
Efectele conștientizării limitelor minții personale
Posted on 27/02/2015
Conștientizarea rezolvă 50% din provocare și te ajută să ieși de pe frecvența acelui gen de provocare. Când ai conștientizat îți deschizi mintea spre câmpul cuantic unificat, de unde vei descărca informațiile optime pentru a depăși provocarea cu brio.
Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță
În permanență avem de lucru asupra personalității noastre pentru a ne dezvolta. Este important să conștientizăm care sunt limitele minții noastre. Un punct de plecare ar fi să fim atenți la interiorul nostru și la mintea noastră atunci când vrem să facem ceva nou sau diferit. Deodată parcă apare un torent de voci în capul nostru care ne spun că: nu se poate, nu ai nici o șansă, nu vei reuși, etc. Sigur recunoașteți tiparele acestea. În spatele acestor voci stau niște programe limitative pe care le-am preluat de mult și acum este ca și cum noi ne luptăm cu noi. De aceea nu ne împlinim, nu suntem mulțumiți de ce facem, pentru că ne autolimităm, prin activarea acelor programe limitative. Într-un cuvânt ne autosabotăm. De curând lucrând cu cineva, am descoperit un program de autolimitare care aparent este pentru dezvoltarea noastră. Programul care te ține cu “frâna de mână a instrumentului uman trasă” se numește „programul de perfecționism”.
Este un program care te ține în frica de eșec. Tu vrei să evoluezi, să faci ceva, să-ți schimbi viața dar frica de eșec nu te lasă să acționezi conform noii abordări sau schimbări. De unde vine acest program? Din mica copilărie, atunci când ni s-a programat creierul. În acea perioadă, dacă o voce semnificativă, autoritară, a avut mari pretenții de la noi, adică nu ne-a acceptat așa cum reușeam să facem ceva, s-au se supăra pe noi că nu facem ca X și Y, etc. Prin astfel de “pretenții” ne-am creat acest program că nu e suficient de bine indiferent ce am face. Pe o parte am început să acționăm să vrem să-i demonstrăm că suntem în stare iar pe de altă parte apare frica :“dacă nu voi reuși, și are dreptate că nu sunt în stare”?
Astfel ne-am format o rețea neuronală că atunci când vrem să facem ceva nou sau să achiziționăm ceva, etc. să apară acel gând: “dacă nu sunt în stare să duc la bun sfârșit ceea ce vreau să fac?” După acest gând care circulă prin minte, creierul secretă neurotransmițătorii specifici care duc la o emoție de discomfort interior. Această emoție te duce într-o stare de stres foarte mare cu întrebări de genul: “Să fac, să nu fac?”. “Oare sunt în stare să duc la împlinire?, Cu ce să mă susțin?, Oare cum mă voi descurca?, etc”. Această stare de stres duce la anxietate și apoi la atacurile de panică.
Și uite cum programul de perfecționism ne duce să ne autosabotăm și să devenim inapți pentru viață, pentru evoluție, pentru dezvoltare.
De fapt perfecțiunea nu există, pentru că totul este în evoluție și dezvoltare. Perfecțiunea te ține în limitare, în dogme, în reguli stricte, în rutină. Asta înseamnă un creier stagnat, care sigur va duce la boală și îmbătrânire precoce.
Pentru cei care aveți stări de anxietate sau stres exagerat când vreți să faceți ceva nou, e clar că conțineți acest program. Pentru a ieși din acest program vă recomand câteva afirmații de lucru care să vă ajuta să știți ce vreți pentru a vă dezvolta:
1. Eu știu dintotdeauna ce și cum să acționez pentru a trăi în echilibru fizic, mental și emoțional;
2. Eu știu dintotdeauna ce să fac pentru a trăi în bunăstare fizică, mentală și emoțională;
3. Eu știu dintotdeauna cum să-mi creez armonie între minte, corp și inimă.
4. Eu sunt dintotdeauna bunăstare fizică, mentală și emoțională.
Lucrând aceste afirmații lent pe concentrare timp de 29 de zile de 21 de ori pe zi(consecutiv)veți crea la nivel cerebral noi conexiuni neuronale prin care veți ști întotdeauna ce și cum să acționați pentru bunăstarea fizică, mentală și emoțională. Astfel menținând pe concentrare aceste afirmații, prin creier vor circula gânduri constructive și atunci creierul va secreta neurotransmițătorii specifici pentru încredere în sine, pentru starea de bunăstare, pentru bucurie și fericire.
Vă veți întreba cum descoperiți aceste programe sabotoare sau de autolimitare? Vă recomad o metodă foarte simplă.
Tehnica introspecției și a observatorului.
Când simțiți o stare de disconfort legată de ce vreți să faceți, atunci când mintea spune ceva și inima spune altceva, atunci când este un conflict mental vă puneți întrebarea:
1. Ce gândesc eu acum?
2. Ce simt eu acum?
3. Ce se află în spatele emoției pe care o simt, când mă gândesc la asta(orice)?
Punându-vă ultima întrebare deja vă deschideți mintea și este ca și cum ieșiți din program. De ce am spus că conștientizarea unui program limitativ o dată făcută rezolvă 50% din neputința de al depăși? Pentru că atunci când îl descoperi și îl vezi, nu mai are putere asupra ta. Vei găsi prin afirmațiile de mai sus soluția pentru a depăși cu totul diverse programe limitative și astfel îți vei putea crea fericirea, bucuria eliberării și a creșterii bunăstării vieții.
Cu ajutorul intenției că vreți să rezolvați o dată aceste stări de disconfort, imediat prin intuiție veți conștientiza programele limitative. Când îl descoperiți veți trăi o stare de o clipă pe care o veți simți cu toată ființa, din interior spre exterior.
Deodată te vei simți eliberat ca de o povară, ușor și liber în a lua niște decizi, în a acționa și a manifesta ceea ce vrei tu.
Spor la lucru cu voi și fiți curați cu inima, adică intențiile voastre să fie autentice. Cu drag
Cum ramane cu cei cu tulburare obsesiv compulsiva?Multumesc pentru ajutor!
S-a dezvoltat această tulburare pe fondul unei gestionări anevoioase a adolescenței.
apar mereu provocari multumesc Niculina citirea articolului apicat la tanc ( nimic nu e intimplator)
Multumesc , multumesc , multumesc !
Multumesc din inima !!! …..Asa sa fie !
Acest articol mi-a raspuns multor intrebari legate de frica de a lua decizii, despre felul cum ma sabotez singura, despre “pretentiile” de tot felul, despre frica de nereusita …si…Da…ce-a de-a treia intrebare functioneaza si deschide mintea celui care se observa…Multumesc Universului ! Multumesc Niculina !
Cum ne dăm seama dacă cineva suferă de aceasta tulburare,obsesiva compulsiv.Multumesc!
.
Tulburarea obsesiv-compulsiva este vindecabila 100%?
Mulțumesc , parcă a fost scris pentru mine îmi a-mi desluși toate frământările .
Doamna Niculina,va multumesc am primit raspuns de la dvs.exact in aceasta situatie ma aflu cu stari de panica si discomfort…de mica Le am doar ca atunci nu imi puneam nici un fel de intrebare.
Si sunt fericita ca mi-am rugat Sinele sa ma ghideze in tot ce fac azi si am dat peste acest articol.