Corpul fizic este un radiograf al minții noastre(I)
Posted on 06/04/2013

Fiecare gând al nostru produce o reacție biochimică la nivelul creierului. Acesta eliberează la rândul său semnale chimice transmise corpului fizic, în care acționează ca mesageri ai gândului. Gândurile care produc substanțele chimice din creier îi permit corpului să simtă exact cum gândim.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

De exemplu o persoană care mereu gândește în termenii cum că „nu sunt destul de … (bună, frumoasă, deșteaptă, inteligentă, etc.)”, în tot ce face creierul său eliberează substanțe chimice care produc un sentiment de insecuritate. După un timp simte întocmai cum gândea. În momentul în care se simte nesigură, începe să gândească așa cum simte. Cu alte cuvinte deoarece și-a format gânduri automate de insecuritate care s-au transformat într-o atitudine, un mod de viață, o stare de a fi, corpul fizic o determină acum să gândească. Astfel persoana respectivă a intrat în acel cerc vicios de tipul: gândul a determinat simțirea iar după un timp simțirea determină alte gânduri, din ce în ce mai catastrofice. Astfel în funcție de ce gândim și simțim ne creăm starea. Lucrurile la care ne gândim energia și intensitatea lor ne determină starea de sănătate, alegerile și calitatea vieții.

Corpul fizic este un radiograf al minții noastre, al modului nostru de a gândi. Și cum atitudinea creează o stare aflată în directă legătură cu corpul, pentru a ne vindeca corpul fizic este necesar să abordăm și să conștientizăm propriile atitudini: complexe de gânduri strânse în serii de rutine. Pentru a reuși acest lucru fiecare persoană ar trebui să evadeze din ciclurile nocive reluate mereu de gândire-simțire, simțire-gândire și să pună în locul lor altele constructive. Important este să ne tratăm gândurile cu atenție și cu eforturi conștiente de a ne observa procesele automate de gândire, cu deosebire pe cele nocive. De fapt majoritatea gândurilor sunt idei create de noi și în care ajungem să credem. A crede în ceva devine practic o obișnuință.

Astfel persoanele cu tulburări digestive sunt persoane care gândesc despre sine ca despre o victimă incapabilă să-și schimbe viața (în afaceri, asocieri, afectiv, familial,etc.). Astfel de gânduri declanșează un sentiment de neputință, de neajutorare. Aceste gânduri seamănă cu niște programe de computer care funcționează tot timpul, în fiecare zi undeva în fundalul propriei vieți, iar persoanele care le-au generat sunt proprii operatori ai acestor programe. Fiind proprii operatori sunt și capabili să le schimbe sau să le șteargă efectiv din minte(computer).

Gândurile conștiente repetate foarte des devin un mod inconștient de gândire, iar acestea se imprimă în corpul fizic. Gândurile inconștiente devin modalități inconștiente de existență care ne afectează în mod direct viața. Dacă suntem atenți la corpul nostru, vom descoperi ce rulăm inconștient.

Vă voi da câteva repere de afecțiuni fizice corelate cu moduri de gândire devenite inconștiente, descoperite de-a lungul timpului în cabinet cu pacienții mei.

Dureri de spate lombar indică gânduri de nemulțumire, furie conștiente sau inconștiente legate de planul profesional, ori faceți o meserie care nu vă place și nu aveți satisfacții interioare, ori stagnați în acea meserie, adică stați pe loc și nu vă împliniți menirea.

Dureri de spate dorsal indică gânduri de nemulțumire legate de partener și de viața afectivă, intimă.

Dureri de coloană cervicală indică stagnare în domeniul creativ, constructiv, lipsă de inițiativă în ce privește propria viață.

Dureri de picioare, genunchi, gânduri de neîncredere legate de ce ai tu de făcut ca spirit, sau la cei în vârstă lipsă de speranță că nu mai au timp să facă ce vor în această viață.

Dureri de cap, migrene, gânduri care au un conflict intern legate de ceea ce faci în exterior și ceea ce vrei să faci de fapt din interior. Pentru a scăpa de acest conflict întrebați-vă mereu: Ce vreau eu de fapt? – și veți vedea că dacă începeți să acționați așa cum vreți din interior, vor dispărea durerile de cap. Cel mai dificil pentru aceste persoane este să-și recunoască lor înșele ce vor de fapt.

Probleme digestive, gânduri legate de atitudinea de victimă față de alții, societate, familie, etc. și multe reziduuri, deșeuri emoționale ținute în minte sub formă de amintiri dureroase, neiertări începând de la ea până la alții din exterior.

Probleme cardiace, atitudinea de neiubire față de propria persoană, gânduri legate de faptul că nu poate sau nu a putut face nimic din ce a vrut ea cu viața ei. În general la persoane vârstnice regrete nenumărate.

Pentru a întrerupe ciclul unui proces de gândire devenit inconștient, este nevoie de o acțiune conștientă și de efort susținut măcar 29 de zile(până se creează o nouă rețea neuronală – concepția actuală din Neuroștiințe prin care se explică modul în care ne schimbăm la nivel celular). Este nevoie de a evada din propria rutină. Vă ajută foarte mult atitudinea de observator a propriei vieți și a propriilor gânduri pe care le rulați. Această atitudine o puteți însuși cu ajutorul a două întrebări de bază pe care să vi le puneți conștient. Acestea sunt: Ce gândesc eu acum? și Ce simt eu acum?

Când vă veți pune aceste întrebări este ca și cum fluxul de conștiință pe care îl rulați, îngheață iar voi puteți schimba conștient gândurile cu cele pe care le doriți în acel moment. Pentru asta aveți nevoie de puțină curiozitate și dorință să vă vindecați. Nu uita tot ce ai de făcut este să te hotărăști să te vindeci. Cu ajutorul minții noastre ne putem salva. Astfel

“Pentru cel ce și-a cucerit mintea,

Ea îi este cel mai bun prieten;

Pentru cel ce n-a făcut-o însă,

Mintea rămâne cel mai cumplit dușman”.

(BHAGAVAD – GITA)

6 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.