Copiii – prizonieri ai luptei de putere dintre părinți
Posted on 22/05/2019

Am auzit această afirmație vizionând filmul Prințul Mareelor moment în care, m-a cutremurat și la propriu și la figurat.

Pe lângă toată cunoașterea pe care o am, la această remarcă am realizat cât de mare este responsabilitatea noastră ca părinți pentru bunăstarea emoțională și mentală a copiilor noștri actuali și a viitorilor adulți.

În același timp adulții, sunt tot niște copii în corpuri mari.

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

Copii adulți care au și ei nevoi neîmplinite încă din mica copilărie și pe care, le vor împlinite cu ajutorul partenerului de cuplu. Însă acest lucru este destul de greu de realizat atât timp cât nu știm cum să facem asta.

În starea de nevoi neîmplinite, partenerii de cuplu ajung să trăiască lupta de putere în relație, iar copii asistă neputincioși la această luptă pe care nu o înțeleg, nu-i văd rostul și astfel copilul, își dezvoltă diverse mecanisme de adaptare și de apărare pentru a depăși tensiunea și durerea cauzată de neînțelegerile părinților.

Fiind într-o conferință legată de terapia IMAGO, un terapeut prezentând o lucrare de cercetare spune următoarea observație cum că „noi părinții trebuie să le oferim siguranță copiilor și individual ca părinți și prin relația de cuplu pe care o avem”. Ambele sunt la fel de importante. Iarăși m-a cutremurat această informație știind că în societatea românească în proporție de 80 % din cazuri, mama crează spațiu de siguranță copilului, tata doar de 20% iar ca relație de cuplu în proporție de 90% cuplurile din Romania nu pot crea această siguranță datorită nevoilor neîmplinite din copilăria partenerilor de cuplu.

DE atunci, tot contemplu și meditez la aceste două informații extrem de prețioase și profunde și vreau ca noi specialiștii în terapiile relaționale și de cuplu să aducem un pic de mai multă lumină și suport pentru ca adulții care intră într-o relație să învețe cum să-și gestioneze emoțiile atunci când au o criză existențială sau de creștere.

Așa cum spuneam mai sus adulții sunt niște copii în corpuri mari.

Nevoile noastre atât pentru copil cât și pentru adult sunt:

 • Conectare
 • Comunicare
 • Confidențialitate

Conectarea se realizează destul de ușor privindu-ne ochi în ochi.

Comunicarea înseamnă să transmiți celuilalt un mesaj fără critică, judecată și învinovățire. Vă recomand comunicarea nonviolentă de forma: observ că …, mă simt …, ai putea să…(nevoia d-voastră).

Confidențialitatea se realizează prin ascultarea activă a ceea ce primești de la celălalt și păstrarea acelor informații doar pentru voi.

Oferiți-vă timp unii altora pentru a împlini aceste trei nevoi și atunci aveți șansa de a elibera copii din lupta de putere.

Cu drag spre folos și bucurie

2 Comments
 1. Anca Moraru says:

  Multumesc. Avem atata nevoie sa ne clarificam cu noi insine ca sa putem sa comunicam cu noi si cu ceilalti in armonie. Numai asa putem construi ceva durabil in copii nostri si in lumea in care traim.
  Fiecare clarificare ne deschide si mai mult spre intelegerea fata de noi si implicit fata de ceilalti.
  Multumesc din nou

 2. Interesant, daca nu citesti ceva ce eate studiat de alte persoane si transmis mai departe, nici macar nu te gandeati ca ai avea astfel de probleme.
  Nu sti ca poti fi tu cel care creeaza problemele copilului, probleme pe care poate si tu le ai primit de la parinti si asa mai departe.
  Multumim ca existati doamna Niculina Gheorghita!

Your email address will not be published. Required fields are marked *