Afinul şi beneficiile sale
Posted on 06/07/2012

Acţiune farmacologică

• Principiile active din frunze au rol astringent, bacteriostatic, hipoglicemiant, diuretic, antiinflamator, antidiareeic, antihelmintic, antiseptic intestinal, antiseptic urinar, adjuvant în tratamentul de bază al diabetului, uşor coronaro-dilatatoare, asigură reglarea cardiovasculară, protejează pereţii vaselor sangvine, protejează organismul împotriva radiaţiilor, activează regenerarea purpurii retiniene şi sensibilizează fotoreceptorii.

• Recomandate intern în tratarea diareei, diabetului, infecţiilor urinare, uremiei, gutei, reumatismului, enterocolitei de fermentaţie, enterocolitei de putrefacţie, oxiurază, arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroză cerebrală şi tulburări de circulaţie encefalică, hipertensiune arterială, sechele după infarct, coronarite, tulburări vasculare de senescenţă, maladii vasculare ale diabeticilor.

• Recomandate extern în faringite, stomatite, afte, muguet (micoză), eczeme, răni sângerânde.

• Taninurile conţinute de afin au proprietăţii antidiareice şi antiseptice; ele aglutizează flora microbiană oprind fermentaţia sau putrefacţia; coagulează plăgile sangvinolente şi diminuează secreţia.

• Flavonidele au importante şi variate acţiuni farmacologice.

• Pigmenţii au importante roluri antiinflamatoare şi protectoare împotriva radiaţiilor.

• Mirtilina din fructe penetrează celula bacteriei şi îi afectează vitalitatea.

• Administrată pe cale bucală acţionează hipoglicemic şi nu duce la supradozare. Poate înlocui insulina sau se poate asocia cu aceasta în cazuri mai grave.

• Un complex de trei factori: astringent, antiseptic, absorbtiv din fructe, intervine în tratarea dispepticilor.

• Acţionează antianemic ducând la dispariţia vomelor, prezente de obicei la copii dispeptici.

Indicaţii terapeutice şi mod de utilizare

Uz intern

1. Pentru tratarea diareei, enteritei, enterocolitei, diabetului, infecţiilor urinare, uremiei, gutei, reumatismului:

– infuzie, din 1 linguriţă de frunze uscate mărunţite sau pulbere de frunze, peste care se toarnă o cană (200 ml) de apă clocotită. Se lasă acoperită 20-30 de minute. Se strecoară şi se beau 2 căni pe zi.

2. Pentru tratarea enterocolitei, oxiurazei, diabetului, infecţiilor urinare, hemoroizilor:

a) – cură de fructe (afine), în cantitate de 300-500 de g zilnic sau 100 g uscate.

b) – decoct, din 1 linguriţă afine uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute la foc domol. Se lasă la răcit 15 minute şi se beau 2 căni pe zi.

c) – macerat la rece, din o linguriţă afine uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se lasă 8 ore. Se beau 2 căni pe zi.

3. Pentru tratarea diareei:

a) – tinctură, pregătită din o cană afine zdrobite peste care se toarnă 4 căni alcool diluat. Se lasă 10-14 zile la macerat, timp în care sticla se scutură de două ori pe zi. Se strecoară în sticle închise la culoare şi astupate cu dop. Se bea câte o linguriţă înainte de mese.

b) – fructe uscate şi măcinate, se ia câte un vârf de cuţit din două în două ore.

4. Pentru tratarea oxiurazei:

a) – infuzie, din 2 linguriţe frunze uscate, peste care se toarnă 100 ml de apă clocotită. Se lasă acoperită 20-30 de minute. Se strecoară. Se bea călduţă, fracţionată în trei prize, în decursul unei zile.

b) – macerat, 1 linguriţă şi jumătate fructe zdrobite la 400 ml apă rece. Se lasă la temperatura camerei timp de 8 ore. Se bea în cursul unei zile, în trei prize (dimineaţă, prânz, seara)

5. Pentru tratarea diabetului:

– infuzie, din 1 linguriţă frunze, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi timp de 40 de zile. Se face pauză 14 zile, după care cura se repetă.

6. Pentru presbiţie:

a) – infuzie, din 1 linguriţă frunze, peste care se toarnă 1 cană (200 ml) apă clocotită. Se lasă acoperite 20 de minute. Se strecoară şi se beau trei căni pe zi.

b) – decoct, din 1 lingură fructe zdrobite la o cană de apă (250 ml). Se fierbe 2-3 minute. Se lasă acoperit 15 minute şi se ia în cursul unei zile.

Uz extern

1. Pentru tratarea de faringite, stomatite, afte:

– infuzie, din 2 linguriţe afine uscate zdrobite peste care se toarnă o cană (200 ml) de apă clocotită. Se acoperă 20-30 de minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi, din care una înainte de culcare.

2. Pentru tratarea eczemelor, rănilor sângerânde:

– decoct din 1 linguriţă de fructe uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se fierb 5 minute la foc domol. Se lasă la răcit 15-20 de minute. Se strecoară şi se aplică cataplasme pe locul afectat, folosindu-se pansamente sterile.

3. Pentru tratarea hemoroizilor:

– tratamentul intern se completează cu spălături locale sau comprese, folosindu-se decoctul obţinut din fructe uscate sau macerate la rece.

1 Comment
  1. Multumesc pentru retetele naturiste benefice sanatatii. Dumnezeu a pus in fiecare planta un remediu, daca stim sa_l folosim ne este de mare ajutor. Doamne ajuta!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Acest continut este protejat prin drepturi de autor.