Darurile pe care le putem oferi partenerului pentru vindecarea lui interioară
Posted on 30/09/2021

În relații ne naștem, în relații ne rănim și în relații ne vindecăm – spune Dr. Ph. Harville Hendrix (fondatorul și creatorul terapiei IMAGO).

Interesant și dificil în același timp de înțeles, lucrat și integrat această afirmație.

Astfel m-am aplecat asupra terapiei IMAGO și mi-am dorit să aduc mai multă lumină prin această afirmație în relațiile, în sufletele și în inimile celor care vor apela la această modalitate de terapie.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

         Vreau ca oamenii în relații să fie implicați conștient și să fie împuterniciți să înțeleagă că o relație se construiește, se creează și se dobândește prin implicare, dăruire și conectare.

Așa cum spune și Herville în toată teoria sa, reușim să ne deschidem și să ne conectăm cu partenerul/a doar atunci când ne simțim într-un mediu de siguranță cu el/ea.

O modalitate de a ajunge la siguranța de care avem nevoie cu celălalt pentru a reuși să ne vindecăm în relații sunt și darurile.

Fac o paranteză cu teoria lui  Gary Chapman legat de limbajele de iubire.  În cartea intitulată – Cele 5 Limbaje ale iubire – el explică că în relații oamenii au 5 limbaje de iubire prin care comunică și se simt unii pe alții. Prin aceste limbaje noi percepem iubirea celuilalt. Ele se creează în mica copilărie: fie le-am primit și așteptăm de la alții să ni le ofere, fie nu le-am primit însă avem mare nevoie de ele pentru a simți și trăi.

Un prim dar ar fi cele 5 limbaje ale iubirii  care sunt: declarațiile, timpul în doi, darurile, serviciile și contactul fizic.

Ce înseamnă declarațiile? Țelul iubirii nu este să obții ceea ce îți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celui iubit. Când ni se fac complimente suntem mai motivați să reacționăm pozitiv la solicitările celuilalt.

Încurajările – pentru a-l încuraja pe celălalt este necesar să empatizezi cu el, să vezi lucrurile din perspectiva lui. Dar pentru asta este important să-ți dai seama care sunt lucrurile cu adevărat valoroase pentru el.

Să învățăm să ne exprimăm pe un ton frumos, cu blândețe și respect. O zicală românească vine să ne sprijine acest tip de limbaj care spune că: Tonul face muzica.

Ce înseamnă timpul în doi? Se referă la faptul că partenerii sunt efectiv împreună în acest timp. Simpla prezență fizică nu este suficientă. Când stăm împreună cu partenerul nimic nu trebuie să ne distragă atenția – să facem ceva împreună, să ne concentrăm cu adevărat asupra partenerului și a ceea ce facem în acel moment.

Discuțiile în doi – dialog pașnic în cadrul căruia cei doi își împărtășesc experiențe, gânduri, sentimente și dorințe într-un context echilibrat și într-o atmosferă prietenească – fac adevărate miracole în creșterea mediului de siguranță în relație.

Ce înseamnă darurile? Darul în sine este un simbol al gândului acelui om. Ceea ce contează este că acea persoană s-a gândit la tine și și-a concretizat acest gând oferindu-ți un dar ca simbol al iubirii sale.

Cel mai prețios dar este să te dăruiești pe tine însăți.

În cele mai grele momente, prezența fizică este cel mai important dar pe care poți să i-l faci partenerului, dacă limbajul lui primar de iubire constă în daruri. Uneori ne gândim cum să facem să nu mai sufere, să nu -l mai doar ceva fizic. Însă dacă ne simte prezența noastră fizică lângă el în procesul de recuperare sau vindecare este un mare dar care face miracole în vindecarea celuilalt.

Ce înseamnă serviciile? Depășirea prejudecăților – a inversării rolurilor în cuplu. Câtă vreme ne tratăm partenerii ca pe niște obiecte, anulăm posibilitatea iubirii. Manipularea prin vinovăție (dacă m-ai fi iubit, ai fi făcut asta pentru mine…), constrângerea indusă prin frică – este diferită de iubire. Iubirea spune te iubesc prea mult să te las să mă tratezi așa. Nu este bine nici pentru tine, nici pentru mine.

De aceea orice serviciu îl aducem partenerului atunci când are nevoie este un mare dar.

Câteva exemple: o cină pregătit când știi că celălalt vine după o zi obositoare, de pregătit o cadă pentru relaxarea celuilalt când știi că vine după un drum lung si dificil, un masaj binemeritat după o zi cu multe task-uri avută la servici și astfel de servicii unde celălalt simte că este în inima ta.

Asta face să crească gradul de siguranță în relații iar posibilitatea vindecării interioare mai accesibilă și mai rapidă.

Ce înseamnă contactul fizic: Ținutul de mână, sărutările, îmbrățișările și contactul sexual sunt modalități prin care îi putem comunica partenerului/ei nostru/e sentimentele noastre de iubire pentru el.

Contactul fizic poate consolida sau poate distruge o relație. Acesta poate transmite iubire șidragoste sau ură și repulsie.

Dacă limbajul primar al partenerului este contactul fizic, este esențial să îl strângem în brațe în momentele importante ale acestuia.

Vă ofer câteva exemple care m-au impresionat și pe care le practic și eu:

  • seara la culcare vă strângeți partenerul/a în brațe și-i urați noapte bună, și îl asigurați că mâine vă veți revedea în aceeași casă;
  • dimineața la trezire vă strângeți în brațe partenerul cu mesajul că vă bucurați să-l vedeți în casă;
  • când plecați spre servici vă oferiți binecuvântarea zilei unul către altul printr-o strângere în brațe, un sărut și urarea de o zi minunată, plină de bucurii, realizări, succes;
  • de-a lungul zilei trimiteți 3 mesaje scrise prin sms sau voce în care îi spuneți ceva frumos care-l va bucura;
  • când vă revedeți după servici vă îmbrățișați și îl rugați pe celălalt să vă împărtășească 3 experiențe minunate din acea zi;

Din perspectiva mea toate acestea 5 exemple și cele 5 limbaje pot fi considerate daruri pe care le oferim partenerului nostru pentru vindecarea lui.

Un alt dar pe care-l putem oferi este compasiunea.

„Compasiunea nu este o relație între vindecătorul și răniții.

Este o relație între egali.

Numai când ne cunoaștem bine întunericul putem fi prezenți cu întunericul altora.

Compasiunea devine reală atunci când recunoaștem umanitatea noastră comună ”.

– Pema Chödrön

Vă doresc o viață minunată în relații de cuplu spre vindecare, creștere și iubire.

 

 

 

3 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *