ceapă în alimentaţie şi frecţie pe coloană cu tinctură.

Senescenţă- vin, tinctură, ceapă cât mai multă în alimentaţie.

Surmenaj fizic şi intelectualtinctură,vin cu ceapă sau ceapă în alimentaţie.

Stomatite- vin şi ceapă în alimentaţie.

Tăieturi- se aplică ceapă coaptă sau felii de ceapă crude.

Traheite- tinctură şi sirop cu miere.

Tromboze- tinctură sau sirop, vin, extern cataplasme locale cu suc sau felii de ceapă proaspătă.

Tumori maligne- intern tincturi, vin, ceapă în alimentaţie. Extern cataplasme cu ceapă coaptă aplicată caldă.

Tuse- sirop de suc cu miere.

Ţiuituri în urechi- suc de ceapă în amestec 11 cu alcool se va introduce călduţ în fiecare ureche câte 2-4 picături de 2 ori pe zi.

Ulcere gastrice – se consumă ceapă multă în plus şi ceapă fiartă.

Urinări dificile – se fac cataplasme cu felii de ceapă crudă în partea de jos a abdomenului şi în zona rinichilor. Se consumă şi vin sau tinctură de ceapă.

Varice- în alimentaţie ceapă multă şi eventual şi tinctură sau vin de ceapă. Se poate ca în cazul în care există şi obezitate să se consume şi ciorba cu varză. Extern cataplasme de 2 ori pe zi cu felii de ceapă sub pansament elastic.”

{Eugen Giurgiu – Plantele medicinale importante în tratamentele naturiste}

5 Comments
  1. eu pot doar sa va multumesc sincer pentru absolut tot ce postati,va urmaresc cu drag si-mi sunt de un mare folos toate temele, metodele si terapiile de care va ocupati.pace lumina si iubire,nana

  2. Laura Balaura says:

    Eu sunt mare fană a cepei. O ador și în mâncare, dar știu că mă va ajuta mereu în probleme de sănătate fel de fel.
    M-a scăpat acum câțiva ani de 2 negi în felul următor: seara aplicam pe negi câte o bucățică de ceapă ușor zdrobită ca să iasă zeama și acopeream cu leucoplast. Dimineața scoteam leucoplastul și îmi vedeam de ale mele. Seara următoare repetam. Am făcut asta cam 2 săptămâni, iar ceapa mi-a sufocat negii care s-au înmuiat, apoi au dispărut. Nu am rămas cu niciun semn. Nici nu mi-au reapărut mai apoi.
    Nu mi-a zis nimeni ce să fac, așa am simțit eu, că dacă ”sufoc” negul cu ceapă voi scăpa de el definitiv și așa a fost 🙂 Acum știu ce să fac dacă îmi mai apar vreodată și știu să îi îndrum și pe alții.
    Sănătate tuturor!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.