Încrederea că şi el poate
Posted on 19/12/2015

3. Încrederea că şi el poate

Aşa cum copilul de mic are nevoie să-i arătăm încrederea noastră, atunci când face diverse acţiuni, la adolescent această necesitate este şi mai pregnantă. Asta deoarece acţiunile adolescentului încep să semene cu ale adultului şi are nevoie de aprobarea că ceea ce face este bine şi în acord cu perioada adultă. Transformările din el sunt atât de mari încât se simte în permanenţă pe nisipuri mişcătoare.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

Atunci când părintele are încredere în adolescent, ceea ce face devine atitudine şi consolidează nisipul sub forma unei cărămizi ca bază pentru o viaţă minunată.

O modalitate foarte uşoară de a-i dezvolta atitudinea încrederii în sine este să-l implici în treburi domestice, făcând împreună activităţile respective şi nu punându-l doar pe el (ea).

Încrederea în Sine este unul din stâlpii Stimei de Sine. Acesta este motivul pentru care tânărul are nevoie să audă cât mai des: „am încredere în tine că… (vei putea face cutare sau cutare; că eşti destul de puternic să te vindeci, să rezişti la diverse, etc)”. Aceste exprimări a încrederii trebuie să fie congruente cu ce credeţi cu adevărat despre el. Dacă una credeţi în interior şi alta exprimaţi în exterior, el nu va simţi consistenţă în ceea ce spuneţi şi de obicei se face mai mult rău.

Un aspect important în a-l securiza să aibă încredere în el este să vă asiguraţi că aveţi încredere în dumneavoastră. Dacă nu aveţi încredere în voi nu veţi putea să-i transmiteţi că el poate avea încredere în el. Vă voi sugera mai jos un exerciţiu de lucru cu dumneavoastră şi câteva afirmaţii prin care să vă vindecaţi, pentru ca mai apoi să-i puteţi transmite şi lui acea încredere.

Exerciţiu cu oglinda:

Acest exerciţiu presupune să vă uitaţi în oglindă privind ochi în ochii dumneavoastră.

După ce v-aţi identificat ochii, vă spuneţi cu voce tare, ca şi cum mama şi tatăl vostru (pe care-i conţineţi genetic) vă spun prin ochi următoarele propoziţii care vă vor ajuta să vă umpleţi golul interior, astfel încât să vă creşteţi nivelul stimei de sine. Acestea sunt:

 „Te iubesc….(numele dumneavoastră);

Te respect…

Te apreciez…

Te accept …

Am încredere în tine…

Spunând acestea cu voce joasă, mai coborâtă, cu credinţă şi focus maxim, vă veţi creşte încrederea în dumneavoastră, ceea ce va duce la o transmitere a încerederii în şi pentru adolescentul vostru.

Faceţi aceste exerciţiu timp de 21 de zile, de 3 ori, o dată pe zi. Din practică am observat că se întâmplă cu adevărat ceva la nivel profund în transformarea unei atitudini sau a alteia lucrând ca mai sus.

În tot acest timp de 21 de zile, spuneţi cu voce tare sau scrieţi de 7 ori pe zi afirmaţiile:

  • Eu sunt dintotdeauna manifestarea încrederii în Sine.
  • Eu sunt dintotdeauna manifestarea respectului de Sine.
  • Eu sunt dintotdeauna manifestarea acceptării de Sine.
  • Eu sunt dintotdeauna manifestarea aprecierii de Sine.
  • Eu sunt dintotdeauna manifestarea iubirii de Sine.

Prin această disciplină veţi consolida aceste atitudini la nivel cerebral, veţi crea acele holograme în corpurile din jurul vostru care conţin aceste informaţii şi vor deveni atitudine în manifestările şi comportamentul vostru.

Pe scurt, puteţi să-i daţi adolescentului din realitatea voastră ceea ce conţineţi în voi şi manifestaţi prin comportamente în exteriorul vostru.

Fiţi voi ceea ce vreţi să fie şi ei.

(Va urma)

1 Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *