Bunătatea și activitatea cerebrală
Posted on 07/01/2015

Autor articol: psiholog Niculina Gheorghiță

Bunătatea se manifestă de la sine, firesc în prima parte  a vieții, până ajungem la educația în masă.

Din păcate educația în masă propovăduiește competiția – care te scoate din bunătatea în manifestare. Prin competiție devii axat pe tine și anihilezi bunătatea. Cum faci asta prin practici de genul: nu arăți unui coleg pentru că va lua notă la fel ca tine sau mai mare, nu spui de unde ai cumpărat ceva ca să nu aibă și ei la fel pentru că vrei să fii unic și să atragi numai tu atenția, etc.

Bunătatea implică iubirea în manifestare. Când ești bun te manifești prin iubire divină fără condiții. Se vede bunătatea prin reacții tale în lucruri mici de genul: lași un bacșiș la un chelner, ajuți o bătrână sau un bătrân să treacă strada, ridici un obiect de jos care i-a căzut cuiva, cedezi locul în mijloacele de transport pentru cineva mai neputincios decât tine, dai voie la un rând în față unui bătrân care nu poate sta în picioare, etc. De aceea bunătatea îi implică pe ceilalți din jurul nostru în cercul lui “noi”. Este o implicare care vine dincolo de gândire, raționamente, analize și sinteze.

Dacă ai crescut într-un mediu în care întrajutorarea era parte din sistemul familial și educațional – social, vei activa bunătatea și îți vei crea rețele neuronale  între anumite părți ale creierului care devin atitudinea bunătății în manifestare. Manifestarea bunătății implică cortexul prefrontal, sistemul limbic și trunchiul cerebral.

“Bunătatea depinde de intențiile și principiile din cortexul prefrontal, de emoțiile și recompensele din sistemul limbic, de substanțele neurochimice (occitocina și endorfinele), ca și de activarea trunchiului cerebral”.

Cercetătorii din neuroștiință – Rick Hanson și Richeard Mendius – au ajuns la o concluzia minunată și anume: cu ajutorul creierului putem activa sau reactiva foarte ușor bunătatea.

O modalitate foarte simplă este atunci când le dorești celorlalți să le fie bine prin:

–  diverse forme de salut: să ai o zi minunată, să fii sănătos, să fii fericit, să fii armonie, să îți meargă bine la serviciu, să reușești la examen, să fii împlinit, să te bucuri de ce creezi, să ai o viață ușoară, etc;

– intenții gândite sau rostite:  să te bucuri de liniște, să ai un organism puternic, să fii lumină în ce faci, să fii prosper în afacere,etc;

– genul de rugăciune: aleg linia de destin în care x (numele persoanei pentru care te rogi) alege să fie armonie (pace, bucurie, sănătate radiantă, soluția pentru situația x, fericit(ă), etc.)

– interacționând cu persoanele dificile din viața dumneavoastră trimiteți-le gânduri și sentimente de bunătate – ca efect veți observa ce se întâmplă în scurt timp cu acea relație;

În creier bunătatea mobilizează limbajul și rețeaua intențiilor din cortexul prefrontal dar și emoțiile și rețelele asociate recompenselor din sistemul limbic.

Bunătatea este pentru toată lumea și nu omitem pe nimeni, deoarece păstrăm în inimă toate ființele, ca făcând parte din noi.

Atunci când ești bun cu cineva beneficiezi și tu de acele substanțe neurochimice  – occitocina și endorfinele – care se secretă din creier în corp iar ție îți dă o stare de bine. Prin intenție atunci când îi încurajezi pe ceilalți să le fie bine, de fapt îi încurajezi să se comporte și ei la fel cu tine și cu alții.

În afară de manifestarea bunătății față de alții putem să ne manifestăm bunătatea și față de noi, de anumite părți din noi, față de trupul nostru, etc. Stabiliți-vă o anumită perioadă în care să fiți bun cu dumneavoastră și veți vedea cum vă veți manifesta cu iubire și bunătate pentru tot și toate.

Sentimentul de bunătate cuprinde bunăvoință fără margini,

generozitate și afecțiune.

Dați-vă voie să manifestați bunătatea din voi, fără a vă mai pune frâne raționale și veți trăi în bucurie și împlinire.

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire

11 Comments
 1. Apreciez ,,bunătatea” ca pe o prezență Divină, ceea ce îmi dă, de fiecare dată siguranța de sine. Atunci când sunt cu mine, mă identific cu Sinele meu Divin si sunt în siguranță că tot ceea ce fac este spre binele tuturor celor cu care intru în contact, cât și spre binele meu ca stare naturală de a fi.
  Mă simt minunat când dăruiesc! O fac cu plăcerea, ca și când eu, ași primi acel ,,ceva”(un dar, o vorba buna, un îndemn, un sfat), fapt pentru care am constat că am acea stare de bine….e ceva fabulos să știi să activezi și să dezvolți ,,bunatatea” din tine….
  Multumesc mult, Niculina!

 2. Cotea Alexandru says:

  Din cursurile, din cartile si din articolele pe care ni le daruiesti,gasim mereu canale de comunicare.DARUIND VOM DOBINDI.

 3. luminita buica says:

  om bun deschide-ne poarta , si da-ne o coaja si nu ne goni,in zori va vom alunga tristetea ,cu vesele cantece si ghidusii …

 4. Irina ioannidis says:

  Multumim din suflet pentru ceea ce ne dăruiești,te iubim si te avem in inimile noastre zi de zi.

Your email address will not be published. Required fields are marked *